Dit zijn de kosten die komen kijken bij een zorgverzekering als je in verwachting bent

Dit zijn de kosten die komen kijken bij een zorgverzekering als je in verwachting bent

Ben je zwanger? Dan ben je waarschijnlijk hartstikke blij. Alhoewel een zwangerschap je uiteindelijk iets moois oplevert, zit er ook een nadeel aan. Een zwangerschap brengt namelijk behoorlijk wat kosten met zich mee. Als je niet voor het eerst zwanger bent, heb je dit al eens ervaren. Wanneer het jouw eerste zwangerschap is, weet je mogelijk niet waar je allemaal rekening mee moet houden. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst lees je namelijk welke kosten komen kijken bij een zorgverzekering als je in verwachting bent. Zo kun jij je ook financieel goed voorbereiden op een zwangerschap.

Wat wordt vergoed door een zorgverzekering?

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hier pluk je de vruchten van als je in verwachting bent. Een groot deel van de kosten die komen kijken bij een zwangerschap valt namelijk binnen de dekking van een zorgverzekering. Dit is al het geval als je alleen voor het basispakket van een zorgverzekering kiest. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor medisch noodzakelijke zorgkosten die een zwangerschap met zich meebrengt. Waar je in sommige gevallen nog eigen risico betaalt voor zorg uit het basispakket, is dit niet het geval als je in verwachting bent. Voor dergelijke kosten geldt namelijk geen eigen risico.

Heb je alleen een basisverzekering afgesloten en ben je zwanger? Dan wil je waarschijnlijk weten wat er allemaal gedekt wordt door deze verzekering. Met enkel het basispakket ben je verzekerd voor:

  • noodzakelijke echo’s
  • huisartskosten
  • prenatale testen bij een medische indicatie
  • verloskundige hulp
  • ziekenhuisbevalling met medische noodzaak
  • thuisbevalling
  • kraamzorg
lijn groen oudersenzo

Aanvullende verzekeringen voor een zwangerschap

Zoals je hierboven kon lezen, vergoedt de basisverzekering al behoorlijk wat kosten als je in verwachting bent. Toch zijn er genoeg kosten die niet binnen de dekking vallen. Je kunt ervoor kiezen om dergelijke kosten uit eigen zak te betalen, maar dat hoeft niet. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun jij je namelijk ook aanvullend verzekeren voor een zwangerschap. Kosten voor fysiotherapie, prenatale testen zonder medische indicatie en zwangerschapscursussen worden in dat geval ook vergoed door jouw verzekeraar. Let op: de dekking van een aanvullende verzekering kan per verzekeraar verschillen. Kijk daarom goed waar je wel en niet voor verzekerd bent als je een aanvullende verzekering voor jouw zwangerschap afsluit.

Wat betaal je voor een zorgverzekering?

Alhoewel een groot deel van de kosten vergoed wordt door jouw verzekeraar als je in verwachting bent, betaal je hier indirect zelf voor. Je betaalt namelijk premie voor een zorgverzekering. Denk overigens niet dat de kosten van een zorgverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde zijn, want dat is niet het geval. Er kunnen zelfs grote verschillen zitten in de premie die je per verzekeraar betaalt. Omdat je niet onnodig veel premie wilt betalen, doe je er goed aan zorgverzekeringen te vergelijken. De meeste mensen hebben de neiging om hierbij alleen te kijken naar de prijs, maar dat is niet verstandig. Je kunt beter kijken naar de dekking. Op deze manier voorkom je namelijk dat je tijdens jouw zwangerschap zelf opdraait voor bepaalde kosten.

liefs Marion

Meer informatie

Start 2023 met een nieuwe zorgverzekering!
Welke verzekeringen heb je nodig met kind(eren)?
Besparen? Houd je verzekeringen eens goed onder de loep!
Overstappen of niet: hoe zit het met jouw zorgverzekering?
Een goede zorgverzekering voor je baby
Zorgverzekering, waar moet je op letten?

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Interpolis.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *