Overstappen of niet: hoe zit het met jouw zorgverzekering?

Overstappen of niet: hoe zit het met jouw zorgverzekering?

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het weer tijd is om jouw zorgverzekering eens kritisch onder de loep te nemen. Je mag immers slechts eens per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zit jij er nog warmpjes bij in 2019, of wordt het echt tijd om te shoppen voor een nieuwe zorgverzekering?

Waar let ik op?

Voordat je overstapt naar een andere zorgverzekeraar is het goed om eens kritisch te kijken naar je huidige polis. Worden alle zorgkosten die je verwacht te maken gedekt? Zorg ervoor dat je niet over- of onderverzekerd bent. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat jij, je kind of je partner volgend jaar fysiotherapie nodig heeft. Of uitgebreide tandartsbehandelingen. Het is wel zo handig als je zorgverzekering dit soort kosten dekt. Ook een aandachtspunt: niet elke zorgverzekeraar biedt een vrije zorgkeuze aan. Wil jij zelf je zorgverleners kunnen kiezen? Kijk dan goed of jouw huidige verzekeraar dit toestaat.

Ben je zwanger of wil je zwanger worden in 2019? Zoek dan van tevoren uit wat je huidige zorgverzekeraar vergoedt. Kraamzorg wordt bijvoorbeeld vergoed vanuit de basisverzekering, maar de eigen bijdrage die je per uur betaalt hiervoor kunnen deels worden gedekt door een aanvullende verzekering.

Overstappen: wel of niet?

Een voordelige polis is voor veel mensen een goede reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat is ook niet zo gek: waarom zou je immers meer betalen dan nodig is voor een zorgverzekering met de juiste dekking voor jou? Er zijn altijd wel prijsverschillen op dit gebied: bij de ene verzekeraar betaal je nu eenmaal meer dan bij de andere. Soms voor precies hetzelfde pakket

Ook overige voorwaarden kunnen de overstap naar een andere zorgverzekeraar aantrekkelijk maken. Zo krijg je een jaar lang 10% gelukskorting bij HEMA als je bij hen een zorgverzekering afsluit. Dit houdt in dat je een jaar op het bijna het hele assortiment van de HEMA 10% korting krijgt. In de winkels én in de webshop. De filosofie hierachter: geluk draagt bij aan een goede gezondheid. Dat klinkt ons als muziek in de oren!

lijn groen oudersenzo
Overstappen of niet: hoe zit het met jouw zorgverzekering?

HEMA Zorgverzekering onder de loep

Als we verder gaan kijken naar de zorgverzekering van de HEMA zien we dat niet alleen de gelukskorting een goede reden is voor een overstap. De HEMA zorgverzekering is ook nog eens heel voordelig: de scherpe premie bedraagt 111,00 euro per maand. Hierbij heb je een eigen risico van 385,00 euro. Liever een lagere maandpremie? Ook dat is mogelijk. Wanneer je kiest voor een eigen risico van 885,00 euro per jaar betaal je slechts 87,00 euro per maand voor deze zorgverzekering.

Ander goed nieuws is dat je met de HEMA zorgverzekering je eigen zorgverleners kiest. Zo bepaal je zelf in welk ziekenhuis je wordt geholpen als dat nodig is. En dat is wel zo fijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor je eventuele partner en kinderen.

Hoe zit het met mijn kind(eren)?

Je kind is tot zijn of haar 18e gratis met jou meeverzekerd. Dit kan een basisverzekering of een aanvullende verzekering zijn. Je kind is bijgeschreven op de polis van jou of op die van je partner. Het is verstandig om je kind altijd te laten bijschrijven op de meest uitgebreide polis. Ben jij aanvullend verzekerd en zijn je kinderen op jouw polis bijgeschreven? Dan zijn zij ook aanvullend verzekerd.

Wanneer mag ik overstappen?

Wil je jouw huidige zorgverzekering laten aanpassen? Wil je bijvoorbeeld een extra tandartsverzekering, of ga je juist van een aanvullende verzekering naar een basisverzekering? Dan heb je hiervoor tot 31 december 2018 de tijd. Een nieuwe zorgverzekering moet voor 1 februari 2019 zijn afgesloten. Let op: je oude zorgverzekering moet dan wel voor 1 januari 2019 zijn opgezegd.

Liefs Amber

Extra informatie

Welke verzekeringen heb je nodig met kind(eren)?
Dit zijn de kosten die komen kijken bij een zorgverzekering als je in verwachting bent
Huis aanpassen aan gehandicapt kind, hier heb je recht op!
Let op de zorgverzekering als je kind 18 jaar wordt

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *