Tummy Tub – Een bademmer voor je baby

Tummy Tub - Een bademmer voor je baby

Je hebt de kreet Tummy Tub vast een keer voorbij zien komen, als alternatief voor het badje. Maar wat is een Tummy Tub nou eigenlijk? Welke voordelen heeft deze manier van badderen en wat zijn de eventuele nadelen? Wij zetten alles voor je op een rij.

Wat is een Tummy Tub?

Een Tummy Tub is een doorzichtige bademmer voor pasgeboren baby’s. De bademmer wordt “Tummy Tub” genoemd naar het bekendste merk bademmer, maar eigenlijk is het gewoon een bademmer en niet iedere bademmer is een Tummy Tub. Er zijn namelijk ook andere merk bademmers.

Op de zijkant van de bademmers staan maatschalen, die je kunt gebruiken om de hoeveelheid water af te meten. De hoeveelheid water is namelijk afhankelijk van het gewicht van je baby. Op die manier kun je hem precies met de hoeveelheid water vullen, wat het meest geschikt is voor jouw kindje.

Voordelen van de Tummy Tub of bademmer

In de Tummy Tub ervaart je baby dezelfde geborgenheid als in jouw buik, in de emmer kan hij namelijk de foetushouding weer aannemen. Dat geeft hem veilig gevoel wat als prettig wordt ervaren. De emmer is dus bewust klein gehouden, om hem dit gevoel te geven. Juist omdat de Tummy zo klein is, blijft het water ook langer op de juiste temperatuur. Er is immers minder contact tussen het water en de koude lucht.
Je kunt je baby makkelijk vasthouden en hij is makkelijk mee te nemen om te vullen of te legen.

lijn groen oudersenzo
Tummy Tub - Een bademmer voor je baby

Een veilige bademmer

Bij de aanschaf van een veilige bademmer zijn er een paar kenmerken waar je op kunt letten. Belangrijke eigenschappen van een veilige bademmer zijn:

Rubberen rand
Een rubberen rand aan de onderkant van de emmer, zodat de emmer niet kan wegglijden.

Brede randen
Brede randen aan de bovenkant, zodat jouw armen goed kunnen steunen (zonder dat de emmer omkiept).

Maattabel
Maattabel aan de zijkant hoeveel water er in de bademmer moet. Met het juiste hoeveelheid water komt het water ongeveer tot de schouders van je baby. Zijn billen moeten in contact komen met de bodem. Op die manier kan hij een foetushouding aannemen.

Hoe houd je je baby vast in een Tummy?

Het is belangrijk je kindje goed te ondersteunen. Laat hiervoor je armen op de brede rand rusten, zodat ze stabiel liggen. Pak je kindje onder zijn oksels vast en houd je handpalmen omhoog. Met je wijsvingers kun je dan zijn armen vasthouden en met je duimen ondersteun je de kin van je kindje, zodat zijn hoofdje niet naar voren kan vallen. Met de overige vingers, houd je de borst van je baby vast.

Nadelen van een Tummy Tub

Een bademmer of Tummy Tub kun je minder lang gebruiken dan een badje. Na zo’n zes maanden is je kindje vast te groot geworden om nog goed in de emmer te kunnen zitten. Ze worden dan ook vaak te bewegelijk om er nog veilig in te zitten (kunnen zich dan gaan afzetten tegen de bodem).

Je kindje in een Tummy Tub doen en er weer uithalen is wat lastiger dan bij een badje. In een badje heb je immers meer ruimte om de handelingen uit te voeren. Als je echter de handigheid te pakken hebt, hoeft dat geen probleem meer te zijn.

lijn groen oudersenzo
Tummy tub

Geklieder in een emmer

Je kunt je kindje natuurlijk in de emmer wassen, maar het is wel wat lastiger dan in een badje en geeft doorgaans wat meer geklieder. Wanneer je de haartjes van je kindje in de Tummy wil wassen, is de kans wat groter dat hij wat zeep in zijn oogjes kan krijgen.

Eigen ervaring

Toen mijn zoontje nog een baby was, heb ik de Tummy vaak gebruikt. Niet zozeer om hem erin te wassen, want dat deed ik liever in een badje. De Tummy Tub of bademmer gebruikte ik voor momenten dat hij erg huilerig was of zich niet zo lekker voelde. In de emmer kon hij zich helemaal ontspannen, zodat hij weer snel opknapte en rustig werd. De Tummy is ook veel makkelijker te pakken en op te ruimen, zodat je eerder geneigd bent hem te gebruiken. Mijn zoontje heeft er veel baat bij gehad en vond het heerlijk om zo tussendoor zich veilig en geborgen te voelen.

lijn groen
Tummy Tub
Tummy Tub
Tummy Tub
lijn groen oudersenzo

Kosten van een Tummy Tub

De kosten van een Tummy Tub liggen tussen de 20 en 30 euro. In het begin waren ze alleen maar transparant verkrijgbaar, inmiddels zie je steeds meer Tummy’s in vrolijke kleurtjes. Je kunt ze kopen bij de speciale babyzaken maar waarschijnlijk vind je ze ook wel bij de grotere warenhuizen.

Natuurlijk is het afhankelijk van de groei van je baby, maar je kunt gemiddeld een bademmer tot zo’n 6 maanden gebruiken. Daarna is hij hem echt wel ontgroeid.

Waarschuwing

Gebruik liever geen gewone emmer voor je baby. Doorgaans zijn deze niet doorzichtig, zodat je niet goed kunt zien hoe je kindje zich beweegt, maar ook de bovenste randen zijn lang niet zo breed als bij de Tummy, waardoor je armen niet goed stabiel kunnen liggen. De kans is dus groot dat de emmer, inclusief je kindje, omkukelt. Ook ontbreekt bij normale emmers aan de onderkant een rubberen rand, welke wel bij de Tummy Tub zit. Deze voorkomt dat de emmer weg kan glijden.

liefs Marion

Meer informatie

Je baby in het grote bad
Baby verzorgingsproducten, wat mag niet ontbreken?
De huid van je baby, hoe verzorg je hem?
Badeendjes, hoe onschuldig zijn ze eigenlijk?
De beste luieremmer top 5
Verzorgingsproducten voor je baby
Baby in bad – Waar moet je op letten?
Stappenplan baby in bad

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *