De natuurlijke band tussen vader en kind

De natuurlijke band tussen vader en kind

“Geholpen door zijn maatje Robin, klom Batman over het hoge hek van Buckingham Palace, het Britse Koninklijke paleis. Maar liefst vijf uur voerde de superheld actie voor de organisatie Fathers 4 Justice, die vecht voor gelijke rechten voor vaders en moeders na een scheiding. Bij een scheiding worden kinderen vaker toegewezen aan de moeder en mag de vader zijn kinderen veel minder vaak zien… In Nederland zijn de superhelden van Fathers 4 Justice al gesignaleerd bovenop het Paleis voor Justitie in Den Bosch en beklom Batman het gebouw van de Raad van de Rechtspraak in Den Haag. Waarom hebben vaders geen gelijke rechten en hoe zit het met de natuurlijke band tussen vader en kind?

De natuurlijke band tussen vader en kind

De natuurlijke band tussen een vader en zijn kind, bestaat die echt? Begint dat al tijdens de zwangerschap of pas bij de geboorte? Blijft die band je hele leven bestaan? Zo´n natuurlijke band, kun je die ook voelen? En hoe voelt dat dan?
De natuurlijke band tussen een vader en zijn kind is moeilijk in woorden te vatten. Volgens onderzoeken reageert een baby rond de 23e week van de zwangerschap al op geluiden buiten moeders buik. Een baby die regelmatig de stem van zijn vader hoort, zal deze na de geboorte herkennen.

Nauwelijks onderzoek

Opvallend genoeg zijn er tal van onderzoeken bekend die meten hoe de band tussen kinderen en moeders tot stand komt en gehandhaafd blijft, maar bitter weinig studies over mannen en hun kroost. Wanneer we het hebben over de natuurlijke band tussen een vader en zijn kind, zijn we veel meer aangewezen op gevoelsmatige kwesties, zonder wetenschappelijke onderbouwing.

lijn groen oudersenzo
De natuurlijke band tussen vader en kind

In moeders buik

Door de uitgebreide voorlichting aan moeder en vader tijdens de zwangerschap, het luisteren naar het hartje van de baby en het bekijken van echo´s, worden vaders veel eerder betrokken bij hun kindje in wording. Het is daarmee gemakkelijker geworden voor een vader om al emotionele betrokkenheid te voelen bij zijn ongeboren kind.

Na de geboorte

Mogelijk heb je weleens gehoord van het feit dat alle pasgeboren baby´s, jongens en meisjes, de uiterlijke kenmerken van hun vader dragen. Deze natuurlijke bescherming zou zijn om de vader ervan te verzekeren dat de baby daadwerkelijk door hem verwekt is. Feit of fabel? Het wetenschappelijke onderzoek om deze bewering te onderbouwen , ontbreekt. Wel bestaat er een onderzoek waarbij men het effect van grote gelijkenis in uiterlijk en lichaamsgeur tussen vader en kinderen heeft onderzocht. Volgens de onderzoeksresultaten besteedden de vaders meer aandacht, tijd en geld aan de kinderen die het meest op hen leken.

Beschermen

De natuurlijke band tussen een vader en zijn kinderen komt vooral tot uiting in zijn drang zijn kind te beschermen en zijn bereidheid daar alles voor op te geven. Kom niet ongevraagd aan zijn dochter en doe zijn zoon geen pijn!

Vaders op de bres

Dat vaders een zeer hechte, nauwe band met hun kinderen hebben is tevens terug te zien in het aantal mannen dat na een scheiding vecht voor zijn recht op omgang met zijn kind(eren). Ook vaders voelen de pijn van gemis wanneer zij hun kinderen niet bij zich hebben.

Belang van hechting

De natuurlijke band die bestaat tussen een vader en haar kind, is van groot belang voor een opgroeiend kind. Een kind dat zich veilig kan hechten aan een ouder, krijgt een positief zelfbeeld en kan sociaal- en emotioneel groeien. Waar men vroeger dacht dat vaders vooral als een rolmodel dienden, is men het er nu over eens dat een vader een zeer belangrijke rol in de opvoeding van kinderen speelt.

Beschermen

De natuurlijke band tussen een vader en zijn kind is moeilijk in woorden te vatten. Misschien moet je het zelf voelen, zelf ervaren hoe het is als je warm wordt wanneer je naar je kind kijkt, hoe het voelt wanneer je je kind voor teleurstellingen en pijn wilt behoeden. Dan kun je misschien geloven dat een vader zijn leven zou willen geven om zijn dochter of zoon te beschermen. Of dat hij kan aanvoelen wanneer zijn kind hulp nodig heeft, zonder dat deze daar om gevraagd heeft.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe belangrijk is de vaderrol in de opvoeding? Een blik op het moderne vaderschap
Vader worden is een mooie weg die je samen bewandelt
De mythen van het vaderschap
De kersverse vader blues

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *