10 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens het kraambezoek

Ah, het kraambezoek! Een bijzondere tijd waarin je een nieuw leven mag verwelkomen, volop beschuit met muisjes eet en… ongemakkelijke opmerkingen aanhoort? Het lijkt erop dat sommige mensen een zesde zintuig hebben voor het zeggen van precies het verkeerde op het verkeerde moment. Dus, voor jouw plezier (en om je te behoeden voor het maken van een faux pas), presenteren we: 10 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens het kraambezoek!

10 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens het kraambezoek

“Zo, die lijkt écht niet op jou!”

Er is een dunne lijn tussen een compliment en een belediging, en deze opmerking overschrijdt die grens met een flinke sprong. Vermijd het vergelijken van baby’s met hun ouders, tenzij je zeker weet dat je een compliment maakt. En onthoud: elke baby is een uniek meesterwerk!

“Wanneer komt de volgende?”

De kersverse ouders hebben net negen maanden lang een baby gedragen, en ze zijn waarschijnlijk uitgeput. Misschien is het niet het beste moment om te vragen wanneer ze weer aan de slag gaan? Geef ze wat tijd om te genieten van hun nieuwe baby en het ouderschap te verkennen.

“Slapen jullie al door?”

Slaap is een gevoelig onderwerp voor nieuwe ouders. Laten we eerlijk zijn: ze krijgen waarschijnlijk niet veel. In plaats van olie op het vuur te gooien, bied aan om op te passen zodat ze wat broodnodige rust kunnen krijgen. Trust us, ze zullen je dankbaar zijn!

lijn groen oudersenzo
10 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens het kraambezoek

“Mijn kind deed dat al toen hij/zij X maanden oud was.”

Niemand houdt van opscheppers, vooral niet als het gaat om de ontwikkeling van hun kind. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Laat de ouders genieten van de prestaties van hun kind zonder ze te vergelijken met die van anderen.

“Geniet ervan, want het wordt alleen maar erger!”

Echt? Moeten we deze negativiteit nu aanwakkeren? In plaats van de ouders te overladen met doemscenario’s, deel je beste tips en trucs om ze te helpen navigeren door de uitdagingen van het ouderschap.

“Jullie hebben de baby toch wel op zijn rug gelegd, hè?”

Ouders krijgen tegenwoordig een overdaad aan informatie en advies. Ze weten heus wel hoe ze hun baby veilig moeten laten slapen. Tenzij je ziet dat er een direct gevaar is, houd je ongevraagd advies voor jezelf.

“Wanneer ga je weer aan het werk?”

Het is 2023, mensen! Laten we de druk om meteen weer aan het werk te gaan na de bevalling achter ons laten. In plaats daarvan, toon interesse in hoe de nieuwe ouders hun tijd met de baby doorbrengen en steun hun keuzes, wat die ook mogen zijn.

“Dat had je beter anders kunnen doen…”

Het geven van ongevraagd advies is nooit een goed idee, vooral niet tijdens een kraambezoek. Elk gezin heeft zijn eigen manier van dingen doen. In plaats van kritiek te uiten, kun je beter luisteren naar hun ervaringen en hun keuzes respecteren.

“Oh, jullie hebben gekozen voor flesvoeding?

Tja…” Borstvoeding of flesvoeding, het is een persoonlijke keuze. Elke ouder heeft het recht om te beslissen wat het beste is voor hun gezin en baby. Respecteer hun keuze en vermijd ongepaste opmerkingen over voeding.

“Weet je zeker dat hij/zij genoeg eet?”

Nieuwe ouders maken zich al genoeg zorgen, dus laten we het niet erger maken door onnodige vragen te stellen. De meeste ouders hebben goed contact met hun verloskundige of kinderarts en zullen zeker hulp zoeken als ze zich zorgen maken over de groei van hun baby. Vertrouw erop dat ze het beste doen voor hun kind.

Mijnenveld

Kraambezoek kan een geweldige ervaring zijn, vol liefde en blijdschap voor de kersverse ouders en hun nieuwe baby. Maar het kan ook een mijnenveld zijn van ongemakkelijke opmerkingen en ongevraagd advies. Houd deze 10 dingen in gedachten tijdens je volgende kraambezoek en je zult ongetwijfeld een gewaardeerde en welkome gast zijn.

En vergeet niet: het belangrijkste is om oprecht blij te zijn voor het gezin en je steun te betuigen. Dus laat je zorgen thuis, schep op over die beschuit met muisjes en geniet van de wonderen van een nieuw leven.

liefs Marion

Meer informatie

Kraamvisite, zo houd je het voor je baby fijn
Tips voor de kraamvisite
De meest voorkomende kraamtradities. Waar kies jij voor?
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *