Elektrisch vervoer voor kinderen. Zo leuk kan het zijn!

Elke dag zie ik wel kinderen en pubers rondrijden op e-bikes. Of het luiheid is of noodzaak weet ik niet, maar ik sta er doorgaans vrij sceptisch tegenover. Jonge en gezonde benen kunnen toch makkelijk een flink eind trappen? Ik besloot in de materie van elektrisch vervoer voor kinderen te duiken en uit te zoeken wat de mogelijkheden, voordelen en nadelen zijn.

Kids op e-bikes

Het plaatje klopt voor mijn gevoel gewoon niet: vrolijke, gezonde en uitgelaten kids die met minimale inspanning “gewone” fietsers inhalen op hun e-bikes. Als ze dagelijks 25 kilometer heen en terug moeten fietsen naar school kan ik het enigszins begrijpen, maar anders niet. Ook fietsen deze kinderen meestal niet met een helm op, waardoor een ongeluk (met een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur) in een klein hoekje zit. Doodeng vind ik het.

Elektrische kindermotor

Onlangs kwam ik online iets nog sterkers tegen: de elektrische kindermotor. Dat is precies wat je denkt dat het is: een mini-motor voor kinderen. Het apparaat wordt elektrisch aangedreven en is daarmee in ieder geval milieuvriendelijk. Maar eerlijk is eerlijk: ik vond het een vreemde gewaarwording. Is zo’n ding wel veilig? En waarom zou je dat in hemelsnaam aanschaffen voor je kind?

De voordelen van een elektrische kindermotor

De grote denkfout die ik hier maakte is het volgende. Je moet de elektrische kindermotor niet zien als een vervanger voor de fiets of een mainstream vervoermiddel. Het is een gaaf hebbeding. Zeker als je zelf motor rijdt, kan het voor je kids enorm leuk zijn om net zo’n ding als mama of papa te hebben. Een beetje door de buurt crossen op een elektrische kindermotor is niet alleen milieuvriendelijk, maar geeft kinderen ook weer zin om naar buiten te gaan om te spelen. En zeg nu zelf: heb je niet veel liever dat je kind er buiten op uit trekt, dan dat hij of zij uren achtereen achter een scherm zit te hangen?

lijn groen oudersenzo
Elektrisch vervoer voor kinderen: hoe leuk is het écht?

Maar is een elektrische kindermotor wel veilig?

Ja. Elektrische scooters, motoren en auto’s voor kinderen zijn gebouwd op hun veiligheid. Schaf een elektrische kindermotor wel altijd bij een betrouwbare winkel aan. Die verkopen elektrisch kindervervoer dat geschikt is voor kids vanaf 1 jaar. Zo’n ding is natuurlijk gewoon begrensd, waardoor alleen een veilige snelheid gehaald kan worden. Denk aan een kilometer of 2-5 per uur. Ook zijn dit soort voertuigen uitvoerig getest voordat ze überhaupt op de markt worden gebracht. Vaak zijn elektrische kindermotors, kinderauto’s en kinderscooters van bekende merken zoals BMW, Vespa of Aprilia. Dit soort merken kunnen het zich sowieso niet permitteren om een onveilig product voor kids op de markt te brengen.

Waarom zou je een elektrische kindermotor kopen?

Allereerst natuurlijk omdat het gewoon een knetterhip stuk speelgoed is. De meeste ouders die een elektrische kindermotor aangeschaft hebben kunnen onderschrijven dat hun kids er de eerste maanden niet bij weg te slaan waren. Maar ook op de langere termijn is een elektrische kindermotor interessant. Het is gewoon zo’n apparaat waar kinderen maar geen genoeg van kunnen krijgen. Het gevoel van vrijheid is voor kinderen onevenaarbaar. Daarnaast is het heel goed voor de motorische ontwikkeling en het coördinatiegevoel van kinderen om regelmatig op een elektrische kindermotor rond te rijden. Een win-win situatie, toch?

Welke soorten elektrische kindermotoren zijn er?

Een elektrische kindermotor heeft soms een echt “speelgoed”-uiterlijk. Denk aan een snoepjesroze Vespa voor kinderen. Maar er zijn ook exemplaren die verdraaid “echt” lijken. Sommige kinderen vinden het immers pas interessant als de motor zo echt mogelijk lijkt. Denk aan een politie kindermotor, een stoere crossmotor of een echt lijkende BMW-kindermotor. De keuze is helemaal aan jullie: kies gewoon een voertuig uit dat goed bij je kindje past en het komt helemaal goed.

Zou jij een elektrische kindermotor aanschaffen voor je spruit? Of zou je liever voor een elektrische kinderauto- of scooter gaan? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Hoe leuk is elektrisch vervoer voor kinderen?
Het leukste grote mensen cadeau voor kinderen

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Autovoorkinderen.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *