Gedenkmonumenten voor baby’s en peuters

Gedenkmonumenten voor baby's en peuters

Het grafje is de laatste rustplaats van je kindje. Een plek waar je naar toe kunt komen om te rouwen of je overleden kindje te gedenken. Een mooi, verzorgd graf is vaak een belangrijk onderdeel van de rouwverwerking. Bij de keuze van een mooie gedenkmonumenten moet je denken aan het materiaal (glas, hout, steen, metaal), de vorm, de inscriptie en uiteraard de voorwaarden van de begraafplaats. Je kunt kiezen voor een staande steen (aan het einde van het grafje), een liggende steen (die het gehele graf bedekt), een rand (opgevuld met grint) of een gedenksteen (over een deel van het graf).

Regels rondom het plaatsen van gedenkmonumenten

Het plaatsen van een grafsteen of gedenksteen is vaak aan regels gebonden. Deze regels verschillen per begraafplaats. Er kunnen eisen gesteld worden aan de afmetingen, het materiaal en het onderhoud.

Materialen

Gedenktstenen kunnen worden gemaakt in diverse materialen. Denk bijvoorbeeld aan natuursteen, roestvrijstaal,cortenstaal, glas, hout, zwerfkeien, ruwe stenen, brons ruwe steen of lood. Het is volledig afhankelijk van jullie smaak en voorkeur. Veelal kun je de gedenkmonumenten zelf ontwerpen, uiteraard wel binnen de richtlijnen en eisen van de begraafplaats. Niet alles is mogelijk, maar wel veel. Overleg dit vooraf goed met de beheerder van de begraafplaats, om eventuele (kostbare) teleurstellingen te voorkomen.

lijn groen oudersenzo
Gedenkmonumenten voor baby's en peuters

Trends

Steeds vaker wordt er gekozen voor ruw of onbewerkt natuursteen. Het geeft het grafje een natuurlijke uitstraling. Je kunt hierbij bijvoorbeeld ook kiezen voor versteend hout of ruwe kiezels.

Wil je liever iets unieks? Ga dan eens op zoek naar grafkunst. Je kunt deze speciaal laten ontwerpen voor het graf waardoor er een bijzondere uitstraling ontstaan, vaak met diepere symbolische betekenissen. Natuurlijk kun je de kunstenaar inspireren met jullie ideeën. Het eindresultaat is kostbaar, maar ook absoluut uniek en persoonlijk. Er zijn verschillende kunstenaars die je hiermee graag helpen. Belangrijk om vooraf goed de prijs te bespreken.

Natuurlijk kun je ook zelf een mooi gedenkmonument maken, bijvoorbeeld van hout. Eventueel beschilderd. Iets dat je kunt neerzetten of juist neerleggen op het grafje. Of kijk eens in een tuincentrum naar toepasselijke beeldjes. Ook daar vind je vaak mooie objecten die prima dienst kunnen doen als klein gedenkmonument.

Liefdevol

De gedenkmonumenten op het grafje van je kind, mogen lichtvoetig zijn, liefdevol, kleurrijk of misschien zelfs humorvol. Het hoeft allemaal niet te zwaar of beladen te zijn. Een kindergraf mag passen bij zijn leeftijd, en als je kindje vrolijk was, waarom zou zijn grafje dit dan niet mogen zijn? Volg je hart hierin en je liefde voor je kind.

Andere gedenkvormen

Naast de bekende gedenksteen of urn, zijn er ook nog andere gedenkvormen mogelijk. Eventueel gewoon bij je thuis. Mooie alternatieven om thuis je overleden kindje te herdenken. Misschien wil je zelfs een apart plekje in of op een kast voor je engeltje inrichten, met wat kaarsjes, een foto en wierook. Je engeltje hoort immers bij jullie en maakt onderdeel uit van je gezin. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere fotolijstjes, een beeldje, zijn hand- of voetafdrukje of zijn sokjes onder een mooie stolp.

Heb je een tuin? Dan zou je ook een boom kunnen plaatsen, en hier een echte gedenkboom van kunnen maken. Hoe bijzonder is dat! Iedere dag wordt hij alleen maar groter en groter…!

Teksten op de gedenkmonumenten

Het is veelal mogelijk om een tekst te laten plaatsen op het gedenkmonument. Meestal zijn dit “oneliners” waarmee je iets wil zeggen over de overledene. Dit kan een zelf verzonnen zin zijn, woorden uit een speciaal liedje, een regel uit een gedicht of een liefdevolle groet. Mogelijkheden zouden kunnen zijn:

Toch hoor jij er altijd bij…
Achter mijn stil verdriet, glinstert jouw liefde
Achter mijn tranen, schuilt de lach van de herinnering
Naar het land van vlinders en regenbogen
Alleen wie achterblijft, weet hoe afscheid klinkt
Ons afscheid is slechts tijdelijk
Dag mooie, lieve vlinder
In ons hart zal je altijd blijven leven
De hemel heeft er een engel bij…
Terug naar waar je vandaan kwam
De mooiste bloemen worden het eerste geplukt
Pijn slijt, liefde niet
Voor altijd in mijn hart
Dag mooie engel
Met vleugeltjes zo klein, werd een engeltje geboren. Deze brachten hem waar engeltjes thuis behoren.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe gaat een begrafenis van een baby?
Bloemen en bloemstukken voor het afscheid van je kindje
Urnen en urnsieraden, wat zijn de mogelijkheden?
Onvoltooid verleden tijd
Het laatste moment. Hoe beleef je deze zo intens mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *