Help, mijn kind wil een hoogslaper. Is dat wel veilig?

Help, mijn kind wil een hoogslaper…

Op zoek naar een nieuw bed voor je kind, nu hij of zij uit zijn ledikant of juniorbed gegroeid is? Heb je je kindje meegenomen bij het uitzoeken van zijn nieuwe bed of misschien ben je online op zoek geweest en heeft hij meegekeken? De kans is groot dat je kind zijn oog liet vallen op een hoogslaper. Want zeg nou zelf: die bedden zijn hartstikke stoer. Maar is hij daar nog niet te jong voor? Is het niet veel te hoog en dus gevaarlijk? De voor- en nadelen op een rijtje! En enkele tips, natuurlijk.

Veilig slapen

Veiligheid gaat ook hier uiteraard voor alles. Bij veel hoogslapers zullen dan ook aanduidingen staan voor de leeftijd. Gemiddeld kan je er vanuit gaan dat een kind minimaal zes jaar moet zijn. Heb je echter een kind dat in zijn slaap gewoon zijn bed uitkomt, dan kan je natuurlijk beter een hoogslaper laten staan en gaan voor een gewoon bed!

Eisen aan het bed

Let bij de koop van de hoogslaper goed op of deze wel aan alle eisen voldoet. Er moet altijd een rekje om het bed heen zitten, uiteraard met een uitsparing voor het trappetje. Het bed moet stevig zijn en wat ook fijn is: een verankering aan de muur om omvallen te voorkomen. Het trappetje moet verder ook stevig zijn en vastzitten aan het bed. Zorg voor een goed passend matras, meestal zal dit gaan om matrassen 90×200.

Halfhoogslaper

Vind je het maar niets, dan zou je nog kunnen gaan voor een halfhoogslaper. Deze is, zoals duidelijk mag zijn, minder hoog, maar nog altijd wel een stukje van de grond. Vaak zitten hier kastjes onder, zodat je kind meteen een mooie plek heeft voor speelgoed.

lijn groen oudersenzo
Help, mijn kind wil een hoogslaper…
Help, mijn kind wil een hoogslaper…

Voordelen van de hoogslaper

Een groot voordeel van de hoogslaper is natuurlijk dat het ruimtescheppend is. De ruimte onder het bed kan je immers voor andere dingen gebruiken. Zo kan er een bank onder zitten of die zet je er zelf onder. Regelmatig is het onderste gedeelte een bureautje maar uiteraard kunnen ook hier kasten gemaakt worden (of zo gekocht worden met het bed samen).

Nadelen van de hoogslaper

De hoogte kan een nadeel zijn omdat je kind dus steeds de trap op en af moet en er dus altijd een valgevaar aanwezig blijft. Maar laten we er even vanuit gaan dat je kindje hier wel mee overweg kan. Zijn er dan nog meer nadelen? Eigenlijk maar 1: het opmaken van het bed. Vaak zal je zelf de hoogslaper op moeten klimmen om de hoes bijvoorbeeld goed om het matras te krijgen. En vervolgens vanaf de grond het goed recht te trekken, want dat gaat wat lastig als je er zelf bovenop zit… Overigens heb je dit probleem ook met een halfhoogslaper als deze tegen een muur aanstaat. Kan je er omheen lopen, dan is het met een halfhoogslaper wel goed te doen vanaf de grond.

Ideeën voor onder de hoogslaper

Zoals gezegd kan er een bureau of een kast onder geplaatst zijn of worden. Maar er kan meer. Zeker als je kind ouder is, is een hoogslaper eigenlijk juist ideaal. Want een groot bed én een bureau voor zijn schoolwerk vullen menig slaapkamer al behoorlijk op. En dan moet er ook nog een kast in… Ze kunnen er ook gewoon een heerlijke chillplek onder maken met bijvoorbeeld zitkussens of juist daar hun gameconsole en alle overige attributen kwijt. Planten die tegen een donkere omgeving kunnen, kunnen er een mooi jungle gevoel geven en staan toch niet in de weg. Of je zorgt voor een bedbank op die plek, zodat er een logeerplek aanwezig is. De computer, een tv, eigenlijk alles kan er prima staan. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer ze gebruik maken van hun eigen kamer. Gezellig in kunnen richten en echt een plekje hebben waar je lekker kunt zitten (of hangen…) is dan wel zo fijn! Voor de kleintjes kan je er juist een leuke hut van maken, door eronder een gordijn rondom te hangen of met een handige ouder met hout een afscheiding te maken met een deurtje (en een raampje…).

Conclusie

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het mij goed bevallen is, zowel de halfhoogslaper als de hoogslaper. Naast de problemen met het opmaken, maar goed, dat is te overzien. De voordelen van de ruimte die je ermee extra maakt vind ik zelf erg fijn. Overigens had mijn zoon met de halfhoogslaper een glijbaan eraan, zodat hij erop kon klimmen met de trap en eraf met de glijbaan (hoewel hij eigenlijk altijd voor alles de glijbaan gebruikte…). Ook dat kan natuurlijk nog een extra leuke optie zijn voor de kinderen.

liefs Wil

Meer informatie

Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?
Een kinderkamer zo inrichten dat hij jaren meekan
Pimp de muren van de kinderkamer met muurstickers!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Perfecthomeshop.eu.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *