Fruit ongezond? Natuurlijk niet!

“Van fruit word je dik”, verscheen er onlangs in het nieuws. Maar waarom krijgen we dan al jaren lang het advies om twee stuks fruit per dag te eten? Geen zorgen, dat advies geldt nog steeds. Het Vitamine Informatie Bureau legt uit hoe het zit en geeft een top 10 van de fruitsoorten met de meeste én de minste calorieën.

Fruit ongezond? Natuurlijk niet!

Ook fruit bevat suiker

Fruit bevat vruchtensuikers (fructose). Deze suikers leveren calorieën, net als suiker uit de suikerpot. Dagelijks heeft een man gemiddeld 2500 kilocalorieën (kcal) nodig, een vrouw heeft aan ongeveer 2000 kcal genoeg. In een appel en sinaasappel zit gemiddeld 50-60 kcal, net zoveel als in een speculaasje. Een kiwi bevat maar 30 kcal.

Wanneer je twee stuks fruit op een dag eet, krijg je hiermee gemiddeld rond de 100 kcal binnen. Dit is totaal nog altijd veel minder dan een broodje hamburger of een candybar, van bijna 300 kcal. En bovendien een stuk gezonder!

Alle kleuren van de regenboog

Het advies om twee stuks fruit per dag te eten, is er niet voor niets. In elke soort fruit zitten namelijk vitamines, mineralen en vezels. Iedere soort heeft zijn eigen unieke samenstelling van verschillende voedingsstoffen. Daarom wordt ook vaak gezegd: ‘Eet alle kleuren van de regenboog.’

Vitamines in fruit

De bekendste vitamine in fruit is ongetwijfeld vitamine C. Fruit levert ongeveer 30% van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt. Vitamine C is een belangrijke vitamine die onder andere zorgt voor een goede weerstand. Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur. Naast vitamines bevat fruit mineralen als magnesium en kalium. Kalium draagt onder andere bij aan het reguleren van de bloeddruk. Verder zorgen de vezels in fruit voor een vol gevoel en een goede darmwerking.

Gezond eten

wee stuks fruit vormen dus een belangrijk deel van je dagelijkse gezonde voeding. Wanneer je iedere dag gevarieerd eet krijg je alle vitamines en mineralen binnen. Lukt het niet om gezond te eten en heb je moeite om iedere dag twee stuks te halen? Een multivitamine kan dan een goede aanvulling zijn!

Vitaminetest

Eet jij wel gezond genoeg?

1.Avocado170 kcal
2.Mango105 kcal
3.Ananas100 kcal
4.Kersen105 kcal
5.Banaan90 kcal
6.Druiven80 kcal
7.Peer60 kcal
8.Appel60 kcal
9.Sinaasappel55 kcal
10.Watermeloen55 kcal

Top 10 Fruit minste kcal (per portie)

1.Citroen8 kcal
2.Passievrucht20kcal
3.Abriikozen20kcal
4.Lychee20kcal
5.Aardbei25kcal
6.Mandarijn25kcal
7.Grapefruit25kcal
8.Bessen25kcal
9.Nectarine30kcal
10.Kiwi30 kcal
liefs Marion

Meer informatie

Een verzameling lekkere en gezonde recepten van gerechten met fruit
Vitaminen en mineralen voor peuters en kleuters

Bronvermelding

Tekst: Vitamine Informatie Bureau
voedingscentrum.nl
rivm.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *