Wat komt er kijken bij een scheiding?

Wat komt er kijken bij een scheiding?

Een scheiding brengt veel ellende met zich mee. Naast de emotionele achtbaan waar jij, je (ex)partner en je kinderen in terecht komen, moet er ook van alles geregeld worden. Wat komt er allemaal bij kijken?

Geen vechtscheiding!

Probeer te allen tijde een vechtscheiding te voorkomen. Je wordt er zelf niet gelukkig van, maar denk hierin ook vooral aan je kinderen. Zij hebben niet om deze situatie gevraagd en of je het nu wel of niet leuk vindt, beide ouders blijven gewoon hun ouder. Probeer te voorkomen dat de kinderen nog meer beschadigd worden, want dat is wat je gewoon aan het doen bent…

Zoek hulp

Natuurlijk is de ene scheiding de andere niet. Zijn jullie beiden tot de conclusie gekomen dat het niet meer werkt en gaan jullie als vrienden uit elkaar, dan kunnen jullie waarschijnlijk veel beter samen door één deur. Samen alvast de dingen door bespreken, voordat een ander zich ermee bemoeit kan dan fijn zijn. Toch kan het ook fijn zijn om iemand met ervaring in de arm te nemen om advies aan te vragen. Gaan jullie minder leuk uit elkaar en is er zelfs sprake van hele boze situaties, dan is een neutraal persoon simpelweg nodig om alles in goede banen te leiden. Een mediator is dan de juiste oplossing voor jullie. Lopen de gemoederen echt hoog op, dan is het niet anders, dan kan een advocaat raadplegen misschien de beste optie zijn. Uiteindelijk is er wel een mediator of advocaat nodig om alles rond te krijgen.

lijn groen oudersenzo
Wat komt er kijken bij een scheiding?

Aanvragen scheiding

Een scheiding moet officieel via de rechter aangevraagd worden. Dit kan alleen een advocaat doen. Komen jullie er prima samen uit en wil je helemaal geen advocaat? Ook de mediator kan dit op zich nemen. Hij neemt dit stukje regelwerk voor je over en zal een advocaat voor jou de scheiding laten aanvragen.

De boedel verdelen

Jullie zullen op een rijtje moeten zetten welke bezittingen er zijn. Wat is van wie? En wat gebeurt er met de rest wat van beide is? Is er een koophuis, dan zal er veel geregeld moeten worden. Uiteraard zullen jullie moeten kijken wat hierin jullie wensen zijn. Er zal een plan moeten komen die duidelijk maakt hoe alles verdeeld wordt.

Alimentatie

De kosten voor de kinderen gaan gewoon door. Wie neemt wat voor zijn rekening? Ook hierin wordt vastgelegd wie hoeveel alimentatie betaalt. Zo weet je precies wat jouw verplichtingen zijn of waar je recht op hebt.

Ouderschapsplan

Uiteraard de belangrijkste, het ouderschapsplan: wie gaat er voor de kinderen zorgen? Gaan jullie voor co-ouderschap of gaan de kinderen bij de ene ouder wonen en is er een bezoekregeling voor de ander? Wat willen de kinderen hierin zelf? Is je kind ouder dan twaalf, dan moet zelfs je kind de kindverklaring tekenen.

Voor de rechter

Als alles duidelijk is en alles op de juiste manier is vastgelegd komen de formaliteiten bij de rechter om de hoek kijken. Alles wordt officieel goedgekeurd door de rechter. Zijn er nog zaken waar jullie echt niet uitkomen, dan kan het zo zijn dat uiteindelijk de rechter hierover zal beslissen.

Definitief gescheiden

De scheiding is pas officieel een feit als de uitspraak van de rechter is vastgelegd in de registers van de burgerlijke stand. Hiervoor staat een half jaar.

Uit elkaar met een samenlevingscontract

Ben je niet getrouwd met je partner en willen jullie uit elkaar? Eigenlijk zal alles hetzelfde zijn, want je moet ook dan financieel alles regelen. Een zorgplan opstellen voor de kinderen en de boedel verdelen. Het grootste verschil is dat je nu geen advocaat nodig hebt, omdat dit niet via de rechtbank geregeld hoeft te worden! Toch kan het wel fijn zijn om wel een mediator of scheidingsbemiddelaar in te schakelen. Zij weten precies wat er allemaal komt kijken en bij meningsverschillen kunnen zij bemiddelen.

Scheiding van tafel en bed

Dan is er nog de scheiding van tafel en bed. Dit komt tegenwoordig niet zo veel meer voor. Zou er voor jullie een reden zijn dat jullie het wel op deze manier willen regelen, dan kan dat nog wel altijd. Qua regelwerk zal het weinig uitmaken, want ook dit moet via de rechter verlopen. Omdat je in principe voor de wet wel getrouwd blijft zijn er kringen die hier de voorkeur aangeven, omdat er op een scheiding nog altijd een taboe ligt. Maar ook als je twijfelt en nog niet helemaal definitief uit elkaar wilt, kan dit een geschikte tussenvorm zijn.

liefs Wil

Meer informatie

Kinderen en scheiding; praktische tips voor ouders
Berekening en verdeling van de kinderzorgkosten
Welkom in het grote avontuur van het samengestelde gezin
Echtscheidingsadvocaat
Een goede relatie komt niet vanzelf
Niet gelukkig in je relatie, maar wel samen kinderen. Wat nu?
Scheiding. Hoe regel je dit zorgvuldig voor de kinderen?
Alimentatie, hoe is het geregeld?
Dag van de scheiding
Bij elkaar blijven voor de kinderen – Is dat nou wel zo’n goed idee?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *