Leer je kind zichzelf aankleden: Een stap naar zelfstandigheid!

Kinderen groeien als een tierelier en als je even niet oplet, dan hebben ze alweer een nieuwe mijlpaal bereikt. Regelmatig vraag je jezelf verwonderd af: “Wauw, wanneer zijn ze zo groot geworden?” En voor je het weet gooien ze met een klap de voordeur dicht en gaan ze op zichzelf wonen… maar tot die tijd moeten ze natuurlijk wel zelfstandig worden. En één van die stappen naar zelfstandigheid, is dat hij zichzelf leert aankleden. En dat begint al op jonge leeftijd! Hoe stoer om straks je peuter of kleuter trots uit zijn kamer te zien lopen, met een zelf gekozen (en aangetrokken) outfit! Misschien niet helemaal je smaak, misschien ook niet helemaal wat je zelf in gedachte had, maar toch…

Leer je kind zichzelf aankleden: Een stap naar zelfstandigheid!

Hoe pak je dat aan?

Als je kind zelf deze stap naar zichzelf aankleden oppakt, dan kun je hem daar een handje bij helpen. Probeer het aankleden leuk en boeiend te maken. Denk aan een aankleedliedje of een dansje. Voordat je het weet, swingt je hij rond in zijn nieuwe kleren!

Herhaling geeft kinderen een veilig gevoel. Bepaal daarom een vast moment om hem aan te kleden. Begin bijvoorbeeld elke ochtend na het ontbijt. Als het moment duidelijk is, kun je beginnen met het klaar leggen van bepaalde kledingstukken. Dit kun je bijvoorbeeld in de avond samen doen voor de volgende ochtend. Begin met het aanbieden van twee sets, waaruit hij kan kiezen. Kies bewust voor simpele kledingstukken. T-shirts zonder knopen, elastische broeken en schoenen met klittenband zijn perfect voor beginners. Hoe makkelijker de outfit aan te trekken is, hoe groter de kans dat hij het zelf gaat doen.

Verwacht niet dat je kind meteen een hele outfit zelf aan kan trekken. Begin klein, bijvoorbeeld met alleen een t-shirt. Als ze daar eenmaal vertrouwd mee zijn, voeg je geleidelijk meer kledingstukken toe.

Vier successen

Ook hierbij geldt, belonen werkt stimulerend! Elke poging, geslaagd of niet, verdient een applaus. Vier de kleine overwinningen. Een high-five of een knuffel doet wonderen voor hun zelfvertrouwen.

Er is een echter een verschil tussen zelfstandigheid en aan zijn lot overlaten. Moedig je kind aan om hulp te vragen wanneer nodig. Dit leert ze ook belangrijke communicatieve vaardigheden. Met vragen om hulp is niks mis!

Het zal niet altijd vlekkeloos gaan. Er zullen momenten zijn dat de schoenveters in de knoop zitten of die vervelende mouw niet goed zit. Leer je kind dat het oké is om fouten te maken en dat ze het opnieuw kunnen proberen.

Laat hem kiezen

Kinderen houden van keuzes. Laat ze twee outfits zien en laat ze kiezen welke ze willen dragen. Dit geeft ze een gevoel van controle en betrokkenheid. Hoe meer tevreden hij is over zijn zelfgekozen outfit, hoe eerder hij bereid zal zijn deze zelf aan te trekken.

Misschien komt je kind naar buiten met een gestreept shirt en een geruite broek. Dat is oké! Het gaat om het proces en de inspanning, niet om het perfecte resultaat.

Geniet van het proces

Dit is niet alleen een leermoment voor je kind, maar ook een kans voor jou om te genieten van de kleine dingen. Voor je het weet, zijn ze tieners die hun eigen mode-statement maken (en geloof me, dat is een heel ander avontuur!) en de deur dicht gooien met de laatste stap naar zelfstandigheid…

liefs Marion

Meer informatie

Zelf aankleden, wanneer begin je ermee?
Laat je kind zijn eigen kleding kiezen
Kinderkleding voor je peuter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *