Dag van de scheiding (13 september)

Dag van de scheiding

Op de ‘Dag van de scheiding’, geven we extra aandacht voor de kinderen die ongevraagd te maken krijgen met deze stressvolle periode. Jullie hebben hier niet om gevraagd, maar zij zeker niet. Dit jaar valt de Dag van de scheiding op vrijdag 13 september.

Natuurlijk ben je niet getrouwd om nu alweer te scheiden. Destijds leek het alsof jullie voor elkaar waren gemaakt. Inmiddels weet je beter. Jullie kunnen elkaar niet gelukkig maken. Dat is wellicht niemand echt te verwijten, vaak is het wat het is. Maar als er kids zijn is het wel belangrijk om het allemaal zo zorgvuldig mogelijk te regelen.

Geen sprookje

Het leven is geen sprookje en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ klinkt als een mooie afsluiter maar is (bijna) nooit conform de werkelijkheid. Zelfs in de beste relaties is het wel eens hommeles. Je krijgt het nou eenmaal niet cadeau. Nooit. Ook aan een goede relatie moet je blijven werken. Maar soms is de koek op en lijkt een scheiding de beste optie. Een sfeer van irritaties, scheldpartijen en verwijten is immers geen goed klimaat voor je kind om in op te groeien. Trouwens voor jezelf ook niet.

Kinderen en de scheiding

De scheiding is niet alleen voor jullie definitief, maar ook voor de kinderen. Ze hebben de rest van hun leven hiermee te maken. De veilige basis van het gezin valt plotseling weg. Kinderen willen niets liever dan dat hun ouders de rest van hun leven bij elkaar blijven. Daar zullen ze ook heel wat voor over hebben. Vooral voor jonge kinderen is het lastig te begrijpen. Belangrijk, dus om hier goed bij stil te staan en hier samen goed met de kinderen over te praten.

lijn groen oudersenzo
Dag van de scheiding

Grote veranderingen

Kinderen krijgen niet alleen de shock te ervaren dat hun ouders niet langer bij elkaar blijven, maar er zitten nog veel meer grote veranderingen aan te komen. Misschien moeten ze verhuizen? Wellicht moeten ze zelfs naar een andere school? Vriendjes die ze ineens niet meer zien. Ook al zijn kinderen best flexibel, je kunt je voorstellen dat dit heftig voor ze gaat worden.

Aan de andere kant zijn er ook voordelen, want misschien waren er flink wat spanningen in huis of zijn ze zelfs getuige geweest van een aantal ruzies? De rust keert nu weer terug en zo zijn er wel meer voordelen: 2x vakantie, 2x feestjes en 2x zoveel cadeautjes.

Mediator

Het kan zijn dat je kind geen behoefte heeft om er met jullie over te praten, maar wel met een derde partij. Geef hem die gelegenheid en regel een mediator. In deze gesprekken kunnen zij hun gevoelens en gedachten uiten over jullie. Soms kun je er gewoon niet voor je kind zijn, maar kan een ‘vreemde’ dit gat beter dichten. Dat maakt je geen slechte ouder, dat maakt je band met je kind ook niet slechter. Het kan er echter wel voor zorgen dat hij zich vrij voelt over zijn emoties te praten. Misschien juist wel omdat hij jou niet wil kwetsen of wilt opzadelen met zijn pijn en verdriet.

Vechtscheiding

Hoe kinderen de scheiding zullen ervaren is sterk afhankelijk van hoe jullie met de scheiding omgaan. Hoe soepeler alles verloopt, hoe beter de kinderen het zullen handelen. Niemand zit op een vechtscheiding te wachten. Met wat geven en nemen kom je al een heel eind. Je kunt niet alleen jouw eisen willen doorvoeren. Het is belangrijk dat je net zo goed rekening houdt met de wensen van de ander.

Ouderschapsplan

Tegenwoordig is het maken van een ouderschapsplan als je wilt schrijven een must, beter gezegd het is zelfs ‘wettelijk verplicht’. In dit plan worden een aantal zaken, bijvoorbeeld afspraken over de zorg voor de kinderen, goed vastgelegd. Voor heel jonge kinderen kun je voorlopige afspraken maken, omdat zij nog in hun hechtingsfase zitten. Ook het omgangsrecht van grootouders en eventuele kinderalimentatie kunnen in de ouderschapsregeling vermeld worden.

Vaak is het plan al voor een gedeelte opgesteld en moet je samen de resterende informatie op basis van jullie wensen en keuzes invullen. Naast het ouderschapsplan is er vaak ook een convenant.

Kinderen hebben ook wensen

Mits je kinderen niet te jong zijn, is het belangrijk dat je de wensen van de kinderen serieus neemt. Misschien wil de een bij mama blijven wonen en de ander bij papa. In principe is het mogelijk maar er wordt bijna altijd gekozen voor de beste omgangsregeling die geldt voor alle kinderen binnen het gezin. Dat heeft voordelen voor alle partijen. Zo heb je op gezette tijden – wanneer de kids bij je ex zijn – bijvoorbeeld je handen vrij om nieuwe dingen op te pakken zoals je sociale leven of misschien meer uur te gaan werken.

Natuurlijk zijn er ook andere omgangsvormen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan co-ouderschap. Dit kan echter ook belastend zijn voor de kinderen. Door bij beiden ‘thuis’ te zijn, hebben ze ook geen échte basis.
Natuurlijk zitten er aan alle keuzes voor- en nadelen. Niks is perfect, maar je kunt het wel zo goed mogelijk proberen te doen. Vaak is dit in samenspraak met de kids.

Mijn ervaring

Ik ben in mijn leven twee keer gescheiden. De eerste keer was een echte scheiding na een huwelijk van nog geen drie maanden. Ik was toen 23 jaar en we hadden nog geen kinderen. De tweede keer waren we niet getrouwd, maar was er wel een samenlevingscontract én een kind. Mijn partner en ik hebben destijds besloten om met elkaar in één huis te blijven wonen. Dit gaf de meeste rust voor Rocco.

Wel creëerden we onze eigen vertrekken, zodat we elkaar de ruimte konden geven en voldoende privacy. Inmiddels is onze ‘scheiding’ alweer zo’n 9 jaar geleden. Het is zeker niet zonder slag of stoot gegaan en er zijn echt wel lastige momenten geweest. Maar met het belang voor Rocco voor ogen, zijn we er wel in geslaagd om een leefbaar klimaat te creëren, met ruimte voor de vader van mijn zoon én mijn nieuwe partner. Een huis vol liefde en respect. Prachtig dat deze bijzondere situatie mogelijk is. Echter om tot zo’n manier van leven te komen is het noodzakelijk dat alle neuzen (belangen) dezelfde kant op staan, iedereen elkaar met respect behandelt en alle partijen in staat zijn buiten ‘vastomlijnde’ kaders te denken.

In de avond eten we gezamenlijk en ook op zondagochtend proberen we met elkaar gezellig te ontbijten. Regelmatig gaat het volledige gezin met elkaar op pad en we zijn zelfs al een paar keer in deze samenstelling op vakantie gegaan. Prachtig toch? En wat anderen daarvan denken, vind ik eigenlijk niet zo belangrijk. Leven doe je voor jezelf, niet voor anderen.

Veilig huis

Ik ben blij dat wij een goede manier hebben gevonden om met elkaar een veilig huis aan Rocco te geven. Het is waarschijnlijk geen alledaagse woonvorm, maar bij ons werkt het. En dat is de boodschap die ik ook aan jullie wil meegeven. Zoek een vorm die bij jullie past. Ook als dit betekent dat dit misschien niet conform de ‘standaard’ is. Durf te kiezen, durf te praten, durf je leven te leven. Verlies echter nooit het welzijn van je kind uit het oog. Want nogmaals, hij heeft niet om deze situatie gevraagd, maar moet er wel mee dealen.

Sterkte!

liefs Marion

Meer informatie

Wat komt er kijken bij een scheiding?
Scheiding. Hoe regel je dit zorgvuldig voor de kinderen?
Bij elkaar blijven voor de kinderen
Hij bedroog me met de oppas
Samen door een relatiedip
Alimentatie: Hoe is het geregeld?
Ouderschapsplan
Co-ouderschap. Ook voor de lange termijn?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *