Een betaalbare zorgverzekering, waar moet je op letten?

Zorgverzekering, waar moet je op letten?

Een goede zorgverzekering, dat willen we allemaal. Maar het liefst willen we wel dat het ook nog betaalbaar blijft. En dus hebben we de neiging om te gaan voor de meest goedkope maandpremie. Maar dat is zeker niet echt slim. Want al heel wat mensen zijn van een koude kermis thuisgekomen, als opeens blijkt dat ze nog heel veel geld zelf moeten bijbetalen. Maar waar let je dan wel op?

Drie duidelijke verschillen in zorgverzekering

Er zijn min of meer drie duidelijke verschillen in verzekeringen, die invloed kunnen hebben op jouw premie:

1 – Hoe hoog is het eigen risico?

Hoe hoog is je eigen risico? Iedereen heeft een verplichte eigen risico (dit jaar is dat 385 euro), maar je kan ook nog vrijwillig een hoger eigen risico nemen. Door een hoger eigen risico te nemen, hoef je minder maandelijkse premie te betalen. Zoals het zelf al zegt: het geeft wel een hoger risico! Verbruik je namelijk je hele (verplichte en vrijwillige) eigen risico, dan ben je uiteindelijk duurder uit!.

2 – Natura- of restitutiepolis

Natura- of restitutiepolis: wat is het verschil? Bij een naturapolis ontvang je in principe alleen vergoeding voor de zorg bij gecontracteerde zorgverleners. Ga je naar een zorgverlener die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan ontvang je dus minder vergoeding. Wil je de volledige vrijheid hierin hebben, dan kan je beter kiezen voor een restitutiepolis. Je zult begrijpen dat hiervoor de premie wel iets hoger ligt.

3 – Aanvullende verzekering

Aanvullende zorgverzekering: uiteraard kan je zelf kiezen hoe uitgebreid je je aanvullende verzekering maakt. En dat heeft zeker invloed op de prijs! Wat verzeker je wel en wat niet? Een kwestie van goed nadenken!

lijn groen oudersenzo
Zorgverzekering, waar moet je op letten?

Basis zorgverzekering

Een basisverzekering is overal hetzelfde en wordt bepaald door de overheid. In de basisverzekering zitten die kosten die echt medisch van belang zijn. De huisarts, een groot deel van de medicijnen en ook vrij veel behandelingen in ziekenhuizen, zijn o.a. zaken die onder de basisverzekering vallen. Dit kan per jaar verschillen trouwens! Kinderen tot 18 jaar zijn vanzelf meeverzekerd in deze basisverzekering en kosten dus ook niets extra!
Bij de basisverzekering kan je dus wel kiezen tussen een natura- of een restitutieverzekering, wat invloed heeft op de premie.

Aanvullend verzekeren

Er zijn heel veel zaken die niet in de basisverzekering zitten, maar waar je toch geen risico mee wilt lopen. Een beugel voor je puberzoon, bijvoorbeeld, of wat dacht je van fysiotherapie voor je eigen rugklachten. Het is zeker aan te bevelen om hier even bij stil te staan! Want je wilt toch de zorg kunnen nemen die je gewoon nodig hebt?

Standaardpakketten of zelf samenstellen?

Tja, je kan gewoon zomaar gaan voor een aanvullende verzekering en ermee akkoord gaan dat je dan ook verzekerd bent voor zaken die er helemaal niet toe doen voor jou. Wat moet je met zaken als een wintersportdekking als je nooit in het buitenland komt?

Zelf je pakket samenstellen

Je zult wel begrijpen dat het heel slim is om zelf een pakket samen te stellen en zo alleen te verzekeren wat voor jou van belang is. Bij FBTO-ziektekostenverzekering kan je kiezen uit verschillende modules. Hierdoor kan je kiezen wat het beste past bij jouw situatie. En zo verzeker je dus wat voor jou nodig is! En voorkom je eveneens dat je zaken verzekerd, wat niets met jouw persoonlijke situatie te maken heeft.

Wat krijg je uitbetaald?

Bij een aanvullende verzekering zijn er meerdere zaken waar je op moet letten. Zoals gezegd is het uiteraard slim om alleen dat te verzekeren wat er ook werkelijk toe doet. Dat kan natuurlijk het beste door zelf je pakket samen te stellen. Maar daarnaast moet je ook even goed opletten wat er dan ook werkelijk wordt betaald. Iets kan wel in het pakket zitten, maar dat wil nog niet zeggen dat het dan volledig vergoed wordt. Zo kan er bijvoorbeeld een maximum zitten aan het aantal keer dat je de behandeling vergoed krijgt (bijvoorbeeld bij fysiotherapie), sommige dingen kunnen buiten de verzekering vallen (bij tandartsbehandelingen kan dit o.a. voorkomen) of zit er maximum aan het uit te betalen bedrag. Uiteraard neem je dit ook mee in je berekeningen of iets nu wel of niet interessant is om te verzekeren.

Onverwachte kosten voorkomen

Onverwachte kosten voorkomen is vooral een kwestie van niet zomaar even iets afsluiten, maar vooral goed na te denken en zeker niet klakkeloos voor de goedkoopste maandpremie te gaan. Dan kan het zomaar gebeuren dat er één keer iets aan de hand is en al je winst er meteen weer af is of nog veel erger: dat je echt voor een probleem komt te staan waardoor je de zorg niet betalen kunt! Natuurlijk is dat niet wat je wilt!

liefs Wil

Meer informatie

Dit zijn de kosten die komen kijken bij een zorgverzekering als je in verwachting bent
Besparen? Houd je verzekeringen eens goed onder de loep!
Zorgverlof, rechten en plichten
De vijf grootste misverstanden over je autoverzekering op een rij

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *