Wat doe je met een blauw oog?

Tijdens trefbal heeft je kind een bal tegen zijn hoofd gekregen, vol op zijn oog! Binnen no time ontstaat er een blauw plek rondom het oog en lijkt het alsof hij betrokken is geweest bij een heftige vechtpartij. Wat kun je doen? En hoeveel kwaad kan zo’n blauw oog?

Wat is een blauw oog?

Een blauw oog wordt zo genoemd omdat het gedeelte rondom het oog blauw, paars of rood kleurt, ten gevolge van geweld waarbij de ruimte van de oogkas geraakt wordt. Soms kan het zelfs bijna zwart kleuren, niet zo gek dus dat de Engelsen spreken van “Black eye” in plaats van “Blue eye”. 

De ruimte van de oogkas bevat haarvaten die fragiel zijn. Bij een harde aanraking (stomp of bal) kunnen de vaatjes scheuren waardoor het bloed in het weefsel lekt en zich makkelijk rondom het oog verspreid. Hierdoor ontstaat de verkleuring. Het kan om een lichte kneuzing gaan, maar het kan ook heftiger zijn zoals een gebroken oogkasrand.

Wat kun je doen aan een blauw oog?

Een blauw oog kan ontstaan door een vuistslag of een bal op het oog. Het oog kan pijn doen, tranen, opzwellen en zelfs blauw worden. Dit kun je doen om het leed te verzachten:

  • Koel de omgeving van het oog af met een koud (nat) washandje
  • Controleer het oog of het beschadigd is of wanneer je kind aangeeft minder te kunnen zien
lijn groen oudersenzo
Wat doe je met een blauw oog?

Naar de huisarts

Als je het niet vertrouwt kun je contact opnemen met de huisarts. Doe dat ook wanneer:

  • Je kind aangeeft veel pijn te hebben
  • Hij ineens last krijgt van het licht
  • Dubbel en/of wazig ziet (verminderd gezichtsvermogen)
  • Lichtflitsen ziet
  • Het ooglid gescheurd is

Een rood oog

Soms is het wit in het oog ineens rood. Dit kan aan één oog zijn, maar ook aan beide ogen te gelijk. Dit kan gepaard gaan met jeuk, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor rode ogen, zoals:

  • Allergische reactie
  • Oogontsteking of ontsteking van de ooglidranden
  • Droge ogen
  • Vuiltje in het oog

Als het gepaard gaat met pijn en vermindering van het zicht of problemen ervaart met licht, neem dan contact op met de huisarts.

Bloeduitstorting in het oogwit

Soms kan er in het oogwit ineens een felrode plek ontstaan. Er is dan een bloedvaatje kapotgegaan, waardoor er een bloeduitstorting in het oog is ontstaan. Het doet geen pijn en doorgaans kan het geen kwaad. De bloeduitstorting verdwijnt binnen 2 tot 3 weken vanzelf weer. Wanneer je bloedverdunners gebruikt is het verstandig even contact op te nemen met de huisarts en/of trombosedienst. Krijg je er pijn aan of ga je ineens slechter zien? Neem dan ook contact op met je huisarts.

Leuke weetjes

Er is géén medische aanwijzing dat het opleggen van een biefstuk, anders dan de koelende werking die een biefstuk uit de koelkast heeft, het genezingsproces versnelt. Een zak doperwtjes of cool pack heeft hetzelfde effect. Die biefstuk kun je dus beter bakken en opsmikkelen!

liefs Marion

Meer informatie

Zo ga je om met een hersenschudding
Hoe kun je het beste blauwe plekken verzorgen?
EHBO met kids. Want een ongeluk zit in een klein hoekje
Voorwerp in de neus, EHBO bij kinderen
Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
Schaafwonden en snijwonden
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *