Postnatale depressie – Hoe ga je hiermee om?

Postnatale depressie - Hoe ga je hiermee om?

Postnatale depressie – een stille overval na de geboorte van je kindje…

Niet lang na dat prachtige moment dat je je pasgeboren baby voor het eerst in je armen hield, slaat de paniek je om het hart. Je kunt niet genieten van je kleintje, schuldgevoelens stapelen zich op en je zou dagen kunnen huilen. Zo hoort een kersverse moeder zich niet te voelen, dus je verzwijgt je gemoedstoestand voor je omgeving. Zijn dit de welbekende kraamtranen of is er meer aan de hand?

Kraamtranen en babyblues in de kraamweek
Kraamperiode, wat kun je in deze periode verwachten?
Depressie, hoe kom je er van af?

1 op de 10 krijgen een postnatale depressie

Vrijwel iedere vrouw heeft vlak na de geboorte van haar kind last van kraamtranen, je voelt je overweldigd door emoties en de hormonen gieren nog door je lijf. Een postnatale depressie komt echter overeen met een normale depressie. Een postnatale depressie kan naast na de geboorte van een baby ook optreden na een miskraam of abortus.

Ik heb spijt van mijn kindje

Na stoppen van borstvoeding

Naar schatting raakt 1 op de 10 vrouwen na de bevalling in een postnatale depressie. Dit kan direct na de geboorte van je kind optreden, maar bijvoorbeeld ook na het stoppen van de borstvoeding of binnen een aantal maanden je leven binnensluipen.

lijn donker geel oudersenzo
Postnatale depressie - Hoe ga je hiermee om?
lijn donker geel oudersenzo

Schuldgevoelens

Voor veel vrouwen is het moeilijk te (h)erkennen dat ze te maken hebben met een postnatale depressie. Je wijt klachten aan vermoeidheid door de gebroken nachten en voelt je schuldig dat je het niet van de daken schreeuwt van geluk. Je hebt immers een prachtig kindje in je armen, dan mag je toch niet klagen? Dus in gezelschap (veelal ook zelfs in bijzijn van je partner) probeer je de schijn op te houden in de hoop dat negatieve gevoelens, angsten, lusteloosheid en paniekaanvallen vanzelf verdwijnen.

Oorzaken

Er wordt een onderscheid gemaakt in lichamelijke- en psychische factoren die een postnatale depressie tot gevolg kunnen hebben. Lichamelijke factoren zijn onder meer de enorme snelle daling van het hormoon progesteron na de bevalling en de extra productie van het hormoon prolactine bij het geven van borstvoeding. Ook storingen in de werking van de schildklier ten gevolge van de zwangerschap kunnen een oorzaak zijn.

Te kort aan vitamine

Daarnaast vergt een zwangerschap enorm veel van je lichaam en kan er een tekort aan vitaminen en mineralen optreden. Dit kan van invloed zijn op de hormoonbalans. Ook psychische factoren kunnen de boosdoener zijn en zorgen dat een vrouw in een postnatale depressie geraakt. Vooral vrouwen die de lat voor zichzelf altijd erg hoog leggen, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en veel piekeren, lopen meer kans op de depressie. Zij vinden het moeilijker om te relativeren en zoeken de schuld van alles voornamelijk bij zichzelf.

De meest voorkomende symptomen

Onverklaarbare angsten
Depressieve gevoelens
Prikkelbaar zijn
Concentratieverlies
Hyperventilatie
Opvliegers
Lusteloosheid
Slaapstoornissen
Paniekaanvallen
Machteloos voelen
Geen gevoel voor baby hebben
Verlies van zelfvertrouwen

De behandeling

Er bestaat geen standaard behandeling voor een postnatale depressie, de toegepaste behandeling is afhankelijk van vele factoren. In lichte gevallen kan een moeder herstellen door veel te rusten en te praten over haar gevoelens. Ook worden er wel voedingssupplementen met vitamine B6, zink en magnesium voorgeschreven. Een postnatale depressie kan echter ook veroorzaakt worden door een verstoring in de progesteron- en oestrogeenspiegels. In dat geval worden er medicijnen voorgeschreven, een synthetische versie van het hormoon progesteron of oestrogeenpleisters.

Antidepressiva

Ook antidepressiva worden nog wel eens aan vrouwen met een postnatale depressie voorgeschreven. Wanneer de postnatale depressie een psychische oorzaak heeft, kan er een psycholoog of vertrouwenspersoon worden ingeschakeld. Wat de achterliggende oorzaak ook kan zijn, de oplossing begint over het algemeen met een goed gesprek met de huisarts.

Liefs Petra

Extra informatie

Kraamtranen en babyblues in de kraamweek
Ik heb spijt van mijn kindje
Een abortus: wat komt erbij kijken?
Depressie, hoe kom je er van af?
Wennen aan je baby, gaat dat vanzelf?
Postnatale psychose en Postnatale depressie – PPP Postpartum psychose en PPD Postpartum depressie
Kraamperiode, wat kun je in deze periode verwachten?

Bronvermelding

Tekst: Petra Verkaik
www.kraamtranen.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *