Hoe gaat een begrafenis van een baby?

Hoe gaat een begrafenis van een baby?

Toen wij jaren geleden ons zoontje Nick* gingen begraven, vroeg iemand aan mij (vol ongeloof in zijn stem): “Wordt dat een échte begrafenis?” “Ja”, antwoorde ik hem, “dat wordt een échte begrafenis, maar dan met een kleiner kistje.” Ik heb me omgedraaid en ben weggelopen…

Natuurlijk kunnen ook baby’s en prematuurtjes op een “normale” manier worden begraven. En hoe die begrafenis eruit ziet, dat kunnen jullie zelf bepalen. Gelukkig is er tegenwoordig zoveel mogelijk om afscheid te nemen van jullie kindje, op een manier die bij jullie past.

Begraven of cremeren?

Als je kindje is gestorven na een minimale zwangerschap van 24 weken (of langer) dan zijn er officiële regels rondom zijn uitvaart. Dat betekent dat je in korte tijd moet beslissen hoe je dit wilt regelen.

Bij het regelen van de uitvaart van je baby, is de eerste belangrijke beslissing die jullie moeten maken of jullie je engeltje wordt begraven of gecremeerd. Een belangrijke keuze, waar je goed over moet nadenken. Een onderwerp waar je waarschijnlijk nog niet eerder over hebt nagedacht en dan moet je die beslissing ook nog eens nemen op een moment dat je waarschijnlijk liever jezelf onder een dekbed wilt verstoppen en wilt huilen. Toch is het belangrijk dat je hierover gaat nadenken en zijn uitvaart gaat regelen. Een mooie uitvaart, een waardig afscheid is één van de weinige dingen die je nog voor je kindje kan doen. Daar wil je later geen spijt van krijgen.

lijn groen oudersenzo
Hoe gaat een begrafenis van een baby

Het verschil tussen een begrafenis en crematie

Soms is de keuze tussen een begrafenis en crematie cultuur of religieus gebonden, maar vaak is er gewoon een persoonlijke voorkeur. In de Romeinse tijd werd zowel begraven als gecremeerd. Volwassenen werden doorgaans gecremeerd; kinderen begraven. De precieze reden hiervoor is niet duidelijk, maar het verschil in sociale positie lijkt een logische verklaring. De overledenen kregen grafgiften mee voor het leven in het hiernamaals. In Nederland is het pas sinds 1955 toegestaan om naast begraven te kiezen voor cremeren. Intussen staan beide manieren van uitvaart landelijk op gelijk niveau – regionaal kan dit nog sterk verschillen.

Als je niet religieus of cultuur gebonden bent aan een bepaalde manier en je hebt ook (nog) geen persoonlijke voorkeur, waar ga je dan voor kiezen? Wat zijn nu eigenlijk heel concreet de voor- en nadelen van deze twee mogelijkheden?

De voordelen en nadelen van een begrafenis

Voordelen

Het is een mooi ritueel en mensen vinden het vaak een prettig idee dat er een duidelijke plek is waar je de overledene kunt opzoeken. Je kunt:

  • een gedenksteen plaatsen (er is veel mogelijk op dit gebied);
  • kiezen voor een familiegraf (dit kan het gevoel versterken dat je op enig moment weer verenigd zult zijn);
  • je kindje laten herbegraven* (bijvoorbeeld naar een eigen graf of andere begraafplaats).

Nadelen

Kosten van een eigen graf kunnen oplopen** maar met de keuze van een algemeen graf zijn de kosten te beperken.
Jaarlijks worden er kosten door de begraafplaats in rekening gebracht voor het onderhouden van het graf.
Het graf zal verzorgd en onderhouden moeten worden. Voor sommige mensen kan dit ook juist een voordeel zijn, zodat je het idee hebt iets voor je overleden kindje te kunnen doen.

* Bij het herbegraven vanuit een algemeen graf, heb je ook toestemming nodig van de nabestaanden (ouders) van de kindjes die in hetzelfde graf begraven zijn. Hiervoor wordt niet altijd toestemming gegeven.
** Per begraafplaats verschillend

Na hoeveel dagen moet je kindje begraven worden?

Je kindje moet uiterlijk op de vijfde dag na de overlijdensdatum worden begraven (of gecremeerd). Bijvoorbeeld als je kindje op woensdag is overleden, moet hij uiterlijk maandag begraven worden. Met een vergunning van de burgemeester is het eventueel mogelijk uitstel te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn wanneer er familie uit het buitenland over moet komen of wanneer er feestdagen tussen de dag van overlijden en begraven liggen.

Waar mag er begraven worden?

In principe worden graven alleen uitgegeven op nog niet gesloten begraafplaatsen. Echter al is een begraafplaats gesloten en er bestaat nog grafrecht, dan mag er toch bijgezet worden in dat graf. Sinds 1991 is het ook (weer) mogelijk om te begraven op eigen grond. Hieraan zijn echter wel strenge voorwaarden verbonden, ook moet hiervoor het bestemmingsplan aangepast worden.

Denk zelf mee

Natuurlijk kan de uitvaartverzorger je van alles vertellen, maar eerlijk is eerlijk, hij heeft hier maar beperkte tijd voor, want hoe zorgvuldig en meelevend hij ook zal zijn, het is ook gewoon “zijn job”. En dat is natuurlijk ook prima. Dit betekent echter wel dat je vooral zelf moet nadenken over alle mogelijkheden, want voor de uitvaartverzorger is het echt een onmogelijke taak om je over alle mogelijkheden te informeren. En hij zal ook niet alles weten.

Duik daarom het internet op, lees je in over hoe anderen het hebben gedaan. Laat je inspireren door anderen, want je hoeft niet alles zelf te verzinnen, een idee van een ander kan voor jou net zo liefdevol en betekenisvol zijn. Zorg dat je al wat ideeën heb over de uitvaart, voor de uitvaartverzorger bij jullie aanbelt.

Kindjes jonger dan 24 weken

Als je kindje is gestorven bij een zwangerschap jonger dan 24 weken, dan ben je vrij in je keuze wat je wilt doen. Er zijn hier geen vaste regels voor. Je kunt je baby achterlaten in het ziekenhuis, hij zal dan op een later moment collectief worden gecremeerd, maar je mag ook je kindje mee naar huis namen en bijvoorbeeld een grafje in de tuin voor hem maken.

Waarom een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en zijn vaak hoger dan verwacht. Niet iedereen heeft op het moment dat het zo ver is, voldoende geld om een uitvaart te kunnen betalen.
Met een Monuta uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden deze zorg uit handen nemen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd! Ga naar Monuta.nl en sluit uw uitvaartverzekering af.

liefs Marion

Meer informatie

Een lief kinderkistje of schattig mandje. Wat heeft jouw voorkeur?
Hoe gaat een crematie van een baby?
Algemeen graf of liever een particulier graf
Gedenkmonumenten voor baby’s en peuters
Verplichtingen bij het afscheid van je baby
Zorgvaart – uitvaartverzekeringen vergelijken en afsluiten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *