Gezonde traktaties voor school

Je wilt zelf graag dat je kind gezond trakteert of school stelt die regels op. Hoe dan ook: jij bent op zoek naar gezonde traktaties. Wat zou je kunnen laten trakteren?

Gezonde traktaties voor school

Satéprikker

Iedereen zal snappen dat een traktatie van groente of fruit gezond is. Je kunt kleine partjes aan een satéprikker prikken en dit op een leuke manier op een schaal neerleggen. Je kunt hierin dusdanig variëren dat je echt voor eten kiest die de jarige zelf lekker vindt…want dat is toch wel belangrijk. Je zou het ook kunnen combineren met plakjes worst.

Poffertjes

Mijn zoons hebben wel eens op poffertjes getrakteerd. Ik sprak af met de juf wanneer ze zou gaan trakteren en ik zorgde dan dat de koelbox met bakjes gevuld met poffertjes er net was. Door de koelbox waren de poffertjes dan langer warm en konden de kinderen dus van warme poffertjes genieten. Het was altijd een groot succes. Wel even een gedoe om alles snel in de koelbox te krijgen en op school…maar goed, je zit geen avonden te knutselen….

Een ander leuk idee is poffertjes en aardbeien om en om op een prikker plaatsen. Bestrooi het geheel met poedersuiker en smullen maar.

Rozijntjes voor de kleintjes

Voor de jongste kids kan een doosje rozijntjes ook een prima gezonde traktatie zijn. Door het doosje te versieren als een poppetje, bijvoorbeeld, maak je er toch iets leuks van. Vind je het wel heel simpel zo? Dan zou je het kunnen combineren met een klein cadeautje.

Knijpfruit

Ook knijpfruit kan je omtoveren tot een leuk popje of diertje door het pakje helemaal zo aan te kleden. Karton doet wonderen… Geef het pakje een mooi omhulsel van papier zodat je het pakje verder niet meer echt ziet en met karton kan je het oren, een gezichtje, handen en voeten bijvoorbeeld geven.

Bakje patat

Wát? Een gezonde traktatie en dan ga jij op een bakje patat trakteren? Eh…ja. Maar dan natuurlijk geen gewone patat. De patat maak je na met mangostukjes en slagroom doet dienst mayonaise. Je legt alles in een patatbakje en het is net echt…maar dan wel gezond.

Knakworstjes

Ook met knakworst kan je alle kanten op. Je kunt knakworst in bladerdeeg doen en zo lekkere hapjes maken op een heel eenvoudige manier. Of je gaat creatief aan de slag met de worst en je maakt er leuke diertjes van door de worstjes te bewerken.

Appeltjes snijden

Ook met een appel kan je vormen maken waarmee je dan iets uitbeeldt. Je zou een appel half doormidden kunnen snijden. Eén halfje doet dan dienst als een bootje. Met een prikker en een stukje kaas maak je dan een zeil. Het kaasblokje snij je daarvoor in de vorm van een zeil. Eventueel kleed je het bootje nog aan met wat popcorn.

Natuurlijk kan je zelf vast nog wel andere variaties verzinnen. Als je het appeltje andersom op een folietje legt heb je een andere vorm waar je weer andere dingen mee kunt maken.

Gezonde hartige snacks

Naast groente of fruit of een plakje worst kan je ook aan andere hartige snacks denken. Helaas niet dat zakje chips, of…trakteer anders op groente chips. Daar valt toch weinig tegenin te brengen? Of verzin een lekkere smoothie. Online kan je daar ook veel ideetjes voor opdoen. Je zou ook op school kunnen informeren of nootjes wel mogen. Die zou je dan in kleine zakjes kunnen verpakken en ze dan verwerken tot een leuk uitziend beestje, bijvoorbeeld, Als je een zakje met pinda’s of nootjes neemt en in het midden een wasknijper doet, heb je al meteen het idee van een vlinder. Met chenille draad maak je voelsprieten en met nepoogjes erop geplakt wort het helemaal leuk!

Creatief met brood

Ook brood mag je toch wel als gezond zien. Veel kinderen houden wel van een croissantje. En die kan je prima leuk maken door het te combineren met plakjes aardbeien die je een beetje insnijdt. Met bananen plakjes op het croissantje maak je oogjes en de aardbeienplakjes drapeer je om het croissantje heen alsof het scharen zijn van een krab. Prik ook nog een plakje in het croissantje als tong en je hebt een prachtige krab gefabriceerd.

Ga voor kleine cadeautjes

Misschien heb je helemaal geen zin in dit soort traktaties. Je zou in plaats van gezond eten ook kunnen kiezen voor een klein cadeautje. Veel kinderen vinden dit wel leuk om te geven en te krijgen. Hierbij kan je dan denken aan:

  • Bellenblaas
  • Sleutelhanger
  • Leuke pen
  • Stickers
  • Stoepkrijt
  • Klei
  • Kleine geduldspelletjes
  • Kleefpopjes
  • Potlood met gummetje
  • Gelukspoppetjes
liefs Wil

Meer informatie

Wat stop je in de goodiebag voor een kinderfeestje?
Gezonde traktaties voor op school
Trakteren is een feestje
Trakteren op school
Willy Woef is jarig (voorleesverhaaltje)
Trakteren op school, wat komt er bij kijken?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *