Samen sterk: waarom een zwangerschapscursus volgen met je partner een goed idee is 

Samen sterk: waarom een zwangerschapscursus volgen met je partner een goed idee is

Het krijgen van een kind is een uniek en bijzonder moment in het leven van elke ouder, maar het brengt ook veel veranderingen met zich mee en kan stressvol zijn. Een goede voorbereiding op de bevalling en de komst van jullie kindje is daarom van groot belang. Eén van de manieren om je hierop voor te bereiden is het volgen van een zwangerschapscursus, en het is een nog beter idee om dit samen met je partner te doen. 

Samen voorbereiden op de bevalling 

Samen een zwangerschapscursus volgen met je partner kan jullie helpen om je optimaal voor te bereiden op de bevalling en de komst van jullie kindje. Door het volgen van de cursus, leren jullie niet alleen wat er tijdens de bevalling zal gebeuren, maar ook hoe jullie als team deze ervaring kunnen doorstaan. Het betrekken van je partner in deze voorbereidingen zorgt ervoor dat het krijgen van een kindje een gezamenlijke en intieme ervaring wordt. Zo kunnen jullie als stel een hechtere band creëren en elkaar ondersteunen tijdens deze bijzondere periode. 

Online zwangerschapscursus van Mom & co 

Een goed voorbeeld van een zwangerschapscursus is de online cursus van Mom & co, die speciaal is ontworpen voor stellen die zich samen willen voorbereiden op de bevalling. Het programma is ontwikkeld door experts op het gebied van zwangerschap, bevalling en ouderschap. De cursus bestaat uit 25 hoofdstukken die jullie stap voor stap door het proces van zwangerschap en bevalling begeleiden. 

Elke hoofdstuk bevat duidelijke uitleg, praktische oefeningen en handige tips. Zo leren jullie bijvoorbeeld hoe je elkaar kunt ondersteunen tijdens de bevalling, hoe je kunt omgaan met pijn en angst en wat er allemaal komt kijken bij de komst van jullie kindje. Het mooie van deze cursus is dat je hem kunt volgen in je eigen tempo en wanneer het jullie uitkomt. Zo kun je hem bijvoorbeeld volgen vanuit huis, samen op de bank of in bed. 

lijn groen oudersenzo
Samen sterk: waarom een zwangerschapscursus volgen met je partner een goed idee is

Het belang van steun tijdens de bevalling 

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de bevalling gesteund worden door hun partner minder pijn ervaren en minder medicatie nodig hebben dan vrouwen die alleen zijn. Een goede voorbereiding op de bevalling kan hierbij helpen, zodat jullie als stel beter weten wat er gaat gebeuren tijdens de bevalling en hoe jullie hier samen doorheen kunnen gaan. 

Het verhaal van Anouk en Sanne  

Anouk en Sanne hadden samen besloten om een zwangerschapscursus te volgen om zich voor te bereiden op de bevalling. Tijdens de cursus leerde Anouk hoe ze Sanne kon ondersteunen tijdens de bevalling en leerde Sanne hoe ze met de pijn en angst kon omgaan. 

Na het breken van haar vliezen vond Sanne de pijn bijna niet meer te dragen. Sanne was er echter voor haar en kon haar rustig houden door Anouk te begeleiden in de hypnobirthing oefeningen die ze van te voren geoefend hadden. Daarnaast masseerde ze zacht de rug van Anouk, wat afleidde van de pijn. Door de steun van Anouk kon Sanne zich meer ontspannen en zich beter richten op haar ademhaling en weer beter omgaan met de pijn.  

Meer vertrouwen en minder stress 

Een zwangerschapscursus is niet alleen gericht op het goed doorkomen van de bevalling, maar kan ook helpen gevoelens van stress en angst in de zwangerschap te verminderen. Het krijgen van een kind brengt veel veranderingen met zich mee, en sommige stellen kunnen zich angstig of overweldigd voelen door alles wat er komt kijken bij het krijgen van een kind. Een zwangerschapscursus kan helpen om deze stress te verminderen en jullie meer vertrouwen te geven in de aanloop naar de bevalling. 

Het verhaal van Amy en Mike.  

Tijdens de zwangerschap van Amy raakte Mike vaak gestrest en gespannen over de bevalling en het ouderschap. Hij vond het moeilijk om te weten wat hij kon doen om Amy te ondersteunen en was bang dat hij niet goed genoeg zou zijn als vader. Amy stelde voor om samen een zwangerschapscursus te volgen, en dit bleek een uitstekend idee. 

Tijdens de cursus kreeg Mike de kans om te leren hoe hij Amy kon ondersteunen tijdens de bevalling en hoe hij een goede vader kon zijn. Hij leerde ook over de veranderingen die plaatsvinden in het lichaam van een zwangere vrouw en hoe hij Amy hierbij kon helpen. Dit gaf Mike meer vertrouwen en hielp hem om zich meer ontspannen te voelen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Het volgen van de cursus zorgde er ook voor dat ze samen konden genieten van de zwangerschap en de voorbereidingen op de komst van hun kindje. 

Expert aan het woord: verloskundige Anne 

Verloskundige Anne is het eens met het belang van een goede voorbereiding op de bevalling en het betrekken van de partner hierbij. “Het is belangrijk dat beide ouders zich voorbereiden op de bevalling. Het kan de vrouw enorm helpen als haar partner aanwezig is en haar steunt tijdens de bevalling. Tijdens de zwangerschapscursus leren stellen niet alleen over de bevalling, maar ook over hoe ze elkaar kunnen steunen tijdens de zwangerschap. Dit kan bijdragen aan een betere bevallingservaring en een positieve start van het ouderschap.” 

Kortom, het volgen van een zwangerschapscursus met je partner kan veel voordelen bieden. Het kan jullie helpen je optimaal voor te bereiden op de bevalling en de komst van jullie kindje, de band tussen jullie versterken en jullie als stel dichter naar elkaar toe laten groeien. Overweeg daarom om samen een cursus te volgen, zoals de online zwangerschapscursus van Mom & co, en maak deze bijzondere ervaring nog specialer. 

liefs Marion

Meer informatie

Wat maakt zwangerschapszwemmen nou zo leuk?
Acupunctuur en zwangerschap. Kan het kwaad?
Weeën wegpuffen, wat zijn de verschillende ademhalingstechnieken?
Zwangerschapsyoga, is deze zwangerschapscursus ook voor jou geschikt?

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *