Studiefinanciering. Wat zijn de regeltjes?

Studiefinanciering. Wat zijn de regeltjes?

Studeren is goed voor de toekomst van je kind. Maar het is wel duur. Gelukkig bestaat er nog altijd zoiets als de studiefinanciering. Helemaal eenvoudig is dit niet, want de regeltjes veranderen nogal eens. In 2020 gelden de volgende regels. Maar zoals gezegd: hou het laatste nieuws goed in de gaten, want je wilt toch niet opeens geld moeten terugbetalen wat je nooit zo had begrepen…

MBO en HBO/Universiteit

Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen studenten van het middelbaar beroepsonderwijs en die op een Hbo-opleiding of de universiteit. Bepaalde zaken zijn dan net even anders geregeld.

Wie heeft er recht op studiefinanciering?

Bij de studiefinanciering wordt er o.a. gekeken naar de leeftijd, de opleiding en de nationaliteit.

Leeftijd

Bij leerlingen van 18 jaar en ouder die op het vmbo, de havo, het vwo, of de vavo zitten, wordt geen studiefinanciering uitbetaald. Voor hen is er echter wel een tegemoetkoming.  Bij mbo’ers moet men 18 zijn om in aanmerking te komen voor een uitkering. Bij een hbo of universiteit wordt deze leeftijdsgrens losgelaten! Op het moment dat de financiering ingaat dient men niet ouder dan 30 te zijn. Bij voortgezet speciaal onderwijs mag je zelfs niet ouder dan 20 zijn.

Opleiding

Bij MBO doe je een Bol-opleiding, bij een hbo of universiteit ben je bezig met een bachelor, master of associate degree opleiding. De opleiding moet voltijds of duaal zijn. Deeltijdopleidingen of bij mbo een bbl-opleiding geven geen recht op een financiering. Op zich logisch want hier kies je meestal voor als je naast je opleiding gewoon aan het werk bent. De opleiding die je volgt moet minimaal een jaar duren en erkend zijn. Opleidingen in het buitenland komen hier soms ook voor in aanmerking, maar dat kan de schoolleiding van je opleiding zelf je vertellen. In principe geven thuisstudies geen recht op studiefinanciering. Maar er is een uitzondering. Het NTI biedt namelijk 2 voltijdstudies aan die wel in aanmerking kunnen komen (rechten en toegepaste psychologie)!

lijn groen oudersenzo
Studiefinanciering. Wat zijn de regeltjes?
lijn groen oudersenzo

Nationaliteit

Om een studiefinanciering in Nederland te kunnen aanvragen moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning hebben (type 2 t/m 5). Bij een verblijfsvergunning type 1 of als je afkomstig bent uit een ander EU-land of Zwitserland, dan kan het eventueel toch mogelijk zijn. Informeren is dan ook zeker aan te raden.

Andere mogelijkheden

Kom je niet in aanmerking door bovenstaande voorwaarden, dan kan je kijken of je toch op een andere manier financieel geholpen kunt worden. Zo is er een levenlanglerenkrediet. Bij duo.nl is hier ook meer duidelijke informatie te vinden!

Waaruit bestaat studiefinanciering?

De studiefinanciering bestaat uit meerdere onderdelen. Zo was er de basisbeurs, alleen is die voor hbo en universiteit studenten verdwenen. Wel is er nog een basisbeurs voor het mbo. Afhankelijk van jouw gezinssituatie/woonsituatie krijg je een bedrag uitgekeerd. Voor alle studenten komt er daarna een aanvullende beurs. Dit heeft te maken met het vermogen van je ouders. Hebben zij geen financiële middelen om jouw opleiding te financieren of niet in zijn geheel, dan krijg je een bepaald bedrag toegewezen. Dit bedrag kan eventueel een gift zijn of worden.

Vervolgens is het nog mogelijk om geld te lenen. Zoals het woord het al zegt: lenen. Dit geld zal dus terugbetaald moeten worden, met rente! Hou hier rekening mee, want je kind zit zo in de schulden voordat hij of zij zelfs al werkt! Daarnaast is er natuurlijk nog de gratis ov-kaart. Voor hbo’ers en hoger is er een collegegeldkrediet. Hiermee kan de opleiding voor een deel betaald worden. Maar ook dit is een lening!

Bedragen

De bedragen die uitgekeerd worden kunnen per schooljaar verschillen. Kijk dan ook voor de actueelste bedragen bij duo.nl.

Bijverdiensten

Verdien je geld bij, naast je studie? Let dan even op! Als je boven een bepaald bedrag uitkomt kan dit invloed hebben op je studiefinanciering. Voor 2020 is deze grens losgelaten. Veel studenten hebben cruciale beroepen, waardoor ze juist nu in deze Coronacrisis meer (moeten) werken. Het zou natuurlijk niet terecht zijn om ze hierdoor in de problemen te laten komen. Ook bij duo kan je de bijverdienste grens vinden die actueel is.

Stopzetten

Klaar met je studie? Denk eraan om alles stop te zetten! Ook je studentenreisproduct. Dit voorkomt een hoop ellende, wat je veel geld kan kosten!

Aanvragen

Aanvragen doe je met je Digi D bij Duo.nl. Het aanvragen van je DigiD doe je via de overheid, want het is niets anders dan de inlogcode voor alle overheidszaken. Dit kan je doen op de site digid.nl.

liefs Wil

Meer informatie

Belastingteruggave pubers: Loop geen geld mis!
Een bijbaantje voor kind: ja of nee?
Bijbaantjes voor pubers, wat is mogelijk en “wat schuift het”?
Wat zijn de leukste vakantiebaantjes?
Studeren: Mijn puber weigert te leren!
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *