Bloemen en bloemstukken, voor het afscheid van je kindje

Bloemen en bloemstukken

Ik ben dol op bloemen en ik ben ook echt van mening dat bloemen en bloemstukken horen bij een uitvaart. Toch had ik er bij de uitvaart van mijn zoontje moeite mee. Ik vond ze ineens zo groot, in verhouding met zijn kleine kistje. Als ik een bloemstuk op zijn kistje zou leggen, zou het hele kistje eronder verdwijnen. Dat kon toch niet de bedoeling zijn. Althans, het had zeker niet mijn voorkeur. Maar wat dan?

Corsage

Mijn moeder kwam met de oplossing: “Waarom kies je niet voor een corsage?” En dat hebben we gedaan. Ik heb prachtige corsages (met witte bloemen) laten maken en die hebben we op zijn kistje gelegd. Het stond heel sereen en deze “bloemstukken” waren – voor mijn gevoel – precies in verhouding met het kistje. Natuurlijk is dit voor iedereen anders en het is belangrijk dat je kiest voor een vorm die bij jullie past. Er is niet slechts 1 goede manier, er zijn duizenden goede manieren.

Bloemen horen bij bijzondere momenten

Bloemen horen bij de bijzondere momenten in het leven, ook bij de dood. Vaak worden bloemen gezien als een uiting van liefde voor de overledene en bieden zij troost aan de nabestaanden. Ze zijn hoopvolle tekens van liefde, medeleven en deelneming. Vaak worden rouwbloemen gelijk besteld tijdens het regelen van de uitvaart, maar als je iets speciaals of persoonlijks wilt hebben, kun je er natuurlijk ook zelf achteraan gaan.

Bloemen en rouwkransen zijn bij een volwassenuitvaart vaak vanzelfsprekend, maar wil je het ook bij de uitvaart van je kindje? De een vindt het een prachtig gezicht als het kleine kistje rondom versierd is met (in verhouding) grote bloemstukken, een ander vindt dat hiermee de aandacht van het kistje teveel wordt afgeleid. Als je besluit tot geen bloemen, of als je de hoeveelheid wilt beperken, kun je dit het beste al op de rouwkaart aangeven, zodat aanwezigen hiervan goed op de hoogte zijn.

lijn groen oudersenzo
Bloemen en bloemstukken

Een enkele roos

Als je niet wilt dat het kleine kistje wordt bedolven onder een zee van bloemen, en dus kiest voor een beperkte hoeveelheid bloemen, zijn er prima alternatieven. Een enkele bloem kan een prachtige symboliek zijn. Bijvoorbeeld het plaatsen van één enkele roos door papa en mama, kan een mooi symbolisch gebaar zijn. Een alternatief kan, zoals wij destijds hebben gedaan, een bruidscorsage zijn. Dit klinkt misschien een beetje vreemd maar bruidscorsages zijn kleine opgemaakte mini bloemstukjes. Door het tere uiterlijk van deze corsages zijn ze heel geschikt om bijvoorbeeld neer te leggen op het kleine kistje van een prematuur kindje. En wat denk je van een klein bosje “Vergeet-mij-nietjes”?

Uitbundig

Natuurlijk kan het ook (veel) uitbundiger. Een mooi boeket of arrangement kan tijdens een rouwplechtigheid op een andere manier een sterk symbolische waarde krijgen wanneer het goed is afgestemd op het overleden kindje. Denk bijvoorbeeld aan specifieke vormen, bloemen, kleuren en het formaat. Er zijn trouwens bloemisten die speciaal bloemstukken in hun assortiment hebben opgenomen voor een kinderuitvaart.

Bloemen, ook voor later

Je kunt een paar mooie bloemen uit het grafwerk halen en bewaren. Voor het bewaren moeten de bloemen worden geprepareerd. Dit kan op basis van droging, verzilveren, vergipsen, verbronzen, verharsen of door middel van stikstof. De bloemetjes kunnen in combinatie met een foto, herinneringskaartje, of ander persoonlijk item, bewaard worden in een bepaalde stolp of lijst. Op die manier kun je nog heel lang een paar bloemetjes bij je hebben, van de uitvaart van je kindje.

Bloemblaadjes

Bij een begrafenis kan het een mooi gebaar zijn wanneer er – door alle aanwezigen – bloemblaadjes over het kistje worden gestrooid. Je kunt hiervoor kiezen uit diverse soorten bloemblaadjes.

De historie van rouwbloemwerk

Het afscheid nemen en eren van doden met bloemen was 4000 jaar geleden al bekend. Het oudste rouwbloemwerk van de wereld is namelijk ontdekt in graven van de Egyptische Farao’s. Vaak werden bloemenkransen of bladkransen op het hoofd van de gestorvene geplaatst. Uit het zwaaien met palmtakken als teken van overwinning is uiteindelijk de nu bekende rouwtak ontstaan.

De betekenis van (sommige) bloemen en kleuren

Bloemen

Zonnebloem
De zonnebloem draait zijn hoofd altijd naar de zon en staat symbool voor het gezicht van de mens dat zich naar het licht draait. Voor gelovigen heeft licht daarin de betekenis van Christus.

Lelie
Een lelie staat voor beminnelijkheid, zuiverheid, geestelijke liefde, vruchtbaarheid, reinheid en eenheid. Lelies worden veel bij begrafenissen gebruikt en zijn in die betekenis verbonden met de dood. De witte lelie is echter ook het symbool van pure onschuld en maagdelijke liefde. In die hoedanigheid wordt van de Madonna-lelie gesproken.

Roos
De roos heeft als betekenis liefde, vreugde, geluk, genegenheid, maar ook kwetsbaarheid. In het eerste geval is de rode roos bij uitstek bedoeld als teken van liefde. In het laatste geval staat een roos met een gebroken steel symbool voor een afgebroken leven, een overlijden.

Kleuren

Kleuren en hun betekenis verschillen echter vaak per cultuur en land, waardoor het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken.

Rood
Liefde, lijden, hartstocht, moed, verleiding, zwoel.

Wit
Eenvoud, reinheid, maagdelijkheid, kalmte, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid.

Geel
Licht, vrolijkheid, voorjaar, glorie, kleur van de zon, energie, groei, kracht, lentegevoel.

Magenta
Uitbundig, opwindend, schokkend.

Oranje
Warmte, rijkdom, extravert, koningshuis, kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit.

Blauw
Goddelijkheid, oneindigheid, spiritualiteit, trouw, oprechtheid.

Purper
Koninklijkheid, sensualiteit, decadentie.

Roze
Zachtheid, tederheid, blijdschap, geboorte, ingetogen, romantiek, zoet, lief, onschuldig.

Teksten voor op een lint

Een laatste groet
Onze laatste groet
Veel liefs
Rust zacht
Goede reis
Vaarwel
Tot weerziens
Voor altijd in mijn/ons hart
Dag lieve…
Ik zal je missen
Wij zullen je missen
Ik zal je nooit vergeten
Woorden schieten tekort
Rust in vrede
Rust in vrede lieve…
Met liefde gegeven
Met grote dankbaarheid
Tot weerziens
Bedankt lieve…
Bedankt voor alles
Dank voor alle liefde
Bedankt voor wie je was
Lieve…, bedankt voor alles
Bedankt voor… gelukkige jaren
Voorgoed uit ons midden maar niet uit ons hart
Je blijft in onze herinnering
Je zult altijd in onze herinnering blijven voortleven
Bedankt voor de fijne tijd samen
Met oprechte deelneming
Met liefde gegeven
Jou te moeten missen, die onmisbaar is
In onze harten leef je voort
In mij bloeien duizend tuinen de mooiste bloemen zijn voor jou
Hoe zal de tijd ooit de wonden helen
We houden van je
De herinnering blijft
Onuitwisbaar is de herinnering aan jou
Vechten hoeft niet meer, rust nu maar uit
Toch hoor jij er altijd bij…

liefs Marion

Meer informatie

Rouwbrief voor je engeltje en inspirerende gedichtjes
Hoe kun je iemand troosten?
Verplichtingen bij het afscheid van je baby
Afscheidsmuziek & Kinderuitvaart muzieklijst
Algemeen graf of liever een particulier graf

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *