De leukste kennismakingsspelletjes voor school of op de club

De leukste kennismakingsspelletjes voor school of club

Na een vakantie, tijdens een kampweek of aan het begin van een cursus of een nieuw sportjaar: overal waar kinderen (en volwassenen…) elkaar voor het eerst ontmoeten wordt er kennis met elkaar gemaakt. Uiteraard kan dat met een praatje, maar in groepsverband is het veel leuker om het met een spelletje te doen. We geven hier een aantal leuke kennismakingsspelletjes die er gespeeld kunnen worden als de groep kinderen elkaar nog niet (goed) kennen.

Verzameling van de leukste kennismakingsspelletjes

Wat is waar?

Iedere deelnemer krijgt een kaartje waar het zijn naam op schrijft en drie feiten. Eén van die feitjes is niet waar. Als iedereen dit gedaan heeft, worden de briefjes door de kinderen zelf voorgelezen. Ze zeggen dus hun eigen naam en daarna die drie beweringen. Nu gaat de rest van groep bedenken welke van de drie niet waar zal zijn. Je kunt dit met allerlei aanpassingen uitbreiden. Iedereen houdt voor zichzelf bij wat bij wie niet klopt en dan kan er dus ook nog een winnaar getrokken worden: wie heeft de meeste juiste antwoorden? Of er gaat groepsgewijs gestemd worden. De bewering die de meeste stemmen heeft wordt aangenomen als niet waar. Natuurlijk mag de deelnemer zelf daarna zeggen of ze gelijk hebben.

Wie is wie?

Ook nu schrijft of tekent de deelnemer dingen van zichzelf op een kaartje. De leiding neemt de kaartjes in en hangt ze ergens op. Bijvoorbeeld aan een lijn door het lokaal of andere ruimte heen. Alle deelnemers lopen nu langs de kaartjes en moeten per kaartje bedenken over wie het zal gaan. In dit geval is het wel zo makkelijk als alle deelnemers hun naam op hun shirt of trui hebben geplakt (naambordje/sticker). Anders is het natuurlijk moeilijk om een naam bij een kaartje te bedenken. Ook nu kan je kijken wie de meeste juiste connecties heeft.

lijn groen oudersenzo
De leukste kennismakingsspelletjes voor school of club

Dobbelsteen gooien

Ieder cijfer op de dobbelsteen staat voor een vraag. Bijvoorbeeld: 1=hoe heet je? 2=hoe oud ben je? 3=wat is je grootste hobby? 4=wat is je lievelingseten? 5=waar word je boos om? 6=wat is je grootste wens? Natuurlijk kan je hier grandioos mee variëren. De deelnemers zitten in een kring en er is een grote dobbelsteen waarmee gegooid wordt. De deelnemer die gooit mag iemand aanwijzen die antwoord op de vraag moet geven. Daarna mag deze deelnemer gooien.

Waar ga je staan?

Maak drie plekken in de ruimte waar een groepje deelnemers kan staan. Geef dit bijvoorbeeld aan met een lint of iets anders, waarbij je verschillende kleuren per vlak gebruikt. Het rode vlak staat voor nee, het blauwe vlak voor ja en het gele vlak voor ‘weet ik niet’.  De leiding gaat vragen stellen en de deelnemers hollen naar het juiste vlak. Wie denkt er net zo over als jij en wie juist helemaal niet? Of wie heeft iets hetzelfde als jij en wie juist niet? Natuurlijk worden de vragen aangepast aan de leeftijd van de deelnemers. Zo kan je natuurlijk bij kleintjes vragen stellen als ‘heb je een zusje?’, ‘ben je vijf?’ of bijvoorbeeld ‘ben je de jongste thuis?’.

Gaat het om grotere kinderen dan kan je al meer inspringen op dingen die ze belangrijk vinden en wat ze bijvoorbeeld wel of niet zouden willen zijn. Doe je het met volwassenen? Prak er dan eventueel wat ingewikkelde kwesties tussen of denk maar misschien ‘ondeugende’ vragen, afhankelijk van de groep mensen en de reden van jullie samenzijn. Je kunt het moeilijker maken door alleen voor de vakken ‘ja’ en ‘nee’ te zorgen. Zo moet iemand dus echt een antwoord kiezen.

Oude kaarten

Je kunt deze variant spelen met een stel oude kaarten of je maakt zelf kaarten van karton. Knip deze op een leuke manier uit elkaar, zodat het duidelijk is wie de twee bij elkaar horende helften heeft. De deelnemers gaan door elkaar lopen en krijgen allemaal een halve kaart. Nu moeten ze op zoek naar de bijbehorende helft. Op de kaartjes staat een bepaalde vraag die ze dan moeten beantwoorden naar elkaar. Daarna gaan ze weer lopen en worden de kaartjes onderling verwisseld. Bij een bepaald signaal moet je weer op zoek naar de persoon die nu ‘bij jou hoort’. Op iedere kaart staat uiteraard een andere vraag. Door de vraag doormidden te knippen, maak je het nog leuker. Zo kunnen ze moeilijker de vraag van tevoren raden.

Versje herhalen

Leuk om te doen om echt de namen van elkaar te leren kennen. Je staat in een kring of een rij. Je kent vast wel het spelletje ‘ik ga op reis’. Dat gaan we nu ook doen, maar dan met namen in plaats van voorwerpen. Je kunt de zin aanpassen, door bijvoorbeeld iets te zeggen als: Ik ben Henny en ik ga op reis. Ik ga met Tineke. Die naast jou zegt dan ‘Ik ben Noortje en ik ga op reis. Ik ga met Tineke en Henny. En zo ga je dus door! De namen komen er op deze manier lekker goed in!

liefs Marion

Meer informatie

Met deze knutselspelletjes wordt binnen spelen een creatief feest!
De leukste beweegspelletjes en vermaakspelletjes voor buiten
Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!
Spoorzoekertje en andere speurtochten
Taalspelletjes & cijferspelletjes: Super leuk, uitdagend en leerzaam

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *