Hoe maak ik een lekkere ovenschotel?

Hoe maak ik een lekkere ovenschotel?

Een ovenschotel maken is niet alleen lekker, maar vaak ook helemaal zo moeilijk niet. En eigenlijk kan je alle kanten op met een ovenschotel. Hoe maak je een ovenschotel en andere wetenswaardigheden die je helpen bij het bereiden van zo’n heerlijke maaltijd. Natuurlijk deel ik ook een eigen favoriet!

Wat voor ovenschotels zijn er?

Tja, die vraag is eigenlijk niet te beantwoorden want de diversiteit in ovenschotels is gewoon ontelbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel een ovenschotel van maken. De enige overkomst tussen dit soort maaltijden is dan ook dat ze bereid zijn in…inderdaad: een schotel in de oven. Hoewel je die schotel dan weer ruim moet nemen. Want die ‘schotel’ kan bestaan uit een ovenschaal, maar een springvorm zou bijvoorbeeld ook nog kunnen!

Waarom een ovenschotel maken?

De reden om te kiezen voor een ovenschotel voor de avondmaaltijd is iedere keer weer verschillend. Het kan gewoon zijn omdat je het lekker vindt of omdat je de afwisseling weleens kunt waarderen. Maar je kunt met een ovenschotel ook de restjes opmaken of al van tevoren klaar maken en je gezinsleden hoeven alleen hun deel even op te warmen in de magnetron. Lekker handig! En eigenlijk is het een maaltijd die vrij simpel te maken is. Even snijden en op de juiste manier in de schaal leggen en de oven doet de rest! Kan jij ondertussen nog even je boek uitlezen…of de was opruimen natuurlijk.

lijn groen oudersenzo
Hoe maak ik een lekkere ovenschotel?

Ovenschotel recepten

Natuurlijk begin je niks als je geen idee hebt hoe je het moet aanpakken. Begin dan ook gewoon met het volgen van de heerlijkste ovenschotel recepten. Heb je de slag eenmaal te pakken, dan weet je vast ook je eigen draai aan het geheel te vinden en/of recepten aan te passen aan de wensen van jou en je gezin.

Ovenschotels met of zonder vlees

Een ovenschotel kan je werkelijk met van alles maken en je bent dus ook helemaal vrij om wel of niet voor vlees te kiezen. Heb je een recept waar bijvoorbeeld gehakt in verwerkt is? Dan is dat eenvoudig op te lossen door er een vegetarische variant aan toe te voegen. Gehakt is sowieso een fijn product voor in een schotel. Hou je wel van een stukje vis? Prima, ook dat kan. Andere vegetarische opties zijn bijvoorbeeld tofu of portobellos. Hardgekookte eieren zou trouwens ook kunnen.

Laag voor laag

Het idee achter een ovenschotel is toch wel dat je met laagjes gaat werken. Afhankelijk van de hoeveelheid verschillende etenswaren die je erin doet stapel je om en om tot de schaal vol is. Als we lasagne even als voorbeeld nemen: je hebt dan vaak een saus met groenten. Deze doe je onderop en daarop de lasagnebladen en dit herhaal je dan nog een keer of twee. Het beste kan je de saus of iets anders wat vochtig is onderin de schaal leggen. Vet je schaal voor gebruik wel even in zodat er niets aan je schaal vastbakt. Een ideale indeling voor een schotel met vooral groente en/of vlees kan zijn:

  • Start met vlees, vis of een vervanger hiervan
  • Dan volgt een laagje groente
  • Dan komen de aardappelschijfjes, de pasta of bijvoorbeeld rijst
  • Om het geheel smakelijk te maken is een saus wel lekker.

Als extra laagje bovenop het geheel kan je kiezen voor geraspte kaas om zo een lekker korstje te krijgen. Maar er zijn zeker recepten te vinden met een ander soort krokant laagje.

Groenten verstoppen

O ja, nog zo’n pluspunt van een ovenschotel: je kunt de groenten verstoppen die je zoon of dochter niet eten wil! Zo krijgen ze toch de vitamines binnen en heb je geen strijd. Houden ze wel van pasta? Misschien is een macaronischotel dan wel iets voor ze. Stop er stiekem wat extra broccoli in en jij bent gelukkig en zij ook… Broccoli en andere vaste groenten kan je trouwens het beste eerst even voorkoken.

Sperziebonenschotel

Nodig voor ongeveer 4 personen:

  • 650 gr. kruimige aardappelen
  • 350 gr. speciebonen in stukjes
  • 300 gr. gehakt
  • 150 ml. gezeefde tomaten
  • Blikje tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gesnipperde ui
  • Klein beetje melk
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel Cayenne poeder
  • 2 theelepels tijm
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel rozemarijn
  • Scheutje ketjap of 1 eetlepel sojasaus
  • Naar smaak peper en zout
  • 150 gram geraspte kaas
  • Boter/olie

Dit recept heb ik ooit gevonden (geen idee meer waar) en heb het een klein beetje aangepast aan ons gezin. Je gaat zo te werk:

De aardappelen kook je gaar en de sperziebonen moet je ook even voorkoken (zo’n kleine 10 minuten). De oven laat je ondertussen voorverwarmen tot 200 graden. De ovenschotel vet je even in.

In de hapjespan fruit je de ui en de knoflook en daarna mag het gehakt erin gebakken worden. De kruiden en de sojasaus (of ketjap) voeg je daarna eraan toe. 1 theelepel nootmuskaat mag er nu bij. De andere bewaar je nog! Daarna is het de beurt aan de tomaten, zowel de puree als de gezeefde. Dit voeg je dus ook toe. Alles lekker gemengd? Dan mogen de bonen erbij en het geheel laat je dan even zachtjes pruttelen op het vuur.

Ondertussen kan jij de aardappelen fijnstampen en met de melk en een theelepel nootmuskaat maak je ook hier een mooi mengsel van.

Je begint nu de schaal te vullen me de sperziebonen/gehakt mengsel. Daarna volgt het laagje met de aardappelpuree. En als laatste mag de geraspte kaas eroverheen.

Het moet dan nog voor 20 minuten de oven in voordat jij ervan mag gaan genieten.

Eet smakelijk!

liefs Wil

Meer informatie

Keto recepten
Dit is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch
Met de blender maak je heerlijke gerechten

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *