Wat is het belang van kinderliedjes?

In deze blog gaan we het hebben over het belang van kinderliedjes.
Het zingen van kinderliedjes gebeurt al honderden jaren en nog steeds wordt er uit volle borst meegezongen. Vaak door jong én oud. Het zingen van kinderliedjes op jonge leeftijd is niet alleen leuk maar kan ook leerzaam zijn. Het zingen van kinderliedjes op oudere leeftijd kan dat veilige gevoel uit je jeugd teruggeven. Het zingen van kinderliedjes met kinderen zegt zoveel meer dan alleen de woorden van het liedje zelf. Het kan een gevoel geven van troost, vrolijkheid of een uitlaatklep bieden voor emoties.

Het belang van kinderliedjes

Wat is precies een kinderliedje?

Een kinderliedje is een liedje dat aansluit bij de belevingswereld van het jonge kind. Een kinderliedje moet makkelijk meezingen voor kleine kinderen, dus mag de melodie geen te hoge of te lage noten bevatten. De kinderstem is immers nog in ontwikkeling.

De melodie van veel traditionele kinderliedjes zijn vaak in een rustig tempo geschreven, waardoor kinderen al snel kunnen meezingen. Dit geeft ze een gevoel van zelfvertrouwen.

Kinderliedjes geven structuur

Het zingen van een kinderliedje kan aan kleine kinderen structuur geven aan de dag. Denk bijvoorbeeld aan het zingen van een slaapliedje voor hij gaat slapen. Wanneer je dit iedere avond voor het slapengaan met hem zingt, zal hij weten wat er van hem wordt verwacht.

Meer momenten

Maar er zijn nog veel meer momenten waarbij het zingen van een kinderliedjes voor structuur kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een opruimliedje of een liedje dat wordt gezongen om klassikaal de school of peuterspeelzaal uit te lopen. Er bestaat zelfs een (Nederlands) kinderliedje dat gebruikt kan worden tijdens een ontruimingsoefening. En wist je dat het samen zingen van een lied, voor een sterke verbinding zorgt binnen de groep? En saamhorigheid, voelt goed.

Vergroten van de woordenschat

Door het zingen van eenvoudige liedjes, wordt de spraakontwikkeling en woordenschat van kinderen spelenderwijs vergroot. En dan ook nog eens op een leuke manier! Kinderen zullen op latere leeftijd ontdekken dat feiten in rijmpjes en liedjes, veel makkelijker onthoudt, wat handig kan zijn bij het maken van huiswerk of het leren voor een proefwerk. Het zingen van kinderliedjes helpt ook het luister- en concentratievermogen te verhogen!

Motoriek

Sommige kinderliedjes dagen het kind uit om te bewegen! De verschillende bewegingen zijn natuurlijk hartstikke leuk – en vaak grappig – om te doen, maar ze bevorderen ook nog eens de motorische ontwikkeling van kleine kinderen.

Waarom zoveel kinderliedjes op deze site?

Om al bovengenoemde redenen besteden wij zoveel aandacht aan kinderliedjes, maar de meest belangrijke reden is omdat kinderliedjes heel erg leuk zijn! Ze zijn vrolijk, zingen snel mee en zijn ook nog eens leerzaam voor kinderen.

liefs Marion

Meer informatie

Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *