Effectief communiceren met kinderen, hoe belangrijk is dat?

Effectief communiceren met kinderen, hoe doe je dat? Hoe belangrijk is het en wat komt er bij komen?

Effectief communiceren met kinderen

Je omringt ze met liefde en veiligheid

Je doet als ouder je best om je kind zo goed mogelijk op te voeden: je omringt hem met liefde en veiligheid, je geeft hem normen en waarden mee, je geeft onvoorwaardelijke support en corrigeert waar nodig. Veel ouders volgen hierin hun hart en in een omgeving waar veel liefde is kan veel fout gaan voor het echt mis is… We hebben allemaal wel eens een periode waarin het minder lekker loopt, en iedereen heeft op zijn tijd problemen met zijn dwarse peuter of een opstandige puber. Soms duurt zo’n periode lang en raakt langzaam je geduld op.

Laconieke houding

Je verliest je laconieke houding, je zenuwuiteinden liggen bloot en op alle slakken worden zout gelegd. Voor je het weet belandt je samen met je kind in een negatieve spiraal. En je wilde het zo goed doen…!

Schuldgevoel

‘Als moeder heb je dat oergevoel, die intense verbondenheid met je kind, dus natuurlijk wil je het allemaal goed doen!’ beaamt Heleen de Hertog, initiatiefneemster en trainer van How2Talk2Kids in Nederland. Wat onze kinderen betreft kan de lat eigenlijk nooit te hoog liggen: je wilt ten slotte het beste voor je kind. In de babytijd verloopt de communicatie met je kind volledig natuurlijk: je knuffelt, je koert en je bevestigt onbewust zijn gevoel… “Heb jij zo’n zeer buikje, klein mannetje?”

Ongewilde strijd

Wanneer je dreumes de wereld gaat ontdekken en leert praten wordt het lastiger. Zodra je zijn gedrag corrigeert geeft hij weerwerk. Je loopt de hele dag “nee” te verkondigen, je kind beperkingen op te leggen en ongewild strijd te leveren. Dat is doodvermoeiend.De roze babywolk drijft snel voorbij en jouw zelfbeeld als lieve, begripvolle supermoeder verandert drastisch. Als blijkt dat we het beeld dat we van onszelf als moeder hebben niet kunnen waarmaken, ontstaat het grote schuldgevoel.

Queen bee

Heleen de Hertog haalde de methode effectief communiceren met kinderen van How2Talk2Kids naar Nederland, nadat zij zelf spaak liep met haar drie kleine kinderen.
Je moet groeien in je rol van moeder en leren vertrouwen dat je het goed doet. Je moet het zo zien: de moeder bestuurt als een soort queen bee haar gezin en zo lang het met haar goed gaat, zit het met haar achterban ook goed. Vaak moeten mama’s opnieuw leren om goed voor zichzelf te zorgen, om voor zichzelf op te komen en grenzen te stellen, om hun plaats als individu in te nemen. Een moeder hoeft zich niet op te offeren, niet altijd voor iedereen klaar te staan, en ze mag gerust een keer “nee” zeggen. Wanneer dit nieuwe zelfbeeld vertrouwd is, geeft ze haar kind een belangrijke les voor later: mama is op de eerste plaats een mens en die heeft tijd en ruimte nodig – net als hij.

How2Talk2Kids

Tijdens de workshops van How2Talk2Kids traint Heleen ouders in een andere manier van communiceren met hun kind.
‘Onderschat de kracht van woorden niet. Alles wat jij uitspreekt heeft een enorme impact op je kind, positief en negatief… How2Talk2Kids haalt de angel uit je woorden en leert je een aantal basisvaardigheden die het contact met je kind positief veranderen: meer begrip, meer respect en meer resultaat. Opvoeden is hard werken en als je in een moeilijke opvoedfase zit kun je behoorlijk onzeker worden. In plaats van onzeker en gestresst kom je met deze methode op een positieve manier, slagvaardig voor de dag. Wie handelt volgens How2Talk2Kids handelt uit kennis en niet uit emotie; er is geen situatie die je nog op de kast krijgt.’

Effectief communiceren met je kind

How2Talk2Kids laat vooral zien hoe het ànders kan. Het leert je de ouder te worden die je wilt zijn – het beeld dat jij bij een goede ouder hebt, een positief zelfbeeld. De workshop bestaat uit zeven avonden en wordt door heel Nederland gegeven; de methode wordt ondersteund door het boek How2Talk2Kids – effectief communiceren met kinderen.
‘Een kind heeft enorme behoefte aan erkenning van zijn gevoel – hij i­s boos en hij wíl dat koekje, nú – maar vaak reageren ouders direct met een ontkenning: “Niet zo boos. Nee, nee, eerst eten.” Voor je het weet barst je peuter los in razernij en zit je midden in een conflict.

Benoemd het gevoel

Door het gevoel van je kind te benoemen neem je de angel weg: “Ik zie dat je erg boos bent. Jij wilt heel graag een koekje.” Het kind voelt zich hierdoor begrepen – voelt zich bevestigd in zijn gevoel – en je geeft hem de gelegenheid om uit te spreken wat er is. Hij bedaart en dat is het moment waarop jij rustig met een antwoord kunt komen: “Als het koekjestijd is mag jij een koekje, het is nu tijd voor een boterham. Wat wil je op je boterham: jam of pindakaas?” Je toont je kind begrip en respect en geeft een keuze over hoe iets gebeurt (jam of pindakaas), je geeft duidelijk aan wat je kind kan verwachten en wat jij van hem verwacht. Zo bevorder je coöperatief gedrag. Een snufje humor in het geheel helpt vaak ook goed!’

Schone lei

Moeders willen het graag goed doen – en dat doen ze! Als je spaak loopt realiseer je dan dat je elk moment met een schone lei kunt begonnen. Als er schuldgevoel knaagt over een uit de hand gelopen situatie – je hebt tóch onredelijk staan schreeuwen terwijl je dat ní­et meer zou doen! – weet dan dat je altijd op dat gevoel kunt terugkomen. Zelfs dagen later nog: ‘Weet je nog dat mama zo boos was over die reep chocolade vorige week? Ik heb er nog eens over nagedacht en eigenlijk had jij ook gelijk… Volgende keer zal ik beter naar je luisteren.’ Je bevestig zo het gevoel van je kind, je toont respect voor zijn mening en je geeft toe dat jij een foute beoordeling hebt gemaakt. Je kind zal zeker positief reageren.
How2Talk2Kids leert je moeilijke situaties, zonder spanning of stress, het hoofd te bieden – het leert je de ouder te worden die jij wilt zijn.

Over opvoeden

Door de media worden we overspoeld met zelfhulpboeken, opvoedprogramma’s en deskundigen die ons vooral vertellen wat we fóut doen. Maar we willen juist horen dat we het goed doen… Bestaat er zo een gevaar voor overopvoeden?
‘Nee, ik denk het niet. Ik ben van mening dat de media zelfs een positieve bijdrage kan leveren. Alle ouders zijn onzeker en doordat de media een bewustwording op gang brengt wordt het voor ouders makkelijker om hun onzekerheden uit te spreken. Vroeger gebeurde alles in besloten kring – gezin, familie, kerk – maar het delen van je onzekerheden en ervaringen is juist goed.’

Liefs Monique

Meer informatie

Stress en ouderschap: Is ouderschap zonder stress mogelijk?
Zo belangrijk is grenzen stellen bij je peuter
Kinderen leren omgaan met teleurstellingen

Bronvermelding

Tekst: Monique Hordijk
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *