Met deze knutselspelletjes wordt binnenspelen een creatief feest!

Met deze knutselspelletjes wordt binnen spelen een creatief feest!

Het kan natuurlijk niet iedere dag feest zijn, dus schijnt niet iedere dag de zon. Er zit zo nu en dan wel eens een regenachtige dag tussen en soms is dat een beetje vaker. De natuur is er blij mee en wij soms iets minder. Voor de regenachtige dagen zochten we de leukste knutselspelletjes voor je bij elkaar, om de dag creatief door te brengen. Niks vervelen! Met deze ruime verzameling kun je de hele dag aan de slag (en nog wel vaker ook), in je eentje of met elkaar.

Knutselspelletjes, ook als je niet Miss Crea Bea bent

En ben je niet zo creatief? Geen probleem! Ook jij kunt met deze knutselspelletjes prima uit de voeten! Daar hoef je echt niet Miss Crea Bea voor te zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat je het leuk hebt met elkaar. En als na afloop de knutsel uit elkaar valt, is dat gewoon een kwestie van pech.

Basisbenodigdheden

Voor deze knutselspelletjes heb je een aantal basisbenodigdheden nodig zoals: stiften, potloden, liniaal, schaar, lijm(pistool), plakband, verf, (gekleurd) papier, wol, karton, maar ook allerlei “afvalmateriaal” is welkom. Denk aan lege eierdozen, glazen potten, flesjes, lintjes, wc-rollen, et cetera.

Tips voor meer knutselspelletjes zijn altijd welkom!

Mis je nog leuke knutselspelletjes voor binnen? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen op info@oudersenzo.nl . We plaatsen jouw tip er dan graag alsnog bij!

lijn groen oudersenzo
Met deze knutselspelletjes wordt binnen spelen een creatief feest!

Een slingerdeslangslang van WC rollen

Voor dit leuke knutseltje heb je een fiks aantal lege wc-rolletjes nodig. Hoe meer, hoe leuker, maar om de slang een beetje leuk te laten kronkelen, heb je er minstens 10 nodig! Je kindje kan de wc-rolletjes in allerlei leuke kleurtjes schilderen. Kokertje nummer 1 is de kop, hierop kan je peuter of kleuter de ogen van de slag schilderen. Als alle rolletjes beschilderd zijn (en goed zijn opgedroogd) bevestig je aan de binnenkant van het eerste rolletje (zijn kop) een lang touw. Je kunt het touw vast maken door het uiteinde van het rolletje plat te drukken (eventueel met een stukje tong van rood papier er tussen) met twee nietjes vast (gelijk door het touw heen). Rijg nu alle rolletjes aan het touw en maak de laatste rol ook weer vast (met nietjes) aan het touw. Knip het touw op maat en de slang is klaar! Slingeren en kronkelen maar!

Witte kerst

Teken op karton een symmetrische kerstboom en knip deze zorgvuldig uit. Je kindje heeft nu een malletje waarmee hij op het groene stevige papier, de kerstbomen kan tekenen (het malletje omtrekken) en uitknippen. Knip vervolgens twee kerstbomen in zodat ze twee aan twee in elkaar kunnen worden geschoven. Hier en daar een plukje watjes en de kerstboom is klaar!

Heen-en-weertjes

Als je peuter of kleuter zelf al goed kan tekenen, kan hij zelf op het karton een leuk diertje tekenen. Mocht hij dit nog niet kunnen, dan kan jij dit voor hem doen. Je kindje kan vervolgens het diertje inkleuren en uitknippen (met of zonder jouw hulp). De notendopjes vullen met de boetseerklei en de diertjes met hun voetjes in de klei drukken. Nu kunnen de diertjes heen en weer schommelen, zonder dat ze omvallen!

Melkhuisjes

Maak van een lege pak melk, een huisje. Dit kun je doen door raampjes in het karton te maken en een deurtje. Plak achter deze ramen, doorschijnend gekleurd folie. Beplak de rest van het pak met gekleurd papier of verf het huisje. Let-lampje erin en er brand licht achter de ramen!

Een zacht tuintje

Maak de spons een beetje nat met water. Bestrooi aan alle kanten de vogelzaadjes op de spons (behalve aan de onderkant, want dat heeft natuurlijk geen zin). Leg de spons nu in een schaaltje met water en zet hem op een lichte plek, bijvoorbeeld de vensterbank. De zaadjes zullen al snel ontkiemen en zolang je de plantjes water geeft, zullen de plantjes voorlopig blijven groeien.

lijn groen oudersenzo
Knutselspelletjes
Knutselspelletjes
Knutselspelletjes
lijn groen oudersenzo

Regenmeter

Haal het etiket van de lege fles en plaats, eventueel met behulp van een liniaal, streepjes op de fles met een watervaste stift. Plaats nu de trechter op de fles en zet de fles op een open gedeelte in de tuin. Na elke regenbui kan je kindje kijken hoeveel regen er is bijgekomen! Dat maakt een regenperiode net iets spannender.

Creatief met punaises

Je kunt voor deze creatieve explosie zelf een keuze maken een tekening te maken, of een bestaande kleurplaat hiervoor te gebruiken. Het liefst wel een kleurplaat of tekening met brede zwarte lijnen. Bevestig de kleurplaat op een plaat van piepschuim (minimaal zo dik dat de punaises hier niet doorheen kunnen) en laat je kindje nu de kleurplaat ‘inkleuren’ met de gekleurde punaises.

Schaduwen

Neem een blad papier en bevestig deze aan de muur. Voor de muur zet je een tafeltje met een voorwerp erop, bijvoorbeeld een teddybeer. Richt nu een goede lichtbundel op de teddybeer en als vanzelf verschijnt er een schaduw op het tekenvel (misschien een beetje schuiven met het tafeltje voor het gewenste resultaat). Nu kan je met de stift de omtrek van de schaduw tekenen.

Servies versieren

Met keramiekverf kun je heel leuk servies beschilderen. Mokken, borden, asbakken, alles kan. Na het schilderen moet de verf een tijd drogen aan de lucht en vervolgens afbakken in de oven. Op de gebruiksaanwijzing van de verf, vind je de details hiervan. Ook een heel leuk idee voor een kado voor opa of oma! Succes verzekerd!

Maak een tekenfilm

Knip een stuk karton uit van 6 bij 6 cm en maak in twee tegengestelde hoeken een gaatje. Dan maak je aan elk gaatje een elastiekje of een klein koordje. Op het stukje karton teken je op de ene kant een mond en op de andere kant een paar ogen (uiteraard op plekken dat het ook klopt, dus de ogen bovenaan en de mond onderaan het stukje karton). Houd nu de elastiekjes tussen je wijsvinger en je duim vast (in ieder hand een elastiekje) en laat het kartonnetje ronddraaien. Wanneer dit draait, zal een volledig gezichtje zichtbaar zijn.

Strijkkralen

Met strijkkralen kun je zoveel plezier hebben! Een grote pot gemengde kralen kost maar een paar euro en daar kan je heel wat kunstwerkjes van maken. Er zijn allerlei voorbeeldboekjes te koop, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen ontwerp maken! Super leuk en creatief om te doen!

lijn groen oudersenzo
Knutselspelletjes
Knutselspelletjes
Knutselspelletjes
lijn groen oudersenzo

In delen

Vouw twee stukken papier in drie delen. Alle spelers maken nu op één deel (het bovenste) een hoofd. Wanneer ze klaar zijn, vouwen ze dit naar binnen, zodat de volgende het niet ziet. Vervolgens worden alle tekeningen doorgegeven aan een volgend speler. Nu moet iedereen een lijfje tekenen (maar ze weten natuurlijk niet wat het hoofd is). Als het lijfje is getekend, wordt het papier weer omgevouwen en doorgegeven aan een volgend speler. Uiteindelijk worden alle benen getekend. Iedereen klaar?? Uitvouwen maar!!! Er zullen vreselijk komische tekeningen ontstaan zijn!

Ballonnen versieren

Teken met een watervaste stift op een ballon. Je kunt rare en leuke gezichtjes maken, maar je kind heeft vast ook heel leuke ideeën.

Gekleurde kiezels

Ga buiten op zoek naar een paar mooie platte kiezelstenen. Op het strand kun je deze vaak voldoende vinden. Eenmaal thuis kun je ze gaan beschilderen. Dat kan in allerlei bonte kleuren maar je kunt er natuurlijk ook allemaal gekke of grappige gezichtjes van maken.

Vlinders

Neem een lege WC-tol en geef deze een vrolijk kleurtje. Dat kan door hem te beplakken, maar je kunt hem natuurlijk ook beschilderen. Oogjes erop en een mondje. Twee halve chenilledraden (pijpragers) op zijn kop, en twee vrolijk gekleurde vleugels van papier of karton op zijn rug en je hebt een vrolijke vlinder!

Rupsje

Knip uit verschillende kleuren vouwblaadjes rondjes uit, in hetzelfde formaat. Al die rondjes plak je op de rand aan elkaar, zodat ze met elkaar een soort sliert worden. Op de eerste teken je een paar oogjes en klaar is de rups!

Garage

Maak van een grote kartonnen doos, een stoere garage voor de auto’s! Je kunt hem beplakken of beschilderen. Op die manier kunnen de auto’s netjes geparkeerd worden. Deksel dicht en ze zijn gelijk opgeruimd!

Knutselpakketten

Tegenwoordig zijn er zoveel leuke knutselpakketten te koop. Kant-en-klare pakketten om sieraden te maken, zeep, stenen te versieren, knuffelbeesten te versieren, pennenhouders te maken, ballonnen te versieren, noem maar op. Laat je gewoon eens inspireren, want er zit vast ook een pakket bij waar jouw kids mee uit de voeten kunnen. Of jij zelf, want knutselen is echt niet alleen voorbehouden aan kids!

liefs Marion

Meer informatie

De leukste kennismakingsspelletjes voor school of op de club
Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!
Daag elkaar uit met deze leuke Estafettespelletjes
Taalspelletjes & cijferspelletjes: Super leuk, uitdagend en leerzaam
De leukste woordspelletjes en letterspelletjes
Beweegspelletjes: De leukste manier om te zingen, dansen en bewegen!
Raadspelletjes & zoekspelletjes voor binnen
Kaartspelletjes voor binnen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *