Friemelen aan geslachtsdelen, hoe reageer je hierop?

De één zal het meer doen dan de ander, maar eigenlijk doen alle kleine kinderen het: friemelen aan hun eigen geslachtsdelen. Het is een volkomen normaal verschijnsel, dus absoluut niets om je druk over te maken. Maar hoe leg je je kleintje nu het beste uit wat wel en niet in het openbaar kan? En op welke leeftijd doen kinderen dit gewoonlijk?

Friemelen aan geslachtsdelen, hoe reageer je hierop?

Ontdekkingstocht

Een peuter is vooral op ontdekkingstocht door die enorme grote wereld om hem heen, maar op dezelfde manier begint hij ook zijn eigen lichaampje te ontdekken. En bij ontdekken, is het vooral zaak om te voelen en te bestasten. Zo ontdekt hij immers alles. Het is voor hem dus niets anders dan een normale, zelfs nodige, manier om zijn eigen lijf te leren kennen. Inclusief het gedeelte waarbij volwassenen even achter hun oren krabben. Overigens zijn baby’s eigenlijk ook al zo ingesteld, alleen wordt het aanraken van de geslachtsdelen bemoeilijkt door de luier. Peuters beginnen met zindelijkheidstraining, of staan in hun zwembroekje bij het bad…en kunnen zo kennis maken met deze, meestal bedekte, lichaamsdelen.

Lekker voelen

Een peuter is nog heel lijfelijk ingesteld. Hij doet niets liever dan even knuffelen met jou of een kietelbeurt krijgen van je partner… Hij merkt dus ook dat het aanraken van zijn geslachtsdeel een fijn gevoel geeft. Voor jongetjes is dit misschien nog wel meer van toepassing, omdat hij natuurlijk net iets meer heeft om aan te raken. Wat ook nog eens verandert… Dat dat iets is, waar de grote mensen van vinden dat je het ‘onzichtbaar’ doet, is voor hem alles behalve duidelijk.

Vertrouwd gevoel

Uit ervaring als moeder zeg ik zelf dat het ook gewoon ongemerkt gebeurt. Diep verzonken in gedachten gaat het handje ongemerkt toch die kant op. Ik heb weleens gelezen dat het ook te maken heeft met een vertrouwd gevoel geven…

Hoe ga je hier mee om?

Allereerst wil ik benadrukken dat je nooit boos moet worden. Het is niets om boos om te worden, voor het kind is het zelfs heel normaal. Maar daarnaast kan je het kind ook het gevoel geven dat het geslachtsdeel iets heel fouts is. Dit kan zelfs zo ver gaan, dat het hem of haar o.a. seksuele problemen gaat geven als hij/zij opgegroeid is. En dat wil je uiteraard ook niet! Toch zal je kindje natuurlijk wel moeten leren dat je dit soort dingen niet doet waar anderen bij zijn.

Negeren

Is je kindje nog erg jong dan kan je het gedrag nog gewoon negeren of probeer hem af te leiden met iets waardoor hij stopt. Bij het zwembad kan je lekker met hem gaan zwemmen of je roept hem om iets te komen drinken. Let wel op dat het niet op gaat vallen dat je dit steeds doet als hij friemelt…

Niet in het openbaar

Zijn ze iets ouder, dan gaan ze vaak zelf ook al wel inzien dat je dat niet doet in het openbaar, maar anders kan je hem proberen uit te leggen dat hij uiteraard aan zijn piemeltje (bijvoorbeeld) mag zitten, maar dat je dat niet doet waar anderen bij zijn. Leg hierbij de link naar andere dingen die je niet doet bij oma op visite. Neus peuteren, bijvoorbeeld, of boeren… Om te voorkomen dat je kind denkt dat zijn geslachtsdeel dus iets vies is, zou je erbij kunnen uitleggen dat het uiteraard wel mag als hij alleen is, op zijn slaapkamer of bijvoorbeeld in bad/onder de douche. Jezelf ontdekken, ook op dit gebied, is immers helemaal niet erg. Sterker nog: het is gewoon nodig! Overigens kunnen kinderen ook ander gedrag vertonen, zoals bijvoorbeeld ‘rijden’ op de leuning van de bank. Ook dit kan je op deze manier corrigeren.

liefs Wil

Meer informatie

Vieze woordjes zeggen. Hoe ga je ermee om?
Boekbespreking: Dokter Corrie geeft antwoord
Seks & onze kinderen
De zwager van Susan (43) bleek pedofiel: “Had die smeerlap ook aan mijn kinderen gezeten?”
Seks & onze kinderen, hoe lichten we ze het beste voor?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *