Met de fiets naar school, wat is er voor nodig?

Met de fiets naar school, wat is ervoor nodig?

Met de fiets naar school: misschien doe je dat al standaard met je kinderen. Een goede kinderfiets is dan broodnodig. Moet je kind echter verder gaan fietsen als hij naar de middelbare school gaat, dan kan het verstandig zijn om over een andere fiets na te gaan denken. En wat heb je nog meer nodig om je kind veilig over een grotere afstand te laten fietsen?

Leer je kind omgaan met het verkeer

Al doende leert men en dat geldt zeker voor fietsen in het verkeer. Begin dan ook al jong met je kind meenemen op de fiets. Eerst bij jou achterop, daarna veilig op zijn eigen fietsje naast je. Geef het goede voorbeeld door altijd voor rood te stoppen en je hand uit te steken en dat soort dingen. Ga niet bellen op de fiets en stop geen oordoppen in. Leg dit ook uit, want de dingen die je niet doet, zal hij ook niet vanzelf ervaren als dat je het niet doet…

Maar vertel dus als jullie gaan fietsen dat je mobiel nu in de tas blijft zitten, bijvoorbeeld. Worden je kinderen groter dan kan je ze steeds verder meenemen het verkeer in, dus een drukkere wijk of de stad in. Maak ze zo vertrouwd met alles wat erbij komt kijken om veilig deel te nemen. Zijn ze groot genoeg dan kan je hen steeds meer zelf laten doen, waarbij jij eerst nog ‘supervisie’ hebt. Maak niet de fout om pas met je kind het verkeer in te gaan als hij (bijna) naar de middelbare school gaat!

Een veilige kinderfiets

Laten we bij het begin beginnen. Iedere kinderfiets moet natuurlijk veilig zijn. Ook als ze alleen maar twee straten verderop hoeven te fietsen en ook nog eens met jou ernaast. Kies dan ook voor een fiets die van een goede kwaliteit is. Maar let ook heel goed op dat je de juiste hoogte in acht neemt. Een te hoge fiets is simpelweg niet veilig voor je zoon of dochter. Bij een fiets kan je niet uitgaan van de gedachte ‘ze groeien er wel in’. Bij een noodstop, bijvoorbeeld, kunnen ze dan veel minder snel stil staan. Ze moeten dan immers eerst ‘van hun fiets springen’ voor ze met hun voeten op de grond staan! Verder let je uiteraard ook goed op zaken als verlichting, fietsbel en denk ook eens na over een fietshelm!

lijn groen oudersenzo
Met de fiets naar school, wat is ervoor nodig?

Naar de middelbare school

En dan komt de grote dag dat zoon of dochter naar de brugklas gaat. Voor veel kinderen betekent dit meteen dat ze verder van huis moeten. Misschien wel naar een andere stad, waarbij het verkeer veel drukker en anders is dan thuis. Vooraf goed oefenen is dan ook zeker verstandig. Zorg dat ze al veel verkeerservaring hebben door vaak met ze te fietsen en rij de route die ze moeten gaan rijden ook meerdere keren. Liefst ook alternatieve routes zodat ze weten wat ze kunnen doen mocht er ooit iets zijn waardoor ze niet de gewone weg kunnen pakken.

Even checken

Vaak is het ook het moment dat kinderen de overstap maken naar een volwassen fiets. Ook nu geldt natuurlijk dat het een fiets van kwaliteit moet zijn waarbij alles erop en eraan zit. Check regelmatig hoe het staat met de verlichting. En hoe hard de banden zijn, want op te zachte banden rijden is niet alleen slecht voor de banden maar fietst ook echt niet fijn voor je kind. Leer je kind hoe hij banden moet plakken! En wees slim en kies voor een goed fietsslot. Fietsen worden nu eenmaal snel gestolen en ja, dat gebeurt ook gewoon op school! Buiten dat om zal je zoon of dochter vast ook weleens de stad in gaan met de fiets tijdens een tussenuur of gewoon even gezellig na school. Dan is het ook wel verstandig om de fiets goed op slot te zetten!

Smartphone

Een artikel over fietsen en dan komen we toch weer uit bij de smartphone… Als je kind dwars door de polder moet fietsen en dan in de winter ook nog eens in het donker: je moet er toch niet aan denken dat hij of zij problemen heeft en niemand om raad kan vragen. De ketting zal er maar af liggen of dat ze onverhoopt toch tegen elkaar aan gebotst zijn in de grote fietskolonnes richting school. Buiten het feit om dat veel scholen al van alles communiceren via apps, is alleen de veiligheid tijdens de reis al genoeg redenen om je kind een telefoon mee te geven.

Regenkleding

Helaas ook onmisbaar in ons landje: regenkleding. Waarschijnlijk niet de meest populaire kleding van je puber, maar de hele dag met een natte broek op school zitten is ook niks. Kies voor kleding die je makkelijk in een kleine hoes kunt opvouwen, zodat het simpel mee te nemen is. Nog een tip: heeft je kind een krat voorop zijn fiets? Ook hier zijn hoezen voor te koop.

liefs Wil

Meer informatie

Je kinderen veilig vervoeren: 4 leuke manieren!
Handige telefoonhouders voor op de fiets
Je kind loslaten in het verkeer. Hoe pak je dat aan?
Geen auto, wel kinderen. Ouders vertellen hoe dat is!
Op de fiets naar school. Hier let je op!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Fietsenopfietsen.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *