Wat mag je niet vergeten als je naar het bos gaat?

Wat mag je niet vergeten als je naar het bos gaat?

Of het nu midden in de zomer is of juist in de prachtig kleurende herfst: het bos ingaan is heerlijk om te doen met de kids. Eigenlijk het hele jaar rond, natuurlijk, want ieder seizoen neemt zo zijn eigen charmes mee. Ga je met de kinderen naar het bos om echt dingen te ontdekken, dan is het handig om bepaalde attributen mee te nemen. En vergeet ook niet om alles mooi vast te leggen op foto of film!

Met de kleintjes

Ga je naar het bos met kleintjes, dan ga je vooral voor lekker spelen, wandelen en dat soort dingen. Een bal en wat lekkers mee en je bent eigenlijk al klaar. Dit artikel gaat meer over het bos in gaan met grotere kinderen en dan echt met het bos zelf bezig zijn!

Kijken, kijken…

Voor de jonge kinderen kan het lastig zijn, maar als ze eenmaal wat ouder zijn zal je de kinderen toch uit kunnen leggen dat je het meeste ziet als je stil bent en vooral kijkt (en luistert!). Hoe oud je kind hiervoor moet zijn hangt echt heel erg af van het karaktertje van je zoon of dochter. Je zou het ook gewoon wel eens uit kunnen proberen en lukt het niet dan is het geen probleem. Dan ga je gewoon een potje voetballen op het open stuk in het bos in plaats van vogeltjes kijken…

Het kijken wordt nog mooier als je een verrekijker meeneemt. Je ziet immers veel meer en daardoor wordt het nog interessanter. Verrekijkers zijn er in heel veel soorten en prijsklassen, dus er is voor iedereen wel een passende te vinden. Maak niet de fout om een speelgoedverrekijker aan je kind te geven die eigenlijk niks doet. Dan kan je natuurlijk niet verwachten dat ze serieus met je meedoen!

lijn groen oudersenzo
Wat mag je niet vergeten als je naar het bos gaat?

Wat neem je mee?

Wil je serieus aan de slag met je kinderen met het ontdekken van de natuur? Natuurlijk kan je dat doen door ze simpel op dingen te wijzen en er over te vertellen. Pak je het grondiger aan, dan is de kans groot dat je kinderen het nog interessanter vinden en enthousiast mee gaan doen. Handige attributen om mee te nemen zijn:

 • Gidsje om dieren en planten te herkennen
 • Verrekijker
 • Fototoestel/filmcamera (of je mobiel natuurlijk)
 • Statief
 • Boekje om dingen in op te schrijven
 • Camouflagekleding om niet te erg op te vallen
 • Bij nat weer of veel nat weer de laatste tijd: laarzen
 • Water, iets om tussendoor te eten
 • Zonnebrand en muggen/tekenolie
 • Verbandtrommel mocht je heel diep het bos in duiken….

Filmen en foto’s maken

In plaats van zoeken naar dieren en bijzondere planten kan je ook op een andere manier met de natuur bezig zijn. Je kunt je ook juist richten op mooie foto’s maken of iets filmen. Door op zoek te gaan naar een mooi object in de natuur kijk je ook al veel intenser naar het moois om je heen. En je ontdekt zo vaak dat een bospad wat heel gewoon lijkt, eigenlijk heel veel moois te bieden heeft. Als jij maar de tijd neemt om het ook te willen zien. Ben je op zoek naar het perfecte plaatje, dan neem je die tijd dus! Statieven kunnen je helpen om een nog mooier plaatje te schieten omdat je immers geen last hebt van het bewegen van de camera. Een statief meenemen is dus zeker een goed idee.

Wat leg je vast?

Je kunt aan heel veel dingen denken die je vast zou kunnen leggen. Laat je kind ook echt lekker zijn eigen dingen op de foto mogen zetten. Die ziet vast heel andere bijzondere taferelen dan jij en dat maakt het juist zo leuk. Het zal je misschien zelfs verbazen wat zij ontdekken! Even ter inspiratie een aantal voorbeelden:

 • Oude boomstam
 • Mooie bloem
 • Omgevallen boom met zwammen erop
 • Een verweerd bankje in het bos
 • Zonlicht door het bladerdak
 • Zonlicht op het bospad
 • Als je geluk hebt een vogeltje, eekhoorntje of ander diertje wat rustig ergens zit
 • Een spinnenweb met spin
 • Mierennest…
 • Bomen die in elkaar verstrengeld zijn

Mooi album maken

Op wat voor manier je ook bezig bent geweest in het bos, natuurlijk verdienen je ervaringen en foto’s (films) een mooie bestemming. Maak er een mooi album van. Heb je ook films, dan kan je ervoor kiezen om een film te maken waarbij die filmpjes en foto’s erin terugkomen. Heb je alleen foto’s dan kan je zowel online als offline een album maken. Schrijf ook je ervaringen erbij op. En bij een offline album: plak er ook mooie dingen bij in, die je meegenomen hebt. Droog een paar blaadjes, bijvoorbeeld. Een bonnetje van het pannenkoekenhuis waar jullie gegeten hebben. Of misschien heb je wat zandkorrels van de zandverstuiving of een mooi veertje meegenomen.

Je kunt ook prachtige vellen papier kopen met bostaferelen en die erbij gebruiken. Kijk maar eens bij de prachtige scrapspullen die je bij veel hobbywinkels kunt kopen. Leuke stempels of andere attributen maken van je album een prachtig boek!

liefs Wil

Meer informatie

Kinderactiviteiten op Verwolde voor de leukste zomervakantie!
Ontdek deze zomervakantie wat ridders aten!
Wat is wichelroedelopen en wat heb je ervoor nodig?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Fotodevakman.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *