Valentijnsdag in andere landen

Valentijnsdag in andere landen

Hoe we Valentijnsdag in Nederland vieren, dat weten we natuurlijk maar al te goed. De een stuurt een kaartje, de ander geeft een bloemetje en de volgende koopt een klein cadeautje of neemt zijn geliefde mee uit eten. Maar hoe wordt Valentijnsdag in andere landen gevierd?

Betrekkelijk nieuw

Eigenlijk vieren we nog niet zo lang Valentijnsdag in Nederland, pas sinds halverwege de jaren negentig. Bloemisten waren dit feest al lange tijd aan het promoten, maar halverwege de jaren 90, werd er pas gehoor aan gegeven. Blijkbaar hadden we er hier in Nederland eerder geen behoefte aan. Wellicht heeft dat iets met onze nuchtere inslag te maken.

In Engeland en Amerika werd het feest toen al volop gevierd. Naast deze landen wordt Valentijnsdag in veel meer landen gevierd en in ieder land doen ze dit op een eigen manier.

Amerika

In Amerika gaan verliefden helemaal los op deze dag. Er worden miljarden uitgegeven om elkaar in het zonnetje te zetten of elkaar te laten zien hoeveel je van de ander houdt. Dit doen ze op allerlei manieren. Eigenlijk net zoals we het hier in Nederland doen. Dus met kaartjes, chocolade, bloemen maar ook duurdere cadeautjes, zoals bijvoorbeeld sieraden.
Niet alleen geliefden verwennen elkaar, maar ook vriendschappen worden deze dag geëerd. Het meest populaire Valentijnssnoep in Amerika is het snoephartje met lieve teksten erop.

lijn groen oudersenzo
Valentijnsdag in andere landen

Brazilië

Hier wordt Valentijnsdag niet op 14 februari gevierd maar op 12 juni. Dit heeft te maken met Carnaval, 14 februari valt namelijk precies midden in de Carnavalstijd en Carnaval wordt groots gevierd in Brazilië. De datum 12 juni is een bewuste keuze. Dit is namelijk de sterfdag van heilige Antonius van Padua, de beschermheilige van alle verliefde stelletjes.

Duitsland

Geen Valentijnsdag voor onze Oosterburen. 14 februari is daar zelfs een ongeluksdag. Het is namelijk de geboortedag van Judas, de verrader van Jezus. Niks geen dag van de liefde dus.

Engeland

In Engeland voeren de vrijgezelle vrouwen een ritueel uit. Ze leggen voor Valentijnsdag vijf salambladen op hun kussen (één op ieder hoekje en één in het midden van de kussen). In hun dromen zou nu hun toekomstige man moeten verschijnen. Of dit nog steeds wordt gedaan? Ik acht de kans erg klein.

Hoe geliefden in Engeland tegenwoordig deze dag wel vieren, is eigenlijk een beetje hetzelfde als bij ons. Zij geven elkaar bloemen, chocolade en andere cadeautjes. Ook wordt er veel ’s avonds buiten de deur gegeten. Eigenlijk verschilt dat dus niet zoveel met hoe wij het hier in Nederland zijn gaan vieren.

Filipijnen

In de Filipijnen trouwen duizenden koppels op deze dag. Dit aantal neemt nog jaarlijks toe. Ben je al getrouwd? Dan is deze dag perfect om je huwelijksgeloften middels een ceremonie nog eens dunnetjes over te doen.

Finland

In Finland vieren ze Valentijnsdag met vrienden. Het heet daarom Vriendendag en geen Valentijnsdag. En ook vrienden kunnen elkaar prima cadeautjes geven en kaartjes sturen!

Frankrijk

In Frankrijk wordt ook Valentijnsdag gevierd en sturen de geliefden elkaar bloemen. Overigens zitten aan die bloemen wel restricties verbonden. Het moeten namelijk prijzige bloemen zijn, zoals rozen, het mogen er ook niet minder dan tien zijn en het liefst een oneven aantal.

Schotland

De Schotten vieren Valentijnsdag zoals de Romeinen al deden. De namen van vrijgezelle dames worden in een kom gegooid en dan mogen de vrijgezelle mannen er een naam uit pakken. Bij de Romeinen was je dan gelijk een stel, maar dat gebeurt natuurlijk niet meer. Je hebt wel een leuke (of minder leuke) date voor de avond!

Peru

In Peru geven de geliefden elkaar vaker orchideeën met Valentijnsdag, dan rozen. De orchidee is namelijk de nationale plant van Peru. Net als op de Filipijnen is ook in Peru deze dag een favoriete trouwdag.

Taiwan

In Taiwan zeggen ze het met rozen. Als je 1 roos krijgt, betekent dat je de enige echte liefde bent. Krijg je er 99, dan wil dat zeggen dat je zijn eeuwige liefde bent en als je er 100 krijgt, wil hij met je trouwen. Je zou je er toch maar net eentje vertellen…

Wales

In Wales is al heel lang Dwynwen de beschermer van de liefde. Deze nationale feestdag wordt op 25 januari gevierd (Dydd Santes Dwynwen) en niet op 14 februari. Volgens de traditie maken mannen op deze dag zelf houten (of chocolade) lepels voor hun geliefden. De Welsh Love Spoons. Deze lepels worden gegraveerd met symbolen die verband houden met het stelletje. Iedere lepel is dus anders.

Maar ook wordt het in Wales steeds populairder om elkaar kaartjes te sturen en worden er diverse feestjes georganiseerd.

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika hebben de vrouwen de traditie om de naam van de persoon die ze leuk vinden, aan de binnenkant van hun mouw te spelden. Wat het precies moet opleveren? Geen idee.
Verder wordt daar Valentijnsdag op dezelfde wijze gevierd als hier.

Zuid-Korea

In Zuid-Korea wordt ook Valentijnsdag gevierd. Op deze dag geven vrouwen aan mannen chocolade. Precies een maand later, op 14 maart geven dan de mannen weer snoepgoed aan de vrouwen. Heb je niks gekregen? Dan ga je dit verdriet in een restaurant weg eten met zwarte noedels.

En hoe vier ik het?

Eigenlijk is dat ieder jaar verschillend. Soms schrijf ik een lief kaartje, of geef ik een klein cadeautje en soms vergeet ik het gewoon. Het is geen must. Wij zeggen dagelijks tegen elkaar dat we van elkaar houden, dat hoeft niet specifiek op deze dag. En door het jaar heen, verwennen we elkaar met kleine attenties, lieve berichtjes of andere dingen. Bijvoorbeeld door rekening te houden met de favoriete gerechten van de ander, door een tas te dragen omdat je de pijn van de ander kent, tijd te nemen om te luisteren naar elkaars belevenissen van de dag, een heerlijke schoudermassage tijdens stressvolle momenten, die smartfoon of TV eens uit te laten en elkaar pure aandacht te geven, et cetera. Uiting van liefde zit juist in de kleine alledaagse dingen…

liefs Marion

Meer informatie

Valentijnsdag: Verwen je geheime liefde!
Voorleesverhaaltje: Willy Woef viert Valentijn
Lieve Valentijnsdagcadeautjes
Valentijnsboeket – Zeg het met bloemen! (Maar wat betekenen ze eigenlijk?)
Kleuterverliefdheid – Hoe ga je hiermee om?
Opnieuw verliefd… met kinderen
Wat bewerkstelligt de liefde?
Chocolade – Internationale chocolade dag

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Wikikids.nl
Girlscene.nl
Ef.be
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *