Is het zwembeleid tijdens Corona eigenlijk wel verantwoord?

Is het zwembeleid tijdens Corona eigenlijk wel verantwoord?

In deze blog graag aandacht voor het zwembeleid tijdens Corona. Want met of zonder Corona, het leven gaat gewoon door, het liefst zo normaal mogelijk. Dat betekent dat ook de ontwikkeling van onze kids doorgaat. Ook tijdens alle (beperkende) Corona maatregelen, blijft het handig als onze kids leren zwemmen. We willen immers niet dat ze het risico lopen om te verdrinken in de sloot om de hoek, in het zwembad van een all-inclusive hotel of in de vijver van de buurman. Het gevaar op verdrinking loert overal. Het kan zelfs in je eigen badkuip gebeuren, als je even niet op let.

Zwemles vanaf 4 jaar

Het is daarom belangrijk dat kinderen leren zwemmen. Gelukkig kunnen ze al vanaf zo’n jaar of vier op zwemles. Dat betekent niet dat ze dan binnen een paar weken al een eerste zwemdiploma kunnen hebben, maar je maakt ze in ieder geval alvast gewend aan water.

Best spannend!

Zo’n eerste zwemles is best spannend. Voor je kleuter maar eigenlijk ook een beetje voor jou. In het verleden mocht je er als ouder bij blijven. Niet bij alle lessen, maar vaak wel bij die eerste zwemles en misschien zelfs ook nog wel bij de tweede. Natuurlijk zijn alle zwembaden en zwemlessen afwijkend van elkaar. Het ene zwembad is meer geschikt voor publiek dan het andere. Er waren dus ook zwemlessen waar ouders bij iedere les aanwezig mochten zijn. En het was ook heel normaal dat ouders zelf hun kids uitkleedden voor de zwemles. Na afloop stonden ze met handdoeken in de aanslag, om hun kroost weer af te drogen en aan te kleden.

Ik schrijf dit niet per ongeluk in verleden tijd, want dit ís namelijk verleden tijd. Althans, ik kan niet voor alle zwembaden en zwemlessen spreken, maar wél voor de zwemlessen in de gemeentelijke zwembaden van Den Haag.

Zwembeleid tijdens Corona

In de Haagse zwembaden worden nu nog steeds zwemlessen gegeven, maar wel hebben zij de Coronaregels voor zwemles aangescherpt. Dit betekent onder andere dat er geen publiek tijdens het zwemmen aanwezig mag zijn en dat een kind thuis moet blijven als jij of je  kind verkouden of grieperig is. So far so good, maar dit betekent ook dat je je kind bij de voordeur moet afzetten en dat je hem niet zelf mag uitkleden, afdrogen en aankleden. Om te voorkomen dat er teveel volwassenen tegelijk in de kleedkamer zijn, moet dit door (twee) vrijwilligers worden gedaan.

Pardon? Ja, je leest het goed, maar ik herhaal het nog graag voor je: “Vrijwilligers gaan je kind afdrogen en helpen bij het aankleden en uitkleden. Ouders zijn niet welkom”.

lijn groen oudersenzo
Is het zwembeleid tijdens Corona eigenlijk wel verantwoord?

Even een snelle boodschap

Er zullen best ouders zijn die dit prima vinden. Ze kunnen op die manier de tijd nuttig besteden door nog even snel een boodschap te doen of thuis met de voetjes omhoog bijkomen van de hectiek van de dag. Allemaal heel legitieme bezigheden maar is het echt wenselijk dat we deze cruciale handelingen laten uitvoeren door (twee) vrijwilligers? In een maatschappij waar niet iedereen het zo nauw neemt met het respecteren van de heiligheid van het lichaam van een ander? Een maatschappij die regelmatig wordt opgeschrikt door ondeugdelijke handelingen bij (kleine) kinderen? Willen we onze kinderen aan dit risico blootstellen?

En natuurlijk zullen er heel veel vrijwilligers zijn die prima te vertrouwen zijn, maar als ik op de site van Gemeente Den Haag de tekst zie staan: “vrijwilligers, graag met een VOG” (screenshot) is een VOG dus blijkbaar niet eens verplicht? Dat lijkt me toch wel een eerste vereiste om de veiligheid van onze kids zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Maar natuurlijk is een VOG ook geen garantie dat het goed gaat.

Berouw komt na de zonde en als het mis gaat, zullen er door de Gemeente heel wat excuses gegeven worden, maar waarschijnlijk zullen zij hun handen in onschuld wassen, want de invulling van de vrijwilligers is aan de verenigingen zelf. De vraag is echter meer, moeten wij het als ouder wel zo ver laten komen? Want hoe groot is de kans dat eventueel seksueel misbruik ook daadwerkelijk uit gaat komen? De handelingen kunnen immers subtiel zijn, zo subtiel dat een kleuter het nauwelijks door zal hebben, maar desondanks totaal onwenselijk zijn en een negatieve impact kunnen hebben op onze kinderen. Op korte of op lange termijn, want wellicht komt het besef op latere leeftijd alsnog!

Datzelfde geldt voor het “vier-ogen-beleid”. Een handeling kan zo vluchtig zijn dat de kans nihil is, dat een tweede vrijwilliger het zal opmerken. Met zoveel kids om zich heen, zullen er sowieso ogen te kort komen.

Reactie Gemeente Den Haag

Uiteraard heb ik contact opgenomen met Gemeente Den Haag, want ik was benieuwd naar hun reactie. Via een paar kasten en muren kwam ik terecht bij de woordvoerder van Gemeente Den Haag, die mijn vragen schriftelijk heeft beantwoord.

In de reactie van de woordvoerder wijst zij naar de Rijksmaatregel dat volwassenen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Dit is – gezien het aantal ouders dat tegelijk aanwezig is tijdens de zwemles – in de kleedkamers niet te handhaven. Daarom moeten kinderen bij het zwembad worden afgezet. Zij voegt daar aan toe: “Wanneer er echter een ouder/verzorger nodig is om een kind te kunnen laten sporten (bijvoorbeeld kinderen met een handicap) en wanneer het omkleden/afdrogen niet door het kind zelf kan gebeuren is het toegestaan dat deze ouder/verzorger meegaat om te helpen, waarbij de 1.5m afstand wel gewaarborgd moet blijven.

Dat klinkt als een mogelijkheid

Dit is dus belangrijke informatie, want dit betekent dat wanneer je kind niet zelfstandig zich kan uit-/aankleden er een mogelijkheid is dat je dit dus gewoon zelf kunt doen. Uiteraard in samenspraak met de zwemvereniging.

Woordvoerder: “De gemeentelijke zwemlessen zijn vanaf 6 jaar en veel van deze kinderen zijn gelukkig in staat zichzelf te verkleden. Het is dan ook handig als ouders hun kinderen makkelijke kleren aantrekken, zoals een onesie, die zij zelf makkelijk aan en uit doen over de eigen badkleding.”

Over de inzet van vrijwilligers reageert de woordvoerder als volgt: “Vaak zijn dit ouders van kinderen uit een zwemgroepje die de weg nog niet zo goed kennen, omdat het hun eerste keer op zwemles is. Of het zijn bekende vrijwilligers die ook al voor de coronacrisis meedraaiden in het zwembad. Inderdaad, graag met VOG-verklaring en altijd met z’n 2-en, voor het vier-ogen principe, net zoals bij de kinderopvang gebruikelijk is.

De gemeente begrijpt het als er zorgen en gevoelens van onmacht leven bij ouders. De veiligheid van iemands kind staat altijd voorop.

Vier-ogen principe

Natuurlijk mooie woorden over dat vier-ogen-principe, maar laten we eerlijk zijn, de vergelijking met de kinderopvang, gaat hier natuurlijk niet op. In de kinderopvang zijn de medewerkers bij aanstelling (als het goed is) goed gescreend en mogen zij alleen werken mét een VOG. Een andere belangrijk verschil is het feit dat de kids tijdens de opvang over het algemeen niet bloot lopen. De kans op een vluchtige seksuele handeling is hierdoor beperkt(er) en daardoor de kans groter dat deze niet wordt opgemerkt.

Overige maatregelen

Ook de kantine en de tribunes zijn gesloten sinds de laatste persconferentie. Hierin volgt de gemeente Den Haag de maatregelen van het RIVM, de Rijksoverheid, de Veiligheidsregio Haaglanden en de richtlijnen van de landelijke zwembranche. Er is dus geen mogelijkheid om op enige wijze de zwemles van je zoon of dochter bij te wonen.

Wat is wenselijk?

Of je het huidige zwembeleid als ouder wenselijk vindt, zal voor iedereen anders zijn. Misschien is het – om alle risico te vermijden – verstandig om met zwemles te wachten tot alle beperkende maatregelen zijn opgeheven en je gewoon weer zelf je zoon of dochter kunt helpen bij het aan- en uitkleden. Hoewel het koffiedik kijken is hoelang dit nog gaat duren. Het is aan de andere kant ook wenselijk dat je zoon of dochter op enig moment leert zwemmen.

Een andere optie zou kunnen zijn, dat jij jezelf aanmeldt als vrijwilliger. De invulling hiervan is aan de verenigingen zelf. Neem gerust contact met ze op en bespreek je aanbod en spreek eventueel ook je zorgen uit.

Luister naar je onderbuikgevoel

Natuurlijk is het jouw keuze of je kind onder deze omstandigheden naar zwemles gaat. Als het voor jou geen probleem is, dan kan de zwemles gewoon doorgaan. Geeft het jou echter een onderbuikgevoel, dan is het verstandig de zwemles even uit te stellen of jezelf aan te melden als vrijwilliger.

Bij twijfel kun je echter het beste contact opnemen met de zwemvereniging, want bij sommige zwemverenigingen staan de vrijwilligers alleen bij de deur om orde te houden en te kijken of de kids goed zijn aangekleed. Zij helpen de kinderen zelf niet. Zie ook dit artikel van Omroep West. Het beleid zal echter bij iedere zwemvereniging anders zijn, informeer daarom naar het beleid van jullie zwemvereniging. Want het is hartstikke belangrijk dat onze kinderen leren zwemmen!

Het is geen fijne situatie en hopelijk kunnen we op korte termijn met z’n allen terug naar het échte normaal. Voorlopig staat er vanavond weer een persconferentie op de planning en ziet het er naar uit dat de maatregelen alleen nog maar strenger zullen worden…

Doe wat goed bij je voelt en doe wat je moeder- of vaderhart je ingeeft.

liefs Marion

Meer informatie

Willy Woef op zwemles
De hipste, leukste, veiligste en vrolijkste zwembandjes
Je kind op zwemles
Zwemles – Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Baby- en Peuterzwemmen
Een zwembad in je tuin!
Babyzwemmen – een bijzondere ervaring voor beide

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *