Heer Bommel en Tom Poes krijgen eigen kasteel

Heer Bommel en Tom Poes krijgen eigen kasteel in de Achterhoek

In de Achterhoek ligt Marveld recreatie, een vakantiepark met een hotel, luxe huisjes en kampeerplaatsen. Eigenaar Edwin Bomers zocht naar een echt Nederlands icoon waarmee hij zijn onderneming een gezicht kon geven. Hij koos voor Nederlands beroemdste stripduo heer Bommel en Tom Poes.

Cultureel erfgoed

De 177 verhalen die Marten Toonder over hun avonturen schreef, en die een halve eeuw lang dagelijks in de krant stonden, behoren tot het Nederlands cultureel erfgoed. Generaties groeiden op met Tom Poes en heer Bommel. Marten Toonder wordt in het Literatuurmuseum geëerd met een plek in het Pantheon. Dit is een eerbetoon aan de 100 grootste Nederlandse literatoren.

Bomers’ plannen omvatten onder andere een hal van zo’n 9000 m2 waarin de wereld die Marten Toonder creëerde vorm zal krijgen. Met als stralend middelpunt heer Bommels kasteel, Bommelstein. De wereld van heer Bommel en Tom Poes zal de inspiratiebron zijn bij het bedenken van de attracties, evenals de magische sfeer van Rommeldam, de Zwarte Bergen en het Donkere Bomen Bos.

lijn groen oudersenzo
Heer Bommel en Tom Poes krijgen eigen kasteel in de Achterhoek

Trekpleister

In december 2019 presenteerde Bomers zijn plannen aan de gemeente Oost Gelre. De gemeente ziet het als een kansrijk initiatief en heeft principemedewerking toegezegd. In nauw overleg met Toonder Compagnie, dat de rechten op Toonders werk beheert, zullen de plannen voor Bommelwereld verder worden ingevuld.

Bommelwereld zal niet alleen een trekpleister worden voor bezoekers van de Achterhoek, maar zal ook jonge generaties in aanraking brengen met dit Nederlands cultureel erfgoed. Het particuliere museum De Bommelzolder zal een plekje krijgen in Bommelwereld, en voor scholieren zal een educatief programma worden opgesteld.

lijn groen oudersenzo
Bommel en Tom Poes
Bommel en Tom Poes
Bommel en Tom Poes
lijn groen oudersenzo

Wie is Olivier B. Bommel?

Olivier B. Bommel of B. Bommel is een personage uit de Tom Poes stripreeks, bedacht door Marten Toonder. Hij maakte zijn debuut op 12 juli 1941. Dat was in het derde avontuur van Tom Poes, Tom Poes in de tovertuin. De heer Bommel deed dus niet vanaf de allereerste Tom Poes strip al mee.

Aanvankelijk was hij een domme, lawaaierige, rijke buitenlander. Interviewer Joop Lücker van De Telegraaf adviseerde Toonder in augustus 1941 Ollie B. Bommel geen Amerikaans staatsburgerschap te geven. De VS zou wellicht in de oorlog stappen, hetgeen van Bommel een fout personage zou maken.

Hierna bleef Heer Bommel een vast personage in de strips, met uitzondering van het 17e avontuur, Het geheim van het noorderlicht. Met de jaren heeft hij geleidelijk aan de hoofdrol min of meer overgenomen van Tom Poes, al is de strip zelf altijd de naam van Tom Poes blijven dragen.

liefs Marion

Meer informatie

Baby- en peuterzwemmen. Hoe leuk is dat!
Op avontuur in het museum
Animalia in Apeldoorn

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *