Leuk gezinsidee: vier Sint Maarten met de kinderen

Op 11 november vieren sommige delen van Nederland het volksfeest Sint Maarten. Het concept is heel simpel: kinderen gaan langs de deuren en zingen daar een liedje in ruil voor snoep. Ontzettend leuk om met jouw kinderen dit jaar in deze traditie te duiken. Dus haal die lampion Sint-Maarten maar tevoorschijn. Hier is alles wat je moet weten over het Sint Maartensfeest.

Leuk gezinsidee: vier Sint Maarten met de kinderen

De oorsprong van Sint Maarten

Tijdens het Sint Maartenfeest wordt (hoe kan het ook anders) Sint Maarten geëerd. Deze Martinus van Tours leefde in de zeventiende eeuw en volgens de legende was hij een soldaat die op een terugkeer van zijn veldtocht een bedelaar tegenkwam. Deze bedelaar stierf van de kou en smeekte hem om zijn mantel. De mantel weggeven was geen optie; het was veel te koud buiten. Sint Maarten gaf het goede voorbeeld door zijn mantel in tweeën te snijden en de helft aan de bedelaar te geven. Door zijn barmhartigheid konden beiden overleven. Van origine gingen enkel de arme kinderen langs de deuren tijdens de viering. Later is dit breder getrokken naar kinderen in het algemeen.

Waar wordt Sint Maarten gevierd?

Niet in heel Nederland wordt Sint Maarten gevierd. Het is immers een katholieke traditie en een groot deel van Nederland is nou eenmaal protestants. Als je het wilt vieren moet je in Noord-Holland en Limburg zijn. De laatste jaren wordt het feest ook in Amsterdam steeds populairder.

Hoe bereid je jou en je kinderen voor?

Als jij en je kinderen nog nooit Sint Maarten gevierd hebben is het een goed idee om de juiste voorbereidingen te treffen. Hou er in ieder geval rekening mee dat het zogenoemde ‘Sint Maarten lopen’ plaatsvindt op 11 november tussen half zes en acht. Koop lampionnen voor de kinderen en zorg ook dat ze de traditionele Sint Maarten liedjes uit hun hoofd kennen, zodat ze kunnen meezingen met de kinderen uit de buurt.  Het is ook heel goed mogelijk dat er kinderen bij jullie aan de deur komen om te zingen. Zorg dus dat je een voorraadje in huis hebt om de kinderen van wat lekkers te kunnen voorzien. Meestal is dit snoep, maar het wordt ook steeds meer aangemoedigd om de kinderen iets gezonds mee te geven. Mandarijnen zijn een uitstekende keuze omdat dit fruit echt bij het seizoen hoort.

Nog een tip

Let op: als je jonge kinderen hebt is het een goed idee om ze de tocht niet alleen te laten lopen. Oudere kinderen willen namelijk nog weleens roet in het eten gooien door bijvoorbeeld snoep te kapen. Dit maakt het natuurlijk een stuk minder leuk voor jouw kind. Met een volwassene erbij die een oogje in het zeil houdt weet je zeker dat je kind veilig is.

liefs Marion

Meer informatie

Het feest van lampionnen, zingen en snoep!
Halloween. Het feest van heksen en spoken!
Speciale kinderliedjes voor SintMaarten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *