Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters

Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters

Peuters en kleuters zijn net jonge honden. Ze springen, ravotten, rennen, gillen, klauteren en zijn continu bezig. Heb je huisdieren? Of wil je huisdieren? Dan is het belangrijk dat peuters zo vroeg mogelijk vertrouwd raken met jullie huisdieren, maar leer hem dan wel de volgende huisdierregels! Veiligheid en het welzijn van mens en dier, staat immers voorop! Daarom in deze blog aandacht voor de huisdierregels!

Huisdierregels – Top 10

01) Laat honden en katten altijd met rust als ze liggen te slapen!

02) Wees lief voor dieren. Prik niet in zijn ogen en trek niet aan zijn staart.

03) Blijf bij dieren uit de buurt die aan het eten zijn en kom nooit aan de etensbak van hond of kat.

04) Zijn honden of katten aan het vechten? Blijf maar lekker uit de buurt.

05) Heeft de hond of kat pasgeboren kleintjes? Laat ze dan met rust. Dieren zullen hun kroost altijd beschermen.

06) Ga nooit met je gezicht vlakbij de kop van de hond (of kat). De kans is groot dat ze worden gebeten op gevaarlijke plekken (nek, hoofd, gezicht)

07) Ren nooit weg als een hond gromt of boos is, maar rol je op tot een bal en bedek je gezicht met je armen.

08) Loop altijd rustig op een hond af. Dus ren er niet naar toe, fiets niet tegen hem aan en spring ook niet rond vlak voor het dier. Het dier kan hier van schrikken.

09) Blijf uit de buurt van dieren die zich gek gedragen.

10) Aai nooit een vreemde hond en ga nooit op een dier af, zonder volwassene.

lijn groen oudersenzo
Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters

Huisdierregels – Aaien

De meeste honden zijn flexibel en passen zich aan, aan de gewoontes van hun baas. Als hij over zijn kop geaaid wordt, vindt hij dat waarschijnlijk prima. Blijf echter goed kijken hoe de hond reageert. Bij een hond van een ander, weet je niet wat hij is gewend. Honden kunnen bepaalde plekken als meer bedreigend ervaren dan andere plekken. Op zijn kop en zijn rug zijn bijvoorbeeld plekken dat hij zich bedreigd kan voelen als je hem daar aait. Zeker als je hem daarbij recht in zijn ogen aankijkt. Als hij zich hierdoor bedreigt voelt, kan hij instinctief fysiek reageren.
Je kunt vreemde honden daarom beter in de flanken aaien. Honden raken elkaar onderling ook via de zijkant aan, als vriendelijk gebaar.

Overgeven

Als een hond je vertrouwt, kan hij zich overgeven door op zijn rug te gaan liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen. Dit zijn kwetsbare gedeelte van zijn lichaam. Door deze aan je te tonen, laat hij zijn vertrouwen in jou zien. Je kunt hem dan zachtjes over zijn buik, hals en kin aaien.

Toch gebeten?

Is je kindje, ondanks alle goede waarschuwingen toch gebeten door een hond? Neem dan contact op met je huisarts. Per jaar komen in Nederland zo’n 40.000 mensen (volwassenen en kinderen) bij hun huisarts voor een behandeling van een bijtwond. In negentig product van deze gevallen gaat het om een hondenbeet. Vaak zijn zij gebeten door niet aangelijnde, mannelijke honden. Meestal gaat het om beten in hand of arm, maar kinderen worden – gezien hun lengte – vaak in het gezicht gebeten.

Ziekteverwekkers

Tijdens de beet komen ziekteverwekkers uit het gebit van de hond in de wond. Dit kan een ontsteking veroorzaken. Niet iedereen is hier even gevoelig voor, maar je kunt de wond maar beter laten behandelen. Ga in ieder geval altijd naar de dokter als je kindje is gebeten en jonger is dan vijf jaar. Ook als je zwanger bent is het raadzaam met de hondenbeet naar de dokter te gaan.

Hondsdolheid

Als een hond hondsdolheid (rabiës) heeft, kan deze ernstige ziekte met een beet worden overgedragen. In Nederland komt rabiës zelden voor, vooral ook omdat veel honden tegen deze ziekte gevaccineerd zijn.

liefs Marion

Meer informatie

Welke hondenrassen zijn ideaal voor een gezin?
Gebeten door een vechthond! Tims dochter overkwam het
Opgroeien met honden
Aanschaf van een huisdier in een gezin met kleine kinderen
Voorbereiding huisdieren op gezinsuitbreiding
Bang voor honden
Vragen om huisdier (persoonlijk blog)
De invloed van huisdieren op kinderen
Kinderen en huisdieren (persoonlijk blog)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *