Zo gezond kan het kopje koffie zijn!

Zo gezond kan het kopje koffie zijn!

Nederlanders drinken graag koffie, maar ouders al helemaal. Na een zware nacht met weinig slaap is zo een bakkie troost ontzettend goed om de dag te kunnen overleven. Of het nou daadwerkelijk gezond is of niet, is een vraag dat onderzoekers en wetenschappers al jarenlang plaagt. Toch toont een wetenschappelijk onderzoek aan dat de consumptie van koffie, zoals Nespresso capsules, zeker gezond kan zijn.

Remt Alzheimer

Koffie remt bijvoorbeeld Alzheimer. Het onderzoek heeft aangetoond dat er een verband tussen het drinken van een bakkie troost en een lagere kans op de ziekte van Alzheimer op latere leeftijd. Dit komt doordat cafeïne samen met een ander bestanddeel reageert op het stofje in je lijf dat Alzheimer bestrijdt. Een bakkie drinken verkleint dus de kans op Alzheimer, maar er zijn zelfs geruchten dat het de ziekte kan genezen. Dit is (nog) niet bewezen door de wetenschap. Waar wel bewijs voor is, is dat het je geheugen kan vergroten. Door koffie kun je namelijk bepaalde herinneringen beter bewaren.

Parkinson

Koffie verkleint dus de kans op de ziekte van Alzheimer, maar het warme drankje heeft ditzelfde effect op de ziekte van Parkinson. Als je het dagelijks drinkt, dan zul je een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van Parkinson. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid cafeïne. De kans op de ziekte van Parkinson zal dalen naarmate meer koffie wordt gedronken.

lijn groen oudersenzo
Zo gezond kan het kopje koffie zijn!
Zo gezond kan het kopje koffie zijn!

Beschermende werking

Daarnaast heeft het een, dan wel klein, remmend effect op een aantal vormen van kanker. Vier koppen per dag heeft bijvoorbeeld een beschermende werking tegen leverkanker, maar ook tegen de vorming van galstenen. Bovendien verkleint het de kans op blaas-, darm-, huid- en baarmoederhalskanker. De reden voor deze effecten van koffie is dat het drankje het insulinepeil in je lijf verlaagt, hierdoor kunnen tumoren en soortgelijke gezwellen minder goed groeien.

Mensen die dagelijks vier koppen drinken hebben bovendien een kleinere kans op het krijgen van diabetes mellitus type 2, dit is dan vergeleken met personen die nooit tot zelden koffie drinken. De verwachting van onderzoekers is dat dit komt doordat de anti-oxydant chlorogeenzuur ervoor zorgt dat de opname van glucose in de darmen vertraagd wordt.

liefs Marion

Meer informatie

De positieve kanten van koffie
Koffie – Internationale dag van de koffie
Een lekker bakkie koffie! Hou jij er ook zo van?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Koffiecupster.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *