Wat niemand je vertelt over de bevalling

Wat niemand je vertelt over de bevalling

Natuurlijk, je weet ook wel dat een bevalling pijn doet. Maar het precieze verhaal, voor zover die bestaat, is iets anders. Wat weet je eigenlijk echt van de bevalling? Achteraf hoor je moeders nog weleens verzuchten dat niemand ze dit had verteld. Maar: is dat ook zo? Of heb je altijd snel over dat soort verhalen heen gelezen omdat je dat echt niet horen wilde? Hoe dan ook: hier een aantal zaken die minder leuk zijn dan het ‘je baby in je armen krijgen’…maar die er wel bij horen!

Weeën en toch nog lang geen bevalling

Een wee hoort bij de bevalling toch? Goed én fout! Ja, normaal gesproken zal een bevalling voorafgegaan worden door weeën. Alleen wil het niet zeggen dat als je eenmaal weeën hebt je dus ook al gaat bevallen. Er bestaat zoiets als voorweeën. In dit geval zijn het alleen een soort oefenweeën die dus nog helemaal niets zeggen over de bevalling. De echte weeën worden ook wel ontsluitingsweeën genoemd. Helaas is er dan nog geen pijl op te trekken. Bij de ene vrouw wil dit zeggen dat ze inderdaad binnen een paar uur bevallen is, maar ze kunnen ook rustig langer dan een dag duren. Zeker bij de eerste kan een bevalling erg lang duren. Gemiddeld wordt er dan uitgegaan van een duur van 12 tot 16 uur! Ja, dat is inderdaad lang! Heb je eenmaal volledige ontsluiting dan gaan, als alles goed loopt, de weeën over in persweeën.

Naweeën

En dan denk je na de bevalling alles gehad te hebben op wee-gebied. Nou, vergeet het maar. Je baarmoeder trekt zich weer terug in zijn oude vorm en dit leidt tot naweeën. En wat extra frustrerend is: bij de gewone weeën heb je nog het idee dat het moet voor je baby, maar ja, ook dat idee slaat nu nergens meer op!

lijn groen oudersenzo
Wat niemand je vertelt over de bevalling

Persdrang tijdens de bevalling

Helaas gebeurt het en je kunt er simpelweg niks aan doen. Je moet poepen terwijl je ligt te bevallen. Op zich niet heel raar als je bedenkt dat je immers ligt te persen om je kindje geboren te laten worden. Geen enkele verloskundige zal je eropaan kijken. Dus probeer je er niet te veel druk over te maken, voor zover het je op dat moment
ook nog maar iets kan schelen…

Een knip of een scheur

Bij veel vrouwen komt het voor: een knip of een scheur tijdens de bevalling. Bij een knip zet de verloskundige of de gynaecoloog deze om zo de baan ruimer te maken voor je baby, mocht dit nodig zijn. Dit kan ook spontaan gebeuren. Dan zeggen ze dat je ingescheurd bent. Aan beide zitten voor- en nadelen. Beide moeten gehecht worden, dus dat maakt niet zoveel uit. Maar een scheur zou sneller genezen en minder pijn doen. Een knip wordt soms erg snel gezet. Uiteraard goed als dit een medische noodzaak is, maar anders kan je vragen om het niet te doen.

Placenta

Tja, dan is de baby er wel, maar zijn placenta nog niet. Ook die moet ‘geboren’ worden. Deze wordt gecontroleerd of het wel volledig is en er niets achter gebleven is.

Bloedverlies na de bevalling

Na de bevalling verlies je bloed. Eigenlijk gewoon best wel veel bloed met grote stolsels. Dit hoort gewoon zo en is dus niets om van te schrikken. De kraamverzorger zal in de gaten houden of het normaal is en niet te veel. Na een dag of vier zullen de stolsels, de kleur en de hoeveelheid veranderen. Groot kraamverband is dan ook geen overbodige luxe! Heb je dan ook nog last van de hechtingen, dan kan je je soms best wel even zielig vinden! Maar ja, dan ligt dat heerlijke hoopje mens in je armen en weet je waarom je dit allemaal wilt doorstaan…

Kraamtranen

Ook zoiets wat je misschien nooit verwacht: veel vrouwen hebben in hun kraamweek last van ontzettende huilbuien. Hoef je je helemaal niet voor te schamen, hoort er eigenlijk ook gewoon bij. Je hormonen slaan op hol (wanneer niet…) en alles is zo overweldigend, dus laat maar lekker stromen. Heb je er geen last van? Bof jij even!

Aambeien

Aambeien is een kwaaltje die niet iedere kraamvrouw krijgt, maar wat wel regelmatig voorkomt. Niet fijn, maar helaas ook weer een gevolg van de bevalling.

Lekkende en pijnlijke borsten

De eerste dagen gaan je borsten topprestaties leveren om de melkfabriek goed op gang te laten komen. Je borsten kunnen pijn doen, sommige vrouwen kunnen zelfs last krijgen van een borstontsteking én je tepels lekken. Omdat dit toch niet zo’n erg leuk gezicht is, zijn er gelukkig zoogkompressen die je in je BH kunt plaatsen.

liefs Marion

Meer informatie

Verschillende manieren om te bevallen. Wat kies jij?
Iedere bevalling loopt op zijn eigen manier
Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
De vijf fases van een bevalling. Hoe herken je ze?
Weeën, welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?
Thuisbevalling. Wat heb je hiervoor nodig?
Stel je vragen aan Doula Gonny Cappers
Indalen, wat gebeurt er precies? En wat zegt het over de bevalling?
Pijnbestrijding bij de bevalling
Bevalling inleiden, hoe gaat dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *