Lang leve de toekomst

Lang leve de toekomst

Zin in een ander uitje? Eén waar de kinderen hun creativiteit kunnen combineren met dingen leren? Dan is een bezoekje aan Het Nieuwe Instituut in Rotterdam misschien wel hét uitstapje voor jullie! Met elkaar creatief aan de slag met de wereld van morgen. Of beter gezegd: met de wereld over 500 jaar! Hartstikke leuk én de kinderen kunnen zo ontdekken dat zij de ontwerpers van de toekomst zijn!

Ontwerpen is leuk!

Kinderen vinden het heerlijk om met hun fantasie bezig te zijn. Tekenen kan hierbij een leuk middel zijn om de fantasie ook een beetje echt te laten worden. Maar het kan nog veel mooier! Want wat zou er gebeuren als jouw ontwerp ook nog eens zou kunnen bewegen?

Digitale ontwerpers

Nu zal je misschien jezelf afvragen hoe je dit dan voor je moet zien. ‘Lang Leve De Toekomst’ is een installatie waar kinderen, gezinnen en families zelfstandig gebruik van kunnen maken tijdens hun bezoek aan Het Nieuwe Instituut. Bij een bezoek aan Het Nieuwe Instituut kun je kosteloos en zonder aanmelding de toekomst alleen of samen ontwerpen.

Met elkaar ga je dan dus de wereld over 500 jaar ontwerpen. Hoe zien de mensen er dan uit? De dieren? En bestaan er dan misschien ook hele andere wezens? Is de wereld waarin ze wonen hetzelfde als nu of juist heel anders? Jullie kunnen jullie fantasie heerlijk loslaten op dit onderwerp en gaan voor een toekomst die in jullie ogen mogelijk zou zijn. Of misschien juist wel leuk zou zijn… Ontwerp met elkaar een wereld die héél anders is dan onze wereld nu én zie hem vervolgens tot leven komen! Leuker dan dat kan je toch niet omgaan met je fantasie?! Op een groot scherm komt namelijk jullie toekomstwereld tevoorschijn, welke nog bewegingen imiteert ook. Zo kan je dus gewoon getuige zijn van jullie eigen bedachte toekomst!

lijn groen oudersenzo
Lang leve de toekomst
lijn groen oudersenzo

Ontwerpen is meer dan alleen maar ontwerpen

Naast ‘Lang leve de toekomst’ kan je nog meer zien en doen in Het Nieuwe Instituut. De kinderen kunnen hier nog meer leren hoe veel van onze wereld door mensen ontworpen wordt. En dat we daarmee een dikke vinger in de pap hebben wat betreft de toekomst. Een architect bepaalt immers voor een groot deel hoe een stad eruitziet en welke mogelijkheden er zijn. Terwijl muzikanten juist hun bijdrage leveren aan de vrijetijdsbesteding van mensen en hun manier van bijvoorbeeld feesten.

Prikkel de fantasie!

Fantasie is goed voor kinderen en eigenlijk ook gewoon voor ons. Het zorgt bij kinderen ervoor dat het leert om om te gaan met bijvoorbeeld angst en verdriet. Het is een manier van verwerken, maar ook een middel om emoties juist te kunnen uiten. Door je fantasie te gebruiken kan je ook tot ontdekkingen komen waarbij je tot waanzinnige ideeën kunt komen om te gaan maken, te ontwerpen en ga zo maar door. Deze workshop zal de fantasie zeker prikkelen en kan een kind ook echt aanzetten tot nadenken over zijn ideeën hoe een wereld eruit kan zien. Of hoe hij of zij vindt hoe de toekomst er uit zou moeten zien.

lijn groen oudersenzo
Lang leve de toekomst
lijn groen oudersenzo

Wat is er verder in Het Nieuwe Instituut te doen?

Het hele gebouw is te zien als een museum op het gebied van architectuur, design en e-cultuur. Er wordt op meerdere manieren naar deze gebieden gekeken. Zo zijn er naast workshops ook festivals, rondleidingen, tentoonstellingen en kan je natuurlijk ook gewoon gebruik maken van horeca. Helaas zal dit vanwege de Coronamaatregelen niet zomaar spontaan kunnen, maar moet je jullie wel eerst even aanmelden. Natuurlijk zullen niet alle activiteiten even leuk zijn voor de kinderen, maar het FamilieFest is vanzelfsprekend juist voor families bedoeld. Kijk even in de agenda of en wanneer deze gegeven wordt! In principe is dit festival er iedere schoolvakantie, behalve in de zomervakantie. Maar zeker met alles rondom Corona kunnen dingen natuurlijk net even anders lopen.

Wij hebben echter de primeur om aan te mogen kondigen dat er in de herfstvakantie een FamilieFest zal worden georganiseerd! In de loop van de week zal dit officieel worden aangekondigd, maar je het dus nu al in je agenda zetten!

Waar vind je Het Nieuwe Instituut?

Dit alles vind je in Rotterdam en wel in het centrum. Het is één van de gebouwen van het Museumpark. Parkeren (betaald) kan wel vlakbij, maar dit is beperkt. Het Museumpark is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Dus waarom zou je er ook niet meteen een spannend dagje van maken door eens niet met de auto maar met de trein op stap te gaan? Zeker als je dit nooit doet, heb je er gelijk een extra leuke activiteit voor de kinderen bij.

Wil je meer informatie over activiteiten voor families, meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je volledig op de hoogte!

liefs Wil

Meer informatie

De leukste uitstapjes

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© foto: Johannes Schwartz

Lang leve de toekomst

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Hetnieuweinstituut.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *