Seks & onze kinderen #blog6

Seks & onze kinderen #blog6Sinds dit jaar krijgt mijn tienjarige zoon seksuele voorlichting op school. Hij trekt er een vies gezicht bij. “Ik ga het later maar één keer doen. Om een kind te krijgen. Verder niet,” vermeldt hij vastberaden. We lachen erom. Maar eigenlijk moeten we dit onderwerp uiterst serieus nemen. De seksuele vorming van onze kinderen is niet iets om lacherig over te doen. Zeker niet wanneer je een zoon hebt.

In je billen geknepen

We hebben een groot maatschappelijk probleem. Dat is wel gebleken na #MeToo en de discussie die daaruit voortvloeide. Seksueel ongewenst gedrag is aan de orde van de dag en is een diepgeworteld probleem in onze samenleving. Als jonge vrouw die naar festivals, dancefeesten of kroegen gaat kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je in je billen geknepen wordt door iemand van het andere geslacht. Of dat iemand zich door de menigte langs je heen wurmt op een wel heel sensuele manier, zich weinig subtiel tegen je aandrukkend en breeduit glimlachend verontschuldigend. Dat wordt gezien als speels, onschuldig gedrag. En dat is van de zotte.

God verhoede dat je met hem flirt

Als jongensmoeders ligt bij ons de taak om onze zoons te leren dat dit soort gedrag niet door de beugel kan. Dat je inbreuk maakt op iemands privacy en lichamelijke integriteit op deze manier. En bovenal dat je het recht simpelweg niet hebt om iemand aan te raken die aangeeft dat niet te willen. Of dat nu een jongen of een meisje is. We geven onze dochters mee om voorzichtig te zijn. Nooit alleen door het donker te fietsen. Hun drankje niet onbewaakt op de bar te laten staan. We leren onze meisjes zelfs om geen verkeerde signalen uit te zenden naar mannen wanneer ze geen behoefte hebben aan intimiteit. Wil je geen seks met Jeroen? Neem dan ook zijn drankje niet aan. Dans niet met hem. En God verhoede dat je met hem flirt, want wie A zegt dient ook B te zeggen.

En dat is niet oké. Natuurlijk is het niet verkeerd om je kind wat voorzichtigheid bij te brengen, maar wanneer beginnen we onze zoons te leren om niemand ongewenst aan te raken? Geen vrouwen te verkrachten? De grenzen van een ander te respecteren, wat degene ook draagt en hoe degene zich dan ook gedraagt? Zou dat niet beter zijn dan je dochter te vertellen dat ze ongewenst gedrag uitlokt door zich op een bepaalde manier te kleden of te gedragen?

lijn gele bloemen

Seks & onze kinderen #blog6

lijn gele bloemen

Schaamte- en schuldgevoelens

Zelf ga ik wél met mijn zoon in gesprek over dit soort zaken. Hoe ongemakkelijk hij zich ook voelt bij het onderwerp seksualiteit, ik ga niks uit de weg. Het wegnemen van de schaamte die vaak gepaard gaat met dit thema is dan ook de eerste stap. Alleen daarom al is #MeToo zo ontzettend noodzakelijk geweest: seksueel geweld moet eindelijk eens uit de taboesfeer getrokken worden. Jarenlang werd slachtoffers geleerd om hun ervaringen met seksueel misbruik vooral voor zichzelf te houden. Waarmee je de schaamte- en schuldgevoelens waarmee deze mannen en vrouwen niet zelden kampen juist versterkt. Is dat echt de boodschap die we onze kinderen mee willen geven? Dat ze vooral moeten zwijgen wanneer iemand over hun grens gaat?

Blijven praten over seks

Het wordt wat mij betreft tijd dat we onze kinderen een andere boodschap meegeven. Namelijk de boodschap dat het niet oké is om over iemands grenzen te gaan. Dat het niet oké is wanneer iemand over jouw grenzen gaat. En vooral dat we met elkaar moeten blijven praten over seks. Ook over de minder fraaie kanten ervan. Dat een meisje zich niet hoeft te schamen voor haar menstruatie en een jongen niet voor het krijgen van een erectie. Dat seksuele fantasieën niet schandalig zijn, maar dat iedereen ze heeft en het een volkomen normaal en natuurlijk verschijnsel is. Zullen we dat met elkaar afspreken? Volgens mij zetten we dan pas écht een stap in de goede richting.

Liefs Amber

Extra informatie

Lees meer blogs van Amber Fernandes
Seksualiteit – Seksuele ontwikkeling
Seksuele voorlichting aan peuters en kleuters: Karwei of kinderspel?
Coming out Day – Ik kwam ooit uit de kast

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

lijn Oudersenzo

Amber FernandesHi! Mijn naam is Amber Fernandes. Ik ben 31 jaar en single moeder van een 10-jarige zoon. In het dagelijks leven werk ik als tekstschrijver en journalist. Daarnaast ben ik een enorme fietsfanaat en hou ik van koken (oké, vooral van eten dan), reizen, films & gezelligheid. Met mijn blogs wil ik jullie een open en eerlijk inkijkje geven in het leven van een alleenstaande moeder en alles wat daarbij komt kijken.

lijn Oudersenzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *