Ouderschap zoals het is

Ouderschap zoals het is

Ben jij ook zo gek op je kroost? Ik ook hoor, maar niet altijd. Heb je enig idee hoe vaak ik de verhalen van Pokémon moet aanhoren? In de hoeveelste evolutie ze nu weer zitten met namen waar ik drie keer mijn tong over breek en ze nog steeds niet goed uitspreek. Niet omdat ik het niet zou kunnen, maar domweg omdat het mij geen reet biet interesseert. Een paar jaar geleden waren het dinosaurussen met ingewikkelde Latijnse namen. Dat was nog enigszins interessant, want geschiedenis en zo. Maar wat heb ik aan Pokémonkennis? Echt he-le-maal-niks.

Tere zieltje

Ik ben de beleefdheidsfase en ‘Oh, ik kwets zijn tere zieltje’ fase echt voorbij. Tegenwoordig zeg ik gewoon tegen Rocco: ‘Rocco ik wil het niet horen. Het interesseert me totaal niet wat die Pokémons allemaal doen. Of niet doen. Ik wil ook niet met je battelen, want ik verlies toch.’ Soms voeg ik er nog aan toe: ‘Maar ik hou wel van je’. Wat ik ook echt wel meen hoor. Ik hou zelfs heel veel van mijn zoon. Maar dat wil niet zeggen dat ik het altijd leuk vind wat hij doet of zegt of juist niet doet. ‘Rocco ruim toch eens een keer die tassen op!!!’ Als ik voor de zoveelste keer mijn nek er bijna over heb gebroken…

Lelijkste armand ever

Gelukkig heb ik de fase achter de rug waarin hij vol trots een armbandje van elastiekjes voor mij had gemaakt. En dan natuurlijk met alle kleurtjes uit de doos, want daar werd de armband zo lekker vrolijk van. Dan liep ik weer weken voor paal om vooral te laten zien ‘hoe blij ik er mee was’. Het grappige was, toen ik erop ging letten ik heel veel moeders met van die loom-elastiekjes-armbandjes zag lopen, inclusief de meewarige blikken naar elkaar. ‘Oh jij ook? Ja, zeg maar niks.’ Stiekem was ik eigenlijk best wel trots op het armbandje wat hij voor mij had gemaakt. Ook al zag hij er niet uit en matchte hij bij geen enkel kledingstuk. Ik heb hem nog steeds, alleen niet meer om mijn pols. Hij ligt nu in een doosje.

Perfectie bestaat niet, dus juist wel

De perfecte ouder bestaat niet en als hij wel bestaat dan ben ik hem niet. Toch houdt Rocco van mij – ook al beweert hij tijdens zijn hormonale puberbuien heel hard het tegenovergestelde – en ik hou van Rocco. Ook als ik net doe dat ik hem niet hoor, hou ik nog steeds van hem. Perfectie zit niet verscholen in nooit boos worden, nooit geïrriteerd zijn of altijd tijd voor hem vrijmaken. Perfectie zit verscholen in de momenten dat je er voor hem moet zijn en er dan ook bent. Perfectie zit verborgen in het gevoel van veiligheid en liefde. Als je vader of moeder wordt blijf je nog altijd gewoon jezelf. Je krijgt er een titel bij, maar dat wil niet zeggen dat je alleen nog maar die titel wordt…

Open en eerlijk

In dit boekje wordt open en eerlijk over gesproken over het ouderschap, met een heerlijke sarcastische glimlach. Ik hou ervan. In het boekje vind je geen roze wolk, maar ik weet zeker dat je wel heel veel herkenning gaat vinden. Je bent echt niet de enige en ook al vliegt soms de sarcasme van de pagina’s af, tussen de woorden door vind je ook heel veel liefde. Net als bij jou, jou, jou en bij mij. Ik vind het boekje een verfrissend toppertje! Iets als in ‘leuk-leuker-leukst’.

lijn groen oudersenzo
Ouderschap zoals het is

Specificaties Ouderschap zoals het is

TitelOuderschap zoals het is
UitgeverijDeltas/Chantecler
AuteurKatie Kirby
Illustrator
Aantal pagina’s368
ISBN9789044750645
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

6 leestips, waar jij blij van wordt
De kleine EHBO voor Dummies, een musthave voor jonge ouders
Boekbespreking van “Mamaaa!” en “Ontsnap aan je telefoon”

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *