Lekker slapen in de zomer

Slapen en de zomer kan soms een minder leuke combinatie zijn. Want hoewel we overdag heerlijk genieten van het warme weer en ’s avonds het helemaal het einde vinden als we nog tot in de late uurtjes buiten kunnen zitten, in de nacht willen we toch graag een beetje koelte. Want slapen terwijl het zweet je aan alle kanten uitbreekt is vaak minder goed te doen. Hoe zorg je ervoor dat je in de zomer ook lekker kunt slapen? Hoe houd je de slaapkamer (voor jezelf en voor de kinderen) zo koel mogelijk? En wat doe je met je deken?

Water…

Water? Je wilt slapen! Ja, en toch is water hierbij je grote vriend. Niet om op te drinken trouwens (wat overigens ook goed werkt, even een koel slokje water) maar door je voeten te voorzien van kousen die koud zijn (door ze dus in koud water te drenken) koel jij je voeten af. En koude voeten koelen je lichaam weer af! Natuurlijk moet je ze wel even goed uitwringen en misschien is het wel slim om even een handdoek onder je voeten te leggen. De kousen kan je natuurlijk ook heel even in de vriezer leggen, maar voorkom dat ze te koud zijn! En moet je ’s nachts naar het toilet? Stop meteen even je polsen onder de koude kraan… Daarnaast blijkt het ook te werken als je een vochtige doek voor het open raam hangt. Deze doek moet je in ijskoud water drenken. De wind die nu door het doek naar binnen blaast wordt afgekoeld, waardoor je dus juist koele lucht naar binnen krijgt!

Zorg voor een koele slaapkamer/huis

Daarmee komen we meteen op het volgende punt: hou je slaapkamer koel. Hang dus de hele dag die doek al op als er een lekker windje staat. Bij windstil weer kan je juist beter alle ramen en deuren sluiten zodat je de warmte buiten laat. Sluit ook je gordijnen om geen zonneschijn naar binnen te krijgen. Maak eventueel gebruik van een ventilator. Apparaten die in werking zijn geven warmte af, dus schakel alles zoveel mogelijk uit. En koelt het in de avond toch af? Gooi dan alle ramen en deuren tegen elkaar open, zodat het even lekker kan afkoelen.

lijn groen oudersenzo
Lekker slapen in de zomer

Wel of geen dekbed?

Ga je nu wel of niet onder je dekbed liggen? Of kies je voor alleen een dekbedovertrek of een katoenen laken? Het is natuurlijk een persoonlijke kwestie. Qua temperatuur zal je de neiging hebben om zonder iets te gaan liggen, maar veel mensen vinden het fijn om toch wel iets over zich heen te hebben. Daarnaast ben je zo ook minder bereikbaar voor die vervelende muggen! Er zijn ook mensen die graag iets zwaars op zich hebben liggen. Alleen een laken of overtrek is voor hen niet genoeg. In dit soort gevallen zou je kunnen kijken naar een 4-seizoenen dekbed bij Smulderstextiel.nl. Slaap je samen onder 1 dekbed en heb je verschillende wensen? Misschien is het dan toch handig om voor dit soort periodes over te schakelen naar ieder zijn eigen beddengoed.

Leef buiten!

Bij echt extreem warm weer kan het verstandig zijn om alle activiteiten die warmte afgeven naar buiten te verplaatsen en alles in huis zo goed mogelijk van buiten af te schermen. Naast het uitzetten van apparaten en alles dichthouden, is het ook slim om niet te koken binnen! Verplaats deze activiteit naar buiten. Eet eens een keer geen warme maaltijd maar ga voor rauwkost en dat soort eten, verplaats je frituur naar je terras, plan een heerlijke BBQ, ga gewoon lekker luxe uit eten of als je het juist leuk vindt om buiten te wonen (en de ruimte er voor hebt): ga voor een buitenkeuken!

Douchen voordat je naar bed gaat

Lekker even douchen voordat je naar bed gaat, is juist in de zomer heerlijk. Even al het zweet kwijt zijn en fris je (koele?) bed induiken. Maar maak niet de fout om voor een koude douche te gaan. Een warme of lauwe douche helpt je veel meer. Na zo’n douchebeurt zijn je bloedvaten open gaan staan en kunnen daardoor je warmte beter afvoeren! Bij een koude douche gebeurt juist het tegenovergestelde. Kies dus voor een lauwe, beetje warme douche. Bij een te hete douche krijg je het vanzelf weer te warm, dat is natuurlijk ook niet slim.

En de kinderen?

Uiteraard zorg je ook bij je kinderen ervoor dat ze in een koele slaapkamer kunnen slapen. Slaapt er één op de snikhete zolder? Verhuis hem of haar dan even tijdelijk naar een koelere ruimte. Ook je kind geef je een (katoenen) laken of je haalt even zijn dekbed uit zijn dekbedovertrek. Stuur je wurm niet te vroeg naar bed, want slapen lukt dan toch niet. Wat later op de avond is je kind vermoeider, waardoor het sneller in slaap valt, maar vooral: later op de avond is het koeler. Natuurlijk moet je wel voorkomen dat je kind weer té moe is. Maar dat is een kwestie van goed je kind aanvoelen. Voorkom dat je kind nog met een volle buik zit als het gaat slapen. Dat slaapt minder prettig in. Dus voorkom dat je te laat gaat eten (wat vaak automatisch in de zomer gebeurt). Je zou een ice pack even in zijn bed kunnen leggen voordat hij gaat slapen. Uiteraard verwijder je deze zodra hij gaat slapen. Zorg er ook voor dat zijn eventuele nachtkleding luchtig is (van katoen), maar waarom ook niet gewoon lekker bloot zijn bed in?

liefs Wil

Meer informatie

Drie effectieve slaaptrainingen, slaap lekker!
Slaapdeskundige Stephanie Lampe aan het woord over lekker slapen
Lekker en voldoende slapen. Zo doe je dat!
Hoe houd je de babykamer lekker koel?
Wat zijn white noise geluiden en waar zijn ze goed voor?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Smulderstextiel.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *