Seksspeeltjes tijdens de zwangerschap. Kan het kwaad?

Is het gebruik van seksspeeltjes tijdens de zwangerschap wel veilig?

De hormonen gieren tijdens de zwangerschap door je lijf. Bij sommige dames zorgt dit ervoor dat ze veel minder, of juist veel meer zin in seks hebben dan gewoonlijk. Behoor jij tot de laatste categorie? Dan vraag je je misschien af of het wel veilig is om tijdens de zwangerschap seksspeeltjes zoals een vibrator of een dildo te gebruiken. Wij zochten het voor je uit.

Veilig seksen als je zwanger bent

Seks en met jezelf spelen zijn niet gevaarlijk tijdens je zwangerschap. Vaak hoor je dat aanstaande vaders en moeders zich afvragen of ze het ongeboren kindje niet kunnen beschadigen door seks. Je kindje zit echter veilig afgesloten in de baarmoeder. Een penis, vibrator of dildo kunnen hier niet bij komen. Ook niet bij diepe penetratie. Je kunt er dus vrijelijk op los experimenteren met dit soort seksspeeltjes, tenzij je verloskundige of gynaecoloog heeft geadviseerd om geen seks te hebben tijdens je zwangerschap vanwege complicaties.

Weekmakers in seksspeeltjes

In sommige seksspeeltjes zijn echter weekmakers te vinden. Het effect van weekmakers in speeltjes tijdens de zwangerschap is niet precies bekend. Wel zijn er aanwijzingen dat weekmakers in vibrators, dildo’s en buttplugs schadelijk kunnen zijn. Neem vooral tijdens je zwangerschap het zekere voor het onzekere en vermijd speeltjes met mogelijke schadelijke stoffen. Zachte, jelly-achtige speeltjes bevatten vaak weekmakers. Kies dus altijd voor vibrators en dildo’s van siliconen, ABS, metaal of glas. Zorg er ook voor dat je je seksspeeltjes goed schoonhoudt. Was ze uitgebreid af na gebruik en berg ze op een donkere, droge plek op. Het is ook raadzaam om daarvoor een toybag te gebruiken.

lijn groen oudersenzo
Is het gebruik van seksspeeltjes tijdens de zwangerschap wel veilig?
Is het gebruik van seksspeeltjes tijdens de zwangerschap wel veilig?

Vibrator tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig vrijen tijdens de zwangerschap mogelijk een hoge bloeddruk voorkomt. Met jezelf (of met je partner) spelen is dus een goede manier om in topconditie te blijven tijdens deze spannende maanden. Regelmatig klaarkomen zorgt er daarnaast ook voor dat je baarmoeder in een goede conditie blijft. Je baarmoeder is in feite niets anders dan een sterke spier die herhaaldelijk samentrekt en zich weer ontspant tijdens een orgasme. Klaarkomen is dus eigenlijk de ultieme training voor je baarmoeder! Veel vrouwen komen klaar door clitorale stimulatie. Een vibrator kan hierin een grote rol spelen. Er zijn vibrators te koop die je vooral gebruikt in je eentje, maar ook kun je kiezen voor een complete startersset die je samen met je lief gebruikt.

Dildo tijdens de zwangerschap

Een dildo is ook leuk om alleen of samen met je partner te gebruiken. Een dildo trilt niet, maar breng je in je vagina. Veel vrouwen bewegen hem op en neer zoals een penis doet tijdens het vrijen. Het gebruik van een dildo tijdens de zwangerschap kan geen kwaad. Je kunt een dildo zowel vaginaal als anaal inbrengen. Het ritme bepaal je zelf. Ook een wat sneller tempo kan tijdens de zwangerschap geen kwaad, maar doe bij voorkeur niet te ruig.

Anale seks of buttplug gebruiken als je zwanger bent

Maar hoe zit het dan met anale seks, of seksspeeltjes voor anaal gebruik? Zijn die schadelijk tijdens de zwangerschap? Het antwoord op die vraag is nee: ook van anale seks of het gebruik van een buttplug kun je tijdens je zwangerschap gerust genieten. Kijk wel zelf hoe je je daarbij voelt en bewaak je eigen grenzen goed. Ga daar niet overheen. De zwangerschap is een bijzondere periode waarvan je optimaal wilt kunnen genieten. Ontspanning is dan ook het toverwoord. Word jij extra geil van anale seks? Dan is dat ook tijdens de zwangerschap geen taboe.

Seksspeeltjes gebruiken ter ontspanning

Seksspeeltjes gebruiken kunnen zorgen voor meer ontspanning tijdens de zwangerschap, en dat is altijd goed. Als je geen partner hebt, of je partner heeft niet altijd tijd of zin wanneer jij dat zou willen, bieden seksspeeltjes als dildo’s en vibrators een goede uitkomst. Maar het kan natuurlijk ook leuk zijn om met z’n tweetjes te genieten van seksspeeltjes. Waar je ook voor kiest: het is allemaal oké. Geniet van je zwangerschap en van je eigen lijf!

liefs Marion

Meer informatie

Seks tijdens de zwangerschap, kan dat kwaad?
Je seksleven spannend houden na de bevalling
Is er nog tijd voor seksualiteit als jonge ouder?
Hoe houd je je het een beetje spannend?
Voordelen seks speeltjes? Zo houd je het spannend!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *