Welke verzekeringen heb je nodig met kind(eren)?

Welke verzekeringen heb je nodig met kind(eren)?

Ben je zwanger of net bevallen? Dan is het goed om je verzekeringen eens grondig onder de loep te nemen. Misschien moet je nieuwe verzekeringen afsluiten, of je oude verzekeringen aanpassen zodra je kindje is geboren. In dit artikel lees je precies welke verzekeringen je nodig hebt met kinderen. Ook lees je welke verzekeringen je na de geboorte van je kindje moet aanpassen.

Zwanger en je zorgverzekering

Ben je pril zwanger óf van plan om zwanger te worden. Dan is het, nu het einde van het jaar in zicht is, de juiste tijd om je zorgverzekering goed te controleren. Heb je alleen een basisverzekering? Dan wil je misschien ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Want hoewel je in Nederland alle noodzakelijke zwangerschapszorg vergoed krijgt, kan het zijn dat je graag extra zorg ontvangt. Denk aan een zwangerschapscursus, extra fysiotherapie of prenatale testen die je zelf graag wilt laten uitvoeren, maar waarvoor geen medische noodzaak is.

Je leest hier wat je zorgverzekering bij zwangerschap wel en niet vergoed.

Baby geboren? Vergeet je kindje niet aan te melden bij je zorgverzekeraar!

Als je baby geboren is, moet je hem of haar bijschrijven in de zorgverzekering van jou of je partner. Kies de zorgverzekering uit die het meest uitgebreid is. Heeft je partner bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering en jij niet? Dan profiteert je kindje van aanvullende zorg als hij of zij wordt bijgeschreven bij je partner. Denk bijvoorbeeld aan logopedie, fysiotherapie of een brillen en lenzen.

Ook een aanvullende tandartsverzekering kan handig zijn wanneer je kinderen krijgt. Tandzorg voor kinderen tot 18 jaar wordt uit de basisverzekering vergoed, maar er zijn wel situaties waarin een aanvullende verzekering handig kan zijn. Is jouw spruit al wat groter en vermoed je dat hij of zij een beugel nodig gaat hebben? Een beugel kan flink in de papieren lopen, dus ga op zoek naar een zorgverzekering die ook orthodontie vergoedt. Let op: bij veel zorgverzekeringen geldt er een wachttijd voor een tandartsverzekering met orthodontie. Je moet dan vaak een jaar verzekerd zijn voor je een vergoeding voor een beugel krijgt.

lijn groen oudersenzo
Welke verzekeringen heb je nodig met kind(eren)?

Inboedelverzekering en kinderen

Is er een baby op komst? Dan schaf je vaak dure spullen aan. Denk aan een kinderwagen, een complete babykamer en speelgoed. De babyuitzet kan een flinke duit kosten, dus is het ook belangrijk deze door te geven aan je inboedelverzekeraar. Bij schade aan je babyspullen door diefstal of brand krijg je dan genoeg geld vergoed om vervangende spullen te kunnen kopen. Zo kun je met een gerust hart die extra luxe kinderwagen of die prijzige prinsessenkamer aanschaffen!

Let op! Vaak is een nieuwe inboedelverzekering afsluiten goedkoper dan je oude verzekering upgraden. Ga je dus oriënteren en kies een inboedelverzekering uit die bij jou en je nieuwe gezinssituatie past.

Autoverzekering en kinderen

Als je een kindje verwacht, is een auto wel handig. Misschien heb je al kinderen en komt er een kleintje bij. Dan is het misschien nodig om een nieuwe auto te kopen. Als je dat doet, is een nieuwe autoverzekering afsluiten verplicht. Elke auto moet verplicht minimaal WA-verzekerd zijn. Denk ook na over een aanvullende verzekering voor schade bij inzittenden. Dat kan een geruststellende gedachte zijn als je een kindje hebt. Als je dan een ongeluk krijgt, worden eventuele kosten zoals inkomensverlies en letselschade ook vergoed. Dat geeft toch net even meer rust als je kleine kinderen hebt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als je kindje wat ouder wordt, zit een ongelukje in een klein hoekje. Je kind gaat bijvoorbeeld op de dure zonnebril zitten van je beste vriendin zitten, of schopt per ongeluk een bal door de ruit bij de buurvrouw. Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt er in dit soort gevallen voor dat je de schade niet uit eigen zak hoeft te betalen. En hoewel een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, is het eigenlijk wel een must om te hebben als je kleine kinderen hebt rondlopen.

Welke verzekeringen heb jij aangepast toen je zwanger was of een kindje verwachtte? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Start 2023 met een nieuwe zorgverzekering!
Dit zijn de kosten die komen kijken bij een zorgverzekering als je in verwachting bent
Besparen? Houd je verzekeringen eens goed onder de loep!
Overstappen of niet: hoe zit het met jouw zorgverzekering?
Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *