Paco Ŝako zwart/wit schaken – Het oude schaakspel met een positieve danspas

Paco Ŝako zwart/wit schaken

Tijdens de uitreiking van de Speelgoed van het jaar, kwam ik toevallig in gesprek met de ontwerper van dit prachtige spel. Met zijn moeder zaten ze gezellig even bij ons aan tafel. Nog niet eerder had ik iets over dit bijzondere bordspel gelezen of gezien. Hij showde mij kunstzinnige foto’s (ik hou van mooie foto’s) van dit speciale schaakspel. Hier besproken in de zwart/wit versie, maar er zijn ook exemplaren die juist heel gekleurd zijn, waarschijnlijk special edition-uitvoeringen, maar dat weet ik niet zeker.

Schaken is voor iedereen

Schaken is voor jong en oud. Als klein meisje leerde mijn vader mij al schaken. Of misschien was het zelfs mijn opa wel, dat kan ik me niet helemaal goed meer herinneren. Wel weet ik nog heel goed dat ik vroeger veel met mijn vader dit spel heb gespeeld, gezellig op de zondagmiddag. Ook Rocco heeft het op jonge leeftijd leren spelen. Hij heeft op de basisschool nog extra schaaklessen gevolgd. Hij was toen misschien 8 of 9 jaar. Misschien nog niet eens.

In harmonie

Felix Albers heeft met Paco Ŝako het aloude en vertrouwde schaakspel vernieuwd, er een mooie positieve twist aan gegeven. Of moet ik zeggen: ‘positieve danspas’. Hij wilde zijn zoon een vreedzamere versie geven. En ik kan zeggen dat hij daar absoluut in is geslaagd. Het vernieuwde schaakspel ziet er niet alleen waanzinnig mooi uit, de intentie is hiermee ook veranderd. Niks geen andere schaakstukken van het bord gooien, nee, in de versie van Paco Ŝako, dans je samen over het bord en gaat het erom wie als eerste met de koning kan dansen. Geen strijd met elkaar, maar juist zoekend naar de harmonie, het onderstrepen van vriendschap, vrede en samenwerking. Je slaat elkaars stukken niet, maar je omarmt elkaar zodat je samen over het bord verder danst. It’s takes two to tango.’

lijn groen oudersenzo
Paco Ŝako zwart/wit schaken

Geef elkaar een beetje dansende harmonie

Met dit spel haal je harmonie naar binnen en geef je het spel een positieve boost. Hoe mooi om dit aan ons kinderen mee te geven, maar evenzogoed aan onszelf. We gaan met dit spel elkaar niet verslaan, maar we zoeken juiste de warmte en geborgenheid van elkaar en sluiten op die manier een verbintenis zodat we samen door het leven dansen. Dat is een totaal andere boodschap dan ‘we moeten elkaar overmeesteren, sterker nog: we moeten elkaar van het bord vagen.’

Niet ten koste van het plezier

Misschien denk je nu: ‘Mooi hoor die filosofie, maar wordt het dan niet een heel saai spel?’ Nope. Ab-so-luut niet. Het spelelement is er nog steeds, uiteindelijk gaat het erom om als eerste met de koning te mogen dansen en daar komt een flinke dosis strategisch denken bij kijken. Dat verschilt dus totaal niet met het ‘normale schaakspel’. Paco Ŝako is echter een stuk positiever, maar dat doet niets af aan het plezier en de uitdaging. Misschien is het daarom wel zo kunstig bedacht.

lijn groen oudersenzo
Paco Ŝako zwart/wit schaken

Prachtig uitgevoerd

De stukken zijn prachtig uitgevoerd en passen precies als yin yang in elkaar en als je de stukken van onderaf bekijkt, dan zie je deze symbolen ook terug komen. Het evenwicht, de harmonie, is dus niet alleen voelbaar in het spel, maar ook in de speelstukken.

Het is verwonderlijk dat dit spel niet als winnaar uit de bus is gekomen bij de verkiezing Speelgoed van het Jaar. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

lijn groen oudersenzo
Paco Ŝako zwart/wit schaken

Specificaties Paco Ŝako zwart/wit schaken

NaamPaco Ŝako zwart/wit schaken
MerkPaco Ŝako
Prijs43,95 euro
ISBN8719324727006
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

Het leuke zoekspel Lynx van Identity Games
The great tour van Tactic
Oh, wat een jaar!
Azul bordspel
Candy Crush

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Dit product of deze producten hebben wij, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Onze ervaringen zijn echter zo eerlijk mogelijk beschreven.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

  • Dit spel heb ik leren spelen op het Spellenspektakel in Eindhoven. Inderdaad een heel mooi vormgegeven spel en het blijft langer leuk en spannend dan gewoon schaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *