Boerenkool en ooievaar. Waar komen de baby’s vandaan?

Boerenkool en ooievaar - Waar komen baby's vandaan?

Kinderen komen uit de boerenkool, of door de ooievaar gebracht. Twee bekende uitspraken, maar welke verhalen werden er nog meer verteld aan kinderen?

Prachtige verhalen

In het verleden werd de vraag ‘Waar komen de kinderen vandaan?’ niet altijd naar waarheid beantwoord. Er werden prachtige verhalen verteld om de waarheid zoveel mogelijk te omzeilen. Welke verhalen kun jij je herinneren hierover? Wat is jou verteld toen je de vraag stelde ‘Waar kom ik vandaan?’ Heeft je eigen kindje bijvoorbeeld een theorie van hoe hij of zij hier gekomen is? Kruipt hij of zij onder je shirt en wordt keer op keer geboren, of zegt je kind dat hij gewoon met de post is meegekomen?

De ooievaar

Kinderen werden gebracht door de ooievaar. In een mooie doek die stevig in de bek van de ooievaar was geklemd, werden de kinderen afgeleverd bij ouders die met smart op hem zaten te wachten. Dat die ooievaar daar ook niet zo gelukkig van werd blijkt wel uit onderstaand gedichtje van een onbekende dichter:

Een ooievaar, een hele ouwe,
kreeg genoeg van al dat sjouwen.
Een baby hier een baby daar,
het werd hem allemaal te zwaar.
Ook kan ik sprak hij met een zucht,
steeds minder tegen die lucht.
Ik hou van baby’s, echt waar, heus!
Maar steeds zo’n wurm onder je neus.
Het ruikt zo naar, het ruikt zo vies,
die lucht van poep, die lucht van pies.
Het kan mij niet schele wat het kost,
Ik stuur ze voortaan maar per post!

lijn groen oudersenzo
Boerenkool en ooievaar. Waar komen de baby's vandaan?

Oorsprong van de ooievaar

De Germanen noemden de ooievaar al Eidebar. Eide betekent leven of geluk, bar of baren betekent brengen. Ooievaars zijn dus de brengers van het leven en geluk. Men was er in de Middeleeuwen van overtuigd dat de ooievaars ervoor zorgden dat er geen onheil kwam in de huizen waarop hij zijn nest bouwde. Christenen zagen de ooievaar als heilige vogel. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij jacht maakt op onder andere slangen. Deze symboliseerden het kwade en de duivel. Aristoteles maakte van het doden van ooievaars een misdaad.

Een Scandinavisch verhaal gaat als volgt: bij de geboorte van een kind werd in huis de haard aangestoken om het lekker warm te maken voor de baby. Op het dak verzamelden ooievaars om zich te warmen aan de schouw. De huizen met een pasgeboren baby had de meeste ooievaars op het dak.

Kinderen komen uit de rode kool

Kinderen hadden niets met papa en mama te maken, zij groeiden gewoon op het land, in de rode kool. Dit kon ook bloemkool zijn, er stonden er genoeg van op het land, dus er konden nog heel wat kindjes komen. Het kindje groeide in de kool en werd er op het juiste moment uitgehaald. Of het kindje het dan niet koud had in de winter, daar werd nooit antwoord op gegeven!

Oorsprong van de rode kool

Het verhaal van de rode kool vindt zijn oorsprong waarschijnlijk doordat de vruchtzak waarin het kindje heeft gezeten, rood doorbloed is. Wanneer je hier na de geboorte je hand in steekt en hem tegen het licht houdt, lijkt het net een blad van een rode kool!

Met de boot

Kinderen werden met de boot gebracht. De schipper wist welke ouders graag een kindje wilde en bracht ze vervolgens naar hen.

Oorsprong van de boot

Dit is een oud verhaal en werd met name verteld in dorpen die aan een rivier of kanaal lagen. Het is een voor de hand liggend verhaal omdat er veel boten langskwamen en was dus voor kleine kinderen een aannemelijk verhaal.

Via een kus

Via een kus van een man en een vrouw zou er een kindje gemaakt worden. Na het kussen slikte je door en zo kwam het kindje in de buik van de moeder terecht en groeide het verder. Waar het daarna uit zou komen, werd niet verteld.

Oorsprong van de kus

Het is een verhaal voor oudere kinderen. Deze snapten al dat kussen iets met ‘seks’te maken had en om niet alles uit de doeken te doen werd verteld dat op deze wijze kinderen gemaakt werden.

Pas op, het is besmettelijk!

Op de vraag hoe het kwam dat mama een kindje ging krijgen, was het antwoord dat zij op de stoel van tante Anita had gezeten. Deze was al zwanger en het dus was besmettelijk.

Oorsprong van de besmetting

Dit is een verhaal dat volwassenen onder elkaar vertellen en als grap bedoeld is. Kinderen vangen dit op en vertellen de kinderversie.

liefs Iris

Meer informatie

Seksuele voorlichting aan peuters en kleuters. Eerlijk en oprecht!
Kleuterverliefdheid. Hoe serieus moet je dit nemen?
Vieze woordjes zeggen. Hoe ga je ermee om?
Seks en onze kinderen
Dokter Corrie geeft antwoord
Seks & onze kinderen, hoe lichten we ze het beste voor?

Bronvermelding

Tekst: Iris Bouwman
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *