Een goede zorgverzekering voor je baby

Een goede zorgverzekering voor je baby

Ben je zwanger of net bevallen, dan moet je veel regelen. Je hebt vast al kraamzorg aangevraagd, je kindje ingeschreven voor kinderopvang en ouderlijk gezag vastgelegd als je niet getrouwd bent. Maar heb je ook kritisch gekeken naar je zorgverzekering? De goedkoopste zorgverzekering biedt niet altijd de dekking die je nodig hebt als kersverse ouder. Tot en met 31 december 2018 is het mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Maar hoe werkt een zorgverzekering voor jouw pasgeboren kindje?

Je baby gratis meeverzekerd

Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Wel is van belang dat je je kindje binnen vier maanden na de geboorte bij een zorgverzekeraar aanmeldt. Als jij en je partner een verschillende zorgverzekering hebben, dan mag je zelf kiezen of je kind met jou wordt meeverzekerd of met je partner. Kies in dat geval voor de zorgverzekering met de meest uitgebreide dekking. Kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering hoeft dus niet, want je betaalt geen premie voor de zorgverzekering voor je kind onder de 18, ook niet voor een uitgebreid aanvullend pakket.

De basisverzekering

De basisverzekering dekt eigenlijk alle zorgkosten voor je baby. Dit geldt ook als je voor de goedkoopste zorgverzekering kiest. Bovendien betaal je voor je kind geen eigen risico. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld consulten bij de huisarts, behandelingen van medische specialisten in het ziekenhuis, de hielprik en gehoortest, vaccinaties en alle afspraken bij het consultatiebureau. Als je kind wat ouder is en je neemt hem of haar mee naar de tandarts, dan vergoedt de basisverzekering ook de meeste kosten. Kinderen kunnen gratis naar controles en ook voor behandelingen zoals verdoven, foto’s maken, gaatjes vullen, tandsteen verwijderen en kiezen sealen hoef je zelf niets te betalen. Als jouw zoon of dochter fysiotherapie nodig heeft, dan krijg je de eerste 18 behandelingen per jaar vergoed.

lijn groen oudersenzo
Een goede zorgverzekering voor je baby

Aanvullende verzekeringen voor je baby

Als de basisverzekering eigenlijk alle zorgkosten dekt, wat is dan de meerwaarde van een aanvullend pakket? Bij veel basisverzekeringen geldt dat je alleen terecht kunt bij artsen en zorgverleners waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld geen alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie. En ook medische hulp is het buitenland wordt niet altijd helemaal vergoed. Wanneer je zelf wel een aanvullend pakket hebt met deze dekkingen en je verzekert jouw zoon of dochter gratis mee, dan kan hij of zij hier ook gebruik van maken. Als je kind wat ouder is en een bril of beugel nodig heeft, dan kan een aanvullende verzekering met vergoeding voor brillen, lenzen en de orthodontist heel handig zijn. Online kun je gemakkelijk de aanvullende pakketten van alle zorgverzekeraars vergelijken.

Aanvullende verzekeringen voor mama’s

Vergeet ook je eigen zorgkosten niet. Als pas bevallen vrouw kun je je aanvullend verzekeren, zodat je allerlei kosten rond zwangerschap en bevalling vergoed krijgt. Denk aan de eigen bijdrage voor kraamzorg, de rekening die je moet betalen als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, fysiotherapie bij bekkenklachten, een lactatiekundige die je begeleidt bij problemen met borstvoeding en sportprogramma’s om na de zwangerschap weer conditie op te bouwen.

liefs Marion

Extra informatie

Dit zijn de kosten die komen kijken bij een zorgverzekering als je in verwachting bent
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Wat kost een kind?
Wat kost een baby het eerste jaar?
Mijn kind heeft een beugel nodig
Huis aanpassen aan gehandicapt kind, hier heb je recht op!
Let op de zorgverzekering als je kind 18 jaar wordt

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *