Bloedverlies na de bevalling

Bloedverlies na de bevalling

Na de bevalling krijg je te maken met bloedverlies. Een ander woord hiervoor is lochia. Wat betekent dit bloedverlies? Hoort bloedverlies erbij en waar komt het dan vandaan? Waar moet je opletten en hoelang duurt dit? En hoe ga je om met bloedverlies na de bevalling?

Is bloedverlies na de bevalling normaal?

Daar is 1 kort antwoord op te geven: ja! De placenta zal loslaten in de baarmoeder, wat voor een wond zorgt. Daarnaast zal ook het baarmoederslijmvlies afgestoten worden. Dit is immers niet meer nodig nu je kindje geboren is. Hierdoor zal er bloederig weefsel uitgedreven worden. Heel normaal dus en gewoon zoals het hoort te gaan. Je lichaam gaat zich weer aanpassen aan de nieuwe situatie, zou je kunnen zeggen. Hoeveel je verliest is uiteraard weer bij iedereen anders. Ook hoelang dit duurt is niet altijd hetzelfde. Er wordt vanuit gegaan dat je na 6 weken toch wel klaar moet zijn met dit bloedverlies. Gemiddeld duurt het tussen de 4 en 6 weken.

Hoe verloopt dit bloedverlies?

Vanzelfsprekend zal in het begin het bloedverlies het grootst zijn. Daarom zal je ook kraamverbanden in huis moeten hebben. Tot zo’n 4 dagen na de bevalling zullen er grote stolsels in te vinden zijn. De kleur is helderrood. Daarna zal de kleur meer veranderen naar een roodbruine kleur en zal ook de hoeveelheid steeds minder worden. Dat geldt ook voor de stolsels. Deze komen dan weinig tot helemaal niet meer voor. Aan het einde zal het overgaan naar witte of gelige afscheiding. Normaal gesproken zal je met 6 weken hier klaar mee zijn. Net als bij een menstruatie is dit wel per vrouw verschillend. Misschien ben jij er al veel eerder mee klaar! Duurt het echter langer, dan moet je contact opnemen met je huisarts!

lijn groen oudersenzo
Bloedverlies na de bevalling

Hoe ga je om met dit bloedverlies?

Hoewel het dus heel normaal is, zal je in deze periode wel een aantal dingen even in acht moeten nemen. Zo kan je beter douchen en het bad zolang niet gebruiken. Daarnaast heb je in deze tijd ook beter geen seks. En tampons gebruik je nu uiteraard ook niet. Dit alles heeft te maken met infectiegevaar en het herstellen van je lichaam. Geef je lichaam de tijd en de rust om te kunnen herstellen. Seks kan je beter de eerste 6 weken achterwege laten!

Punt van aandacht

Zit er in jouw familie een bloedstollingsafwijking of heb je het zelf? Meld dit dan bij je verloskundige of gynaecoloog. De mate van bloedverlies kan hier namelijk door beïnvloed worden. Ook als je bloedverdunners slikt of als je dit eerder hebt gedaan, moet je dit melden!

Wanneer is het niet meer normaal?

Zoals bij veel dingen kan het natuurlijk ook mis gaan. Abnormaal bloedverlies komt voor bij ongeveer 1 op de 20 vrouwen. Dit noem je ook wel Fluxus. Daarom zal het bloedverlies dan ook in de gaten gehouden worden door de kraamverzorgende. Maar ook jijzelf kan het in de gaten houden, de kraamverzorgende is er immers alleen de eerste week! Bel je huisarts als:

Het bloeden na 6 weken nog niet over is

Het bloed helderrood blijft

De bloeding heftig blijft, ook na die eerste paar dagen

Als je opeens weer meer bloed verliest

Bij koorts en pijn in de onderbuik (die uitstraalt naar de hele buik) kan er sprake zijn van een baarmoederslijmvliesontsteking (vroeger bekend als kraamvrouwenkoorts). Dit kan gevaarlijk zijn en moet op tijd behandeld worden!

Uiteraard kan je ook bellen als je iets anders niet vertrouwt!

Kraamverband

Kraamverband zit meestal al in de kraampakketten maar zijn ook los te koop. Dit zijn extra grote maandverbanden, want gewoon maandverband voldoet echt niet de eerste dagen. Daarnaast zitten er ook matjes in je kraampakket waar je op kunt liggen, zodat je matras niet bevuild wordt.

Wanner verlies je te veel bloed?

Een vuistregel is dat je te veel verliest als elk kwartier het maandverband vol zit. Iedere 3 uur verschonen wordt als normaal gezien. Maar vraag rustig even aan je kraamverzorgende of verloskundige wat wel en niet normaal is!

liefs Marion

Meer informatie

Vloeien na de bevalling
Herstellen na de bevalling
Ontzwangeren, is dat zoiets als afkicken van de zwangerschap?
Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!
Wat zit er in een kraampakket?
Tips voor een fijne kraamtijd
Herstellen vagina na een zware bevalling

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *