Watervrees bij kinderen: Tips om het te overwinnen

Watervrees bij kinderen: Tips om het te overwinnen

Paniek overviel mij toen ik voor het eerst met mijn dochter in het zwembad was en ze ineenkromp bij de aanraking van het water. Het was net als of ze door een onzichtbare kracht werd tegengehouden en ze kreeg geen stap dichter bij het zwembad. Ik dacht dat mijn dochter misschien gewoon een beetje bang was, maar naarmate de tijd verstreek, realiseerde ik me dat er iets veel dieper aan de hand was. Ik ontdekte dat mijn dochter last had van watervrees. In deze blog bespreek ik wat watervrees is, hoe het ontstaat en geef ik tips over hoe je het kunt overwinnen.

Wat is watervrees?

Watervrees is een angst die wordt veroorzaakt door het gevoel van onzekerheid dat wordt ervaren wanneer men in of rondom water is. Het kan zich manifesteren als angst voor zwemmen, angst voor het onder water gaan of zelfs angst voor het aanraken van water. Het is een veelvoorkomende angst bij jonge kinderen en kan het resultaat zijn van een slechte of traumatische ervaring, zoals het bijna verdrinken in het verleden.

Hoe ontstaat watervrees?

Watervrees kan op verschillende manieren ontstaan. Voor sommige kinderen kan het een aangeboren angst zijn, terwijl het bij anderen een gevolg is van een slechte ervaring. Een kind kan bijvoorbeeld in het water zijn gevallen of bijna zijn verdronken. Dit kan een traumatische ervaring zijn die een kind voor de rest van zijn leven met zich meedraagt. Zelfs als het kind zich niet bewust is van de oorzaak van de angst, kan het resulteren in watervrees.

lijn groen oudersenzo
Watervrees bij kinderen: Tips om het te overwinnen

Tips om watervrees op te lossen

Als ouder kan je helpen bij het overwinnen van watervrees door te weten hoe je het beste kunt reageren op de angsten van je kind. Hieronder vindt je enkele tips:

Luister naar je kind: Het is belangrijk om naar je kind te luisteren en te begrijpen waar de angst vandaan komt. Als je kind zich niet op zijn gemak voelt bij het water, duw hem dan niet om te zwemmen. Neem de tijd om zijn angsten te begrijpen en te erkennen.

Stel grenzen: Als je kind bang is om in het water te zijn, zorg dan dat je grenzen stelt en deze communiceert. Vertel je kind dat hij niet verder hoeft te gaan dan waar hij zich comfortabel voelt. Laat hem bijvoorbeeld staan in het ondiepe water en bouw het langzaam op.

Bied steun: Als je kind begint te zwemmen, blijf dan dichtbij en biedt steun. Vertel je kind dat je er bent om hem te helpen en hem te beschermen. Bied een hand om vast te houden of een drijfmiddel om zich aan vast te houden.

Leer ademhalingstechnieken: Angst voor water kan ervoor zorgen dat je kind niet normaal kan ademen. Leer je kind ademhalingstechnieken aan, zoals het inademen van lucht door de neus en uitademen door de mond, om te helpen ontspannen.

Maak het leuk: Maak van het zwemmen een leuke en speelse activiteit. Speel spelletjes in het water en moedig je kind aan om te spetteren en te lachen. Hierdoor zal je kind zich op zijn gemak voelen en zal het water minder eng lijken.

Geef het goede voorbeeld: Kinderen leren vaak door het goede voorbeeld te volgen. Als jij als ouder laat zien dat je plezier hebt in het water en niet bang bent, dan zal je kind dit gedrag waarschijnlijk overnemen.

Neem lessen: Overweeg om je kind op zwemles te sturen. Zwemles kan niet alleen helpen bij het overwinnen van de angst voor water, maar het leert ook vaardigheden aan om veilig te kunnen zwemmen.

Vergeet niet om te belonen: Beloon je kind voor zijn inspanningen. Geef complimenten voor het proberen en overwinnen van zijn angsten. Het geven van positieve feedback kan je kind helpen zich meer zelfverzekerd te voelen en zijn angst voor water te verminderen.

Hoe kun je belonen?

Beloningen kunnen op veel verschillende manieren worden gegeven. Hier zijn enkele voorbeelden:

Complimenten geven: Zeggen dat je trots bent op je kind en hem/haar vertellen wat hij/zij goed heeft gedaan, kan een geweldige manier zijn om te belonen.

Een beloningssysteem opzetten: Maak een grafiek waarop je de prestaties van je kind bijhoudt. Geef bijvoorbeeld een sticker of een stempel voor elke keer dat je kind een stap vooruit maakt in het overwinnen van zijn watervrees. Bij het behalen van een bepaald aantal stickers kan je kind een beloning krijgen, zoals een speelgoedje of een uitje naar een leuk zwembad.

Een speciale activiteit plannen: Plan een leuke activiteit met je kind, zoals een uitje naar de dierentuin, het park of het zwembad. Vertel je kind dat hij/zij deze beloning krijgt voor zijn harde werk en vooruitgang in het overwinnen van zijn watervrees.

Extra aandacht geven: Geef je kind extra aandacht en tijd om te spelen of om samen te zijn als hij/zij succesvolle stappen maakt bij het overwinnen van zijn watervrees. Dit kan voor je kind een positieve bevestiging zijn dat hij/zij goed bezig is.

Onthoud dat de beloningen die je kiest, moeten passen bij de interesses en de persoonlijkheid van je kind. Beloningen kunnen ook van tijd tot tijd worden aangepast om ervoor te zorgen dat ze gemotiveerd blijven om hun watervrees te overwinnen.

Conclusie

Watervrees kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze angst kan worden overwonnen door begrip, ondersteuning en het nemen van kleine stapjes. Door je kind te laten wennen aan het water, grenzen te stellen, steun te bieden en plezier te maken, kan je kind op zijn eigen tempo de angst voor water overwinnen. Vergeet niet om te belonen en positieve feedback te geven voor de inspanningen van je kind. Met de juiste aanpak en geduld kan watervrees uiteindelijk worden overwonnen en kan je kind genieten van zwemmen en andere wateractiviteiten.

liefs Marion

Meer informatie

Opvoeden van Kinderen: 10 Handige Tips & Tricks
Baby- en peuterzwemmen
Willy Woef op zwemles
Wat is secundaire verdrinking?
Babyzwemmen – Heerlijk vrij bewegen
Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Je kind op zwemles

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *