De nieuwste boeken – september 2019

Vorige maand hebben we wegens de zomerperiode een maandje overgeslagen maar deze maand hebben we weer een flinke stapel boeken ontvangen, die ik graag wil bespreken. Het waren er dit keer zoveel, dat ik ze heb gesplitst in kinderboeken en boeken voor jou of je partner. Deze week zijn de volwassen boeken aan de beurt, doe ik volgende week de kinderboeken.

Bonte verzameling

Het is weer een bonte verzameling geworden met allerlei diverse boeken. Informatieve, lekkere weglezers, kookboeken of inspirerende sets. Het is er dit keer allemaal. Hopelijk zit er ook deze keer weer iets voor jou bij! Zelf werd ik echt blij van een paar titels.  Maar laat ik beginnen met het eerste boek!

lijn groen oudersenzo
De nieuwste boeken – september 2019

Lekker en gezond fermenteren

Alle basistechnieken stap voor stap uitgelegd – Van zuurkool tot kefir: heerlijke recepten voor gefermenteerde groenten, fruit, melkproducten en meer

Kort gezegd betekent fermenteren het op een natuurlijke manier houdbaar maken van levensmiddelen. Het bijzondere aan gefermenteerd voedsel is dat het heel gezond is, het immuunsysteem versterkt en de darmflora verbetert. Maar hoe gaat het fermentatieproces precies in zijn werk? Cathrin Brandes houdt zich al jaren bezig met dit onderwerp en legt op een eenvoudige manier uit wat er achter een goede fermentatie zit, welke levensmiddelen er het meest geschikt voor zijn en welke lekkere gerechten je ermee kunt maken: zuurkool, kimchi, kombucha, zuurdesem… De mogelijkheden zijn eindeloos. Dankzij dit waardevolle boek zul je snel zelf een expert in fermentatie worden!

Mijn mening

In de inleiding had ik er het al even over, dat ik van sommige titels erg blij werd. Dit is zo’n boek. Ik vind het heerlijk om met eten bezig te zijn en vooral met producten die ik zelf uit de tuin heb gehaald. Bijvoorbeeld verse kruiden of bramen. Maar ja, dan heb je ineens een hele berg van iets en hoe houd je het dan houdbaar? Nou, bijvoorbeeld door het te fermenteren. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat het op de lange termijn eetbaar is en ook nog eens lekker van smaak blijft? Nou, die antwoorden vind je dus in dit boek!

In een maatschappij waarin we alles steeds makkelijker vervangen en weggooien – terwijl we juist met onze producten zuinig zouden moeten zijn – vind ik het steeds belangrijker worden om zuinig te zijn met alle voedselbronnen en er dus voor te zorgen dat we er langer over kunnen beschikken. Het is niet alleen nuttig en gezond, maar het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen.

In dit boek vind je handige recepten, de juiste uitleg en goede tips. Dus ook als je nog nooit iets hebt gefermenteerd, dan kun je met dit boek toch aan de slag!

Specificaties

TitelLekker en gezond fermenteren
UitgeverijDeltas
AuteurCathrin Brandes
Aantal pagina’s224
Prijs24,95 euro
ISBN9789044754476
Bestel directBol.com
lijn groen oudersenzo
De nieuwste boeken – september 2019

Sporen van blauw

Tamar en Richard, twee geliefden, zijn twintig jaar samen. Er is een vorm van vanzelfsprekendheid in hun leven gekomen. Het loopt allemaal goed, met henzelf en met hun kinderen. Maar toch lijken er in de loop der jaren onuitgesproken verschillen te zijn ontstaan. Ze veranderen beiden, maar veranderen ze ook samen? Tamar gaat, eerst samen met een vriendin en later alleen, in Portugal op zoek naar wat voor haar de essentie van liefde en vertrouwen is. En Richard, op zichzelf teruggeworpen, komt eveneens voor een belangrijke keuze te staan.
Ina de Wilde is geboren in Kampen en woont in Nunspeet. Haar hart ligt bij haar werk als bewegingsagoog en massagetherapeut. Sporen van blauw is haar eerste roman.

Ina de Wilde vertelt op overtuigende wijze het verhaal van haar hoofdpersoon. Zij hanteert daarbij een persoonlijke, heldere stijl, waardoor haar personages echt tot leven komen.

Mijn mening

Als je zo lang bij elkaar bent, sluipt de vanzelfsprekendheid ongemerkt je relatie binnen. Alles wordt door de loop van de tijd een beetje minder spannend. Dat gaat vaak niet met grote stappen, maar vele kleine stapjes maken uiteindelijk ook een grote. Een herkenbaar onderwerp voor veel stellen. Hoe zou jij daar mee omgaan? Best goed om je eigen relatie eens goed te reflecteren. Dat maakt het boek misschien juist zo boeiend. Het kan namelijk ons allemaal treffen.

Specificaties

TitelSporen van blauw
UitgeverijElikser Uitgeverij
AuteurIna de Wilde
Aantal pagina’s159
Prijs16,50 euro
ISBN9789463651622
Bestel directBol.com
lijn groen oudersenzo
De nieuwste boeken – september 2019

Zwanger

De moderne gids over de zwangerschap, bevalling en de eerste weken met je baby – én hoe je goed voor jezelf kunt zorgen.
Zwanger is het alles-in-één zwangerschaps- en bevallingsboek voor aanstaande ouders die op zoek zijn naar een holistische benadering. Auteur Erica Chidi Cohen heeft via haar werk als doula veel zwangerschappen en bevallingen begeleid en honderden gezinnen geholpen om een nieuw evenwicht te vinden. Dit mooie en uitgebreide zwangerschapsboek omvat alles vanaf de eerste zwangerschapsmaanden tot de eerste weken na de geboorte. Met ondersteunende zelfzorg- en mindfulnessoefeningen, natuurlijke hulpmiddelen voor de specifieke trimesters en voedingstips voor iedere zwangerschapsmaand heeft het alles wat een moderne moeder wil weten over de ontwikkeling van haar foetus en het maken van de juiste keuzes. Je leest hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling, wat je tijdens en na de bevalling kunt verwachten en hoe je vol vertrouwen de eerste weken met je pasgeboren baby tegemoet gaat.

Mijn mening

Geen idee hoe het bij jou gaat, maar toen ik zwanger was van mijn eerste zoontje, kocht ik zo’n beetje alle zwangerschapsbladen en -boeken en surfte ik heel internet af. Ik moet eerlijk bekennen dat er destijds een stuk minder aanbod was, als tegenwoordig. Ik was echter wel hongerig naar informatie en wilde alles weten over de groei van mijn baby, zijn ontwikkeling, de bevalling en wat ik in mijn ‘vluchtkoffertje’ moest stoppen.

Uiteindelijk blijkt de werkelijkheid toch altijd zijn eigen koers te kiezen en kun je nog zo goed zijn voorbereid op wat mogelijk zou kunnen gebeuren, hoe het werkelijk gaat worden, weet je pas achteraf. Zo werden het bij mij twee keizersneden. Toch vond ik het fijn om vooraf er zoveel over gelezen te hebben, het zorgde ervoor dat ik heel bewust heb toegeleefd naar de bevalling en de geboorte van mijn zoontjes.

In het boek Zwanger vind je antwoorden op al je vragen. Zelfs op de vragen die je jezelf nog niet hebt gesteld. Het boek informeert op heldere wijze over het verloop van je zwangerschap, de ontwikkeling van je baby en de veranderingen in jouw lijf. Waar kun je tegenaan lopen, wat kan je verwachten, waar moet je rekening mee houden tijdens je zwangerschap en gaat door tot de kraamperiode. Met dit boek hoef jij de rest van de winkel niet meer leeg te kopen of internet af te stropen op zoek naar informatie. Met dit boek ben je gewoon compleet.

Specificaties

TitelZwanger
UitgeverijDeltas
AuteurDr. Harvey Karp
Aantal pagina’s400
Prijs29,95 euro
ISBN9789044752397
Bestel directBol.com
lijn groen oudersenzo
De nieuwste boeken – september 2019

Geloof in jezelf!

Dit is eigenlijk geen boek, maar dit pakket bevat 50 inspirerende gedachten die je een duwtje in de rug geven.

Laat je dag na dag inspireren en motiveren door de 50 inzichtkaarten in deze doos. Kies er willekeurig eentje uit en laat het citaat op de kaart jouw affirmatie van de dag zijn. Of ga op zoek naar die ene quote die jou precies het duwtje in de rug geeft dat je nodig hebt. Je zult er versteld van staan wat je allemaal kunt bereiken als je in jezelf gelooft!

Mijn mening

Begin de dag op een positieve manier, begin de dag met het trekken van een inzichtkaart. Ik vind het een fijn begin van de dag! Het valt me ook op dat ik altijd een kaart trek, waar ik echt iets mee kan. Ik lees de kaart, laat het – met een bak koffie in mijn hand – eens goed tot mij doordringen wat er nou echt staat en probeer het dan te projecteren op mijn leven. Wat vind ik van de stelling? Wat kan ik ermee? Welk inzicht geeft het mij? En geloof me, het geeft me altijd mooie en verhelderende inzichten. Hoe mooi is dat!

Specificaties

TitelGeloof in jezelf! Inzichtkaarten.
UitgeverijDeltas
Auteur
Aantal pagina’s50
Prijs16,95 euro
ISBN9789044755305
Bestel directBol.com
lijn groen oudersenzo
De nieuwste boeken – september 2019

Moeders meisje

Dit autobiografische verhaal gaat over een naïef jong meisje dat opgroeit tot een wereldvreemde jonge vrouw. In brieven aan haar vader, die het gezin verlaten heeft toen ze zes jaar was en ze met haar familie in Zuid-Afrika woonde, beschrijft zij hoe zijn afwezigheid en de gevolgen daarvan haar gevormd hebben.

Het verhaal laat de impact zien van een ingrijpende sekservaring op jonge leeftijd, hoe zo’n gebeurtenis doorwerkt in de ontwikkeling van een jong meisje, en hoe dit haar opbreekt in relaties die zij later heeft. Parallel aan die ontwikkeling loopt een andere verstorende invloed van een moeder die, overweldigd door de taak vier jonge kinderen alleen te moeten opvoeden, leeft in haar eigen illusionaire wereld en de scepter zwaait over een verwrongen gezinscultuur waar de Moeder-Niet-Lastig-Maken-code overheerst. In deze schizofrene wereld waar afkeuring subtiel de boventoon voert om de illusie van een harmonieus gezin in stand te houden, is geen ruimte voor openheid en onderling vertrouwen.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een vrouw die terugkijkt op een avontuurlijke levensreis. In de onmetelijke leegte van de Australische outback heeft zij eindelijk genoeg afstand en rust om zich van de ontwrichtende gezinscultuur bewust te worden. Na een moeizaam proces durft zij eindelijk zichzelf bloot te geven en ontdekt zij de helende werking van liefde. Zij leert zichzelf onvoorwaardelijk te accepteren, en met die liefde voor zichzelf haar traumatische ervaringen te begrijpen, te erkennen en los te laten.

Mijn mening

Als je een liefhebber bent van ware verhalen, dan is dit een prachtig boek voor je. Ik merkte al snel bij dit boek, dat zodra je begint te lezen, het boek zich nog maar lastig laat wegleggen. Terwijl ik niet eens zo’n liefhebber ben van autobiografische verhalen. Toch moest ik doorlezen en dat komt voornamelijk door de beelden die door de woorden worden geschapen. Je leest mee in de brieven aan haar vader en leert de hoofdpersoon op deze manier steeds beter kennen. Langzaam worden haar geheimen prijs gegeven… Mooi en aangrijpend.

Specificaties

TitelMoeders meisje
UitgeverijElikser Uitgeverij
AuteurNaomi Reghers
Aantal pagina’s300
Prijs19,95 euro
ISBN9789463651646
Bestel directBol.com
lijn groen oudersenzo
De nieuwste boeken – september 2019

Meditatie oefeningen voor elk moment

Ook deze set is geen boek, maar een verzameling kaarten.

Voel je gelukkig, rustig en in balans dankzij de 52 meditatiekaarten in deze doos, boordevol oefeningen die je altijd en overal kunt uitvoeren. Naast de basis van het mediteren laten ze je zien hoe je volledig in het nu kunt zijn, hoe je je geluk kunt koesteren en hoe je liefdevol met je emoties en gedachten kunt omgaan. Ga snel aan de slag met deze wondermooie kaarten en ervaar hoe meditatie je leven positief kan veranderen.

Mijn mening

De kans is groot dat jouw leven net zo hectisch is als de mijne. We voeden kinderen op, hebben een partner, willen graag een gezonde maaltijd op tafel, misschien bezoeken we tussendoor ook nog eens de sportschool, rijden onze kids naar clubjes, maken tijd voor vrienden en dan werken we ook nog eens een keer. Dat klinkt niet alleen als een hectisch leven, dat ís een hectische leven! En tussen al die hectiek door, is het fijn om zo nu en dan even een rustmoment voor jezelf te pakken. Bijvoorbeeld met een meditatie. Geen idee hoe je moet mediteren? Geen probleem, want daarmee kunnen deze kaarten je helpen. Ze zijn namelijk speciaal ontwikkeld om jou te helpen helen en gelukkiger te worden. Ze begeleiden je bij een totale transformatie.

Hoe beter jij in je vel zit in evenwicht met alle hectiek, hoe beter jij er voor de rest van het gezin kan zijn! Deze meditatiekaarten kunnen je helpen met de juiste balans in jouw leven.

Specificaties

TitelMeditatie oefeningen voor elk moment
UitgeverijDeltas
Auteur
Aantal pagina’s104
Prijs19,95 euro
ISBN9789044753943
Bestel directBol.com
lijn groen oudersenzo
De nieuwste boeken – september 2019

Onafwendbaar

Zijn ogen leken blauwer, zijn gezicht gladder. De frons tussen zijn wenkbrauwen was verdwenen en de lijnen rond zijn mond leken minder diep. Hij glimlachte en haalde diep adem. ‘I-r-i-s.’ Hij liet de r in zijn keel rollen, proefde de s op zijn tong. Volgende week zouden ze elkaar weer zien, nog zeven dagen en zeven nachten te gaan. Het leek hem een eeuwigheid.

Als Frank en Iris elkaar voor de eerste keer zien, wordt erin beiden iets heel bijzonders aangeraakt. Onvoorzien en ongewild, maar onvermijdelijk lijkt het wel. Frank is getrouwd en heeft twee kinderen, Iris staat aan het begin van haar leven en wil haar studie afmaken en haar dromen verwezenlijken. Ze worden als een magneet naar elkaar toegetrokken.

En zo ontspint zich hun geschiedenis in een zorgvuldig opgezet verhaal, met oog voor details. De vlotte en soepele verteltrant van Monique François schetst op overtuigende wijze de grote levensvragen waar de hoofdpersonen mee worstelen en de keuzes die ze uiteindelijk maken.
Monique François (1952) heeft gewerkt als Human Resources manager, zowel bij profit- als non-profit bedrijven. Dit is haar eerste roman.

Mijn mening

Liefde kan je overvallen, zomaar van het ene op het andere moment. Als een soort magneet zet het ineens de wereld op z’n kop. Je wilt het niet, het komt niet uit, het. Het maakt allemaal niet uit, want het gebeurt. Dat kan de liefde. Je leven op z’n kop zetten en alles overhoop halen.
Zo ook in ‘Onafwendbaar’. Een roman om even mee weg te dromen. Een verhaal over keuzes maken en belangrijke levensvragen. Ga je links of rechts… Waar zou jij voor kiezen?

Specificaties

TitelOnafwendbaar
UitgeverijElikser Uitgeverij
AuteurMonique François
Aantal pagina’s370
Prijs22,50 euro
ISBN9789463651677
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

Nieuwe boeken maart 2021
Nieuwste boeken mei 2020
Hoe oefen je begrijpend lezen? Tips & tricks!
De dag van het kinderboek
Uitleg van het AVI-systeem

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

De nieuwste boeken – september 2019

#spon Met dank aan Uitgeverij Deltas en Uitgeverij Elikser.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *