Hemelstijgers en andere bijzondere afscheidssymbolen voor een kinderuitvaart

Hemelstijgers en andere bijzondere afscheidssymbolen voor een kinderuitvaart

Het laatste afscheid van je kindje mag natuurlijk heel bijzonder zijn. Het is het laatste wat je echt voor hem kunt doen en daarom is het belangrijk dat je het op een goede manier doet. Je wilt immers op een later moment geen spijt krijgen van een gemiste kans. Het verlies is al verdrietig en groot genoeg.

Hemelstijgers

Geen spijt op een later moment betekent ook dat je tijdens het regelen van de uitvaart, behoorlijk wat kennis moet hebben van alle mogelijkheden. Vandaar dat we je graag diverse tips geven, bijvoorbeeld over hemelstijgers. Hemelstijgers geven troost, afleiding en helpen bij de rouwverwerking. Het oplaten van hemelstijgers – in welke vorm dan ook – kan worden gezien als een eerbetoon aan de overledene. Alsof je hem een klein stukje begeleid in zijn weg naar de hemel. Je maakt het in ieder geval heel zichtbaar. Een prachtige symboliek op de uitvaart van je engeltje.

Vrede, hoop en liefde

In deze blog besteden we aandacht aan de hemelstijgers, een tastbaar symbool waarbij iets zichtbaar naar de hemel stijgt. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden. De meest voor de hand liggende is natuurlijk de duif. De duif staat symbool voor rust en vrede, hoop en liefde. Aan het einde van de uitvaartceremonie, bij het grafje, is het mogelijk witte duifjes (of zelfs zwarte als je dat liever zou hebben) los te laten. Als symbool dat het zieltje van je kindje vrij is en naar de hemel mag vliegen. Natuurlijk kun je het ook zien als een laatste groet aan je kindje…

Duiven

De duif stelt de vrije geest van je kindje voor. Het laat zien dat de geest van je kindje naar huis gaat, omhoog naar de hemel. Vooral voor eventuele broertje(s) en/of zusje(s) kan het loslaten van de witte duiven ervoor zorgen dat zij de uitvaart hierdoor meer ontspannen ervaren. Het zien van deze diertjes leidt hun af.
Je kunt er voor kiezen de duiven los te laten bij de uitvaart, maar eenzelfde mooi gebaar is (bijvoorbeeld) tijdens de asverstrooiing.

lijn groen oudersenzo
Hemelstijgers en andere bijzondere afscheidssymbolen voor een kinderuitvaart

Ballonnen

In plaats van duiven kun je er ook voor kiezen ballonnen (gevuld met helium) op te laten stijgen naar de hemel. Ook dit kan weer symbolisch gezien worden als: het loslaten, het opstijgen naar de hemel, het vrij vliegen van de ziel.
Alle aanwezigen kunnen een ballon loslaten, maar je kunt ook de keuze maken dat dit alleen wordt gedaan door een ander broertje en/of zusje, alle aanwezige kindertjes, of alleen papa en mama.

Wil je met de ballonnen het milieu niet onnodig belasten? Dan kun je kiezen voor biologisch afbreekbare ballonnen. Deze zijn gemaakt van natuurrubber.

Wensballon

Je kunt eventueel kiezen voor het oplaten van een wensballon, maar dit is niet volledig zonder risico. e wensballon is een lampion die, net als de heteluchtballon, werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt ook risico’s (brandgevaar) met zich mee. Om het zo veilig mogelijk te doen, volg dan de tips van de brandweer op:

  • laat een wensballon met twee mensen tegelijk op
  • na het aansteken, wacht anderhalve minuut voor je de ballon loslaat
  • kijk de ballon zo lang mogelijk na (en neem actie bij dreigend gevaar)
  • houd een emmer bluswater bij de hand
  • laat een wensballon alleen buiten op

Bellenblaas

Evenals de ballonnen en de duiven, kan er ook worden gekozen voor bellenblaas. In dit geval kun je zelf ook weer kiezen of je alle aanwezigen bellen wilt laten blazen, of alleen een broertje en/of zusje. Wil je heel, heeeeeel veel bellen? Dan kun je eventueel kiezen voor een bellenblaasmachine. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet of deze machines veel geluid maken, ik zou daar zeker vooraf naar informeren zodat het niet storend is voor de rest van de ceremonie.

Vliegers

De eventuele aanwezigen kinderen zouden na afloop van de uitvaart een vlieger kunnen oplaten, wellicht met een klein briefje aan de vlieger gebonden met een persoonlijke boodschap of tekening.

Bloemblaadjes

Bloemblaadjes kunnen over de kist gestrooid worden, maar je zou ze ook in de lucht kunnen gooien, als symboliek. Uiteraard zorgt de zwaartekracht ervoor dat ze ook weer neer dwarrelen.

liefs Marion

Meer informatie

Bloemen en bloemstukken voor het afscheid van je kindje
Verplichtingen bij het afscheid van je baby
Gedenkmonumenten voor baby’s en peuters

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *