Coming out Day – Ik kwam ooit uit de kast

Coming out Day

Vandaag, 11 oktober is het “coming out day”. Ooit had ik zelf mijn ‘coming out day’, toen was er volgens mij nog geen speciale dag. Eerlijk gezegd weet ik niet meer precies op welke ik dag ik uiteindelijk uit de kast ben gekropen. Ik weet nog wel dat ik het heel lastig vond en dat ik er behoorlijk lang mee heb gewacht.
Coming out Day is in het leven geroepen om openlijk uit de kast te komen als je lesbisch, homo, biseksueel of transgender bent. Eigenlijk kort gezegd, iedereen die voor zijn geaardheid wil uitkomen.

Mijn ‘coming out’

Onlangs vertelde mijn buurvrouw dat een buurmeisje (18 jaar) haar ‘coming out’ heeft gehad. Ik ben daar blij om want toen ik hier kwam wonen, een aantal jaar geleden, had ik het al gemerkt. Gelukkig voor haar hebben haar ouders er positief op gereageerd. Uitkomen voor je geaardheid kan een behoorlijke struggle zijn. Het bracht mij terug naar de tijd van mijn ‘coming out’. Op mijn twaalfde wist ik al dat ik meisjes leuker vond dan jongens.

Mijn drempel om het te vertellen aan mijn ouders was echter enorm hoog en werd naarmate ik er langer over zweeg steeds hoger. Ik had het inmiddels tegen een hartsvriendin verteld en die vond het prima, maar op een gegeven moment kwam ik thuis en lagen er boeken in de brievenbus die zij van mij had geleend. Het bleek dat ze niet meer met mij mocht omgaan omdat haar zus bang was dat haar kinderen besmet zouden worden…

lijn groen oudersenzo
Coming out Day

Drempel

Toen ik mijn eerste relatie aanging op mijn 27e en op het punt stond te gaan samenwonen moest ik natuurlijk wel iets tegen mijn ouders zeggen. ’Het juiste moment’ is er eigenlijk nooit, maar soms moet het gewoon. Mijn ouders reageerden wat minder positief dan de ouders van mijn buurmeisje. Ze waren absoluut niet blij en zelfs overstuur. Zij waren niet bekend met homoseksualiteit en moesten er aan wennen. Uiteindelijk is dit allemaal goed gekomen.

Lucht en ruimte

Helaas heb ik dit soort ervaringen vaker moeten horen. Of ouders die hun kind niet meer willen zien. Ik vind dat vreselijk. Voor een kind, maar dit geldt ook voor volwassen die nog in de kast zitten opgesloten, is het fijn als iemand het gesprek opent. De drempel is vaak hoog en wanneer iemand het gesprek opent, kan dit een opening geven om vrij te praten.

Stel vragen

Soms is het fijn wanneer iemand nog niet uit de kast is, vragen te stellen. Natuurlijk moet je diegene dan wel aanvoelen om een gesprek over zijn geaardheid te beginnen. Toen ik bij mijn huidige werkgever kwam werken, merkte ik al snel dat twee van mijn (oudere) mannelijke collega’s geen pure hetero’s waren maar wel deden voorkomen alsof ze dat waren. Eén van de mannen was getrouwd, de ander sprak nooit over zijn privéleven (hoeft overigens ook niet). Doordat ik zelf wist dat de drempel hoger wordt naarmate je langer wacht, ben ik op mijn manier een gesprek aangegaan. Heel open en vooral niet te zwaar. Beide mannen zijn nu gelukkig met hun vriend en kunnen daar open over zijn. We praten daar nog regelmatig over en hebben de grootste lol met grapjes als: ‘weet je nog…’

Liefde is liefde

Het allerbelangrijkste is dat je kind gelukkig is, of je kind nu op mannen, vrouwen of beiden valt. Wit, zwart, bruin, rood, blauw of alle kleuren van de regenboog.

Liefde is liefde.

Liefs Karin

Meer informatie

Genderdysforie of geslachtsidentiteitsstoornis
Seksualiteit – Seksuele ontwikkeling
Genderneutraal opvoeden
Genderneutraal opvoeden – hoe doe je dat eigenlijk?
Een kind opvoeden binnen een homohuwelijk

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *