Een uitvaart anno 2019, waar moet je rekening mee houden?

Een uitvaart anno 2019, waar moet je rekening mee houden?

We vieren het leven en over de dood denken we liever niet te veel na. Maar toch komt iedereen er helaas vroeg of laat mee in aanraking. Overlijdt een geliefde, dan wil je toch dat alles mooi en goed geregeld wordt. Waar moet je allemaal rekening mee houden als we het over de kosten gaan hebben? En hoe werkt het met uitvaartverzekeringen?

Wat kost een uitvaart anno 2019 ongeveer?

Gemiddeld gaat men uit van 8.000 euro, waarbij natuurlijk een groot deel afhangt van specifieke wensen. Je kan er ongeveer van uitgaan dat dit bedrag varieert tussen 7.000 en 10.000 euro. Kies je voor een crematie of een begrafenis? Hoe duur is de kist en hoe groot en luxe is de zaal of de kerk waar je de afscheidsdienst houdt? Kies je voor volgauto’s of rijden de mensen in hun eigen auto mee in de rouwstoet? Misschien wil je een bijzonder detail zoals een speciale vrachtwagen waarin de kist vervoerd wordt, bijvoorbeeld. Ook maakt het verschil of de overledene thuis opgebaard wordt (wat uiteraard goedkoper is) of in een uitvaartcentrum.

Bloemkransen en herdenkingsmonumenten

Wat voor bloemkransen wil je hebben? Hoeveel kaarten verstuur je en hoeveel advertenties laat je plaatsen? Verder is het ook per gemeente afhankelijk hoeveel je moet betalen voor de grafrechten en het delven van het graf. Uiteraard zal ook de steen of een ander herdenkingsmonumentje een deel van de kosten opeisen, die heel uitéénlopend aan kosten zijn. Bij een crematie kan je o.a. kiezen voor een plekje in een herdenkingsmuur, voor een urn of misschien een herdenkingssieraad. Wil je een juiste keuze kunnen maken waarbij de kosten duidelijk zijn, dan kan je natuurlijk informeren bij een begrafenisondernemer!

lijn groen oudersenzo
Een uitvaart anno 2019, waar moet je rekening mee houden?

Wat is het verschil in kosten tussen een crematie en begrafenis?

De meeste kosten zullen natuurlijk gelijk blijven, maar echt alleen gekeken naar het begraven en het cremeren zelf, kan je ervan uit gaan dat cremeren goedkoper is. Waar begraven alleen al kan oplopen tot maar liefst ruim 7.000 euro, zal cremeren toch al snel zo’n 2.000 euro minder kosten. Beide varianten zullen op de goedkoopste manier zo’n 2.000 euro kosten. Kosten voor de herdenking, kaarten, bloemen e.d. zitten hier dus niet bij en blijven natuurlijk in beide varianten gelijk.

Gelden deze kosten ook voor (kleine) kinderen/baby’s?

Ook hier geldt dat de kosten afhankelijk zijn van de wensen. Vaak zie je bij baby’s die al zijn overleden voor ze geboren werden, dat de uitvaart in besloten kring gehouden wordt en dan kan de uitvaart een stuk minder kosten met zich meebrengen (ongeveer 1.000 euro). Maar als het kind eenmaal ouder is zal je toch al snel een uitvaart willen waar iedereen bij kan zijn en daarmee komen veel kosten overéén met een uitvaart van een volwassene.

Vallen kinderen onder de verzekering van hun ouders?

Meestal zal het kind gewoon onder de uitvaartverzekering van de ouders vallen. Natuurlijk kan je dit het beste even nakijken of navragen als je een kindje krijgt. Geef ook de gegevens van je kindje door aan de verzekering!

Wel of geen uitvaartverzekering?

Je bent niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Maar je wilt toch niet dat je nabestaanden opgescheept worden met een torenhoge schuld? Heb je zelf genoeg spaargeld, dan kan je uiteraard zelf een deel van je geld achter de hand houden voor dit soort uitgaven. Veel mensen weten helemaal niet dat een begrafenis of crematie zoveel kost en komen voor nare verrassingen te staan als ze er mee te maken krijgen. En je wilt toch wel een waardig afscheid kunnen regelen voor je dierbare! Daarom is het in veel gevallen zeker raadzaam om een uitvaartverzekering te regelen! Deze verzekeringen zijn er in diverse varianten, dus laat je goed voorlichten welke voor jou het beste werkt. Kijk hierbij goed naar zaken als:

De premie
Hoeveel je vergoed krijgt
Welke polisvoorwaarden er zijn
Krijg je geld uitgekeerd of krijg je de diensten zelf aangeboden? En wat houdt dit laatste in wat betreft keuzevrijheid?
Zijn de kinderen wel of niet meeverzekerd? Vaak wel, maar er zijn verzekeringsmaatschappijen die dit niet doen!

liefs Wil

Meer informatie

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?
Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?
Een uitvaartverzekering, hoe zit het met kinderen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Offerte.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *